• Почетна
  • СПОРТ
  • Најуспешније српске спортисткиње свих времена (Топ 10)
Прочитај ми чланак

Најуспешније српске спортисткиње свих времена (Топ 10)

0

vera nikolic_if(vesti-online.com, Србин.инфо)

Победници остварују циљеве, губитници траже изговоре
Истраживања показују да су жене у Србији далеко много мање заступљене у спорту него мушкарци. Ипак, чињеница да је све више дама због којих гледаоци испред малих екрана остају будни до касно у ноћ, и из дана у дан прате њихове изласке на борилишта сведочи да се ствари мењају.

Најбољи доказ за то су даме које и поред тешких услова у којима тренирају успевају да остану на врху листе спортова којима се баве. Наравно, не би требало заборавити ни оне које су у ранијим годинама носиле титуле „нај“. Кад је реч о женама у спорту, многи цитирају изјаву славног боксерског аса Мохамеда Алија: „Ако вас жена побеђује у тенису, промените спорт. Ако вас жена побеђује у боксу, промените жену“…
 
1. ВЕРА НИКОЛИЋ (62)Најбоља на планети

Најбоља атлетичарка Југославије свих времена. Називана је чудом од детета и најбољим изданком ћупријске атлетске школе. Са непуних 18 година, 4. септембра 1966, резултатом 2:02,8, постала је европска шампионка на 800 метара.Само два месеца пре него што ће напунити 20 година, Вера Николић је постигла највећи успех у каријери обарањем светског рекорда на 800 метара. На стадиону „Кристал палас“ у Лондону, 20. јула 1968. године, постала је прва дама „краљице спортова“, резултатом 2:00,5. Два пута је проглашавана најбољом атлетичарком на свету. Њене успехе још нико није превазишао.
 
Streljastvo.Jasna Sekaric.Beograd, 12.06.2008..foto: Srdjan Stevanovic ©2. ЈАСНА ШЕКАРИЋ (45) – Стрелац миленијума

Има пет олимпијских одличја, четири светске титуле и 90 медаља на великим такмичењима. Више пута је проглашавана за најбољу спортисткињу Југославије, СЦГ и Србије, а 2000. је понела титулу најбољег стрелца 20. века.

Ипак, за Јасну такмичарска каријера као да је тек почела, јер се она са пуно елана и воље припрема и за предстојеће Олимпијске игре. До успеха је доводе сигурна рука и оштро око, прецизност и самоувереност. Јасна обећава да ће се такмичити још најмање десет година.
 
olivera3. ОЛИВЕРА ЈЕВТИЋ (33) – Најпознатија Ужичанка

За 18 година ова Ужичанка претрчала је више од 180.000 километара. „Зато доста тога нисам стигла да урадим у приватном животу, иако сам добила велики број признања, познанстава, путовања, искустава која обогаћују живот“, казала је у једном интервјуу.

Добитница великог броја домаћих и међународних награда учествовала је на више од десет маратона. За себе каже да је одлучна, да жели да буде успешна и остане упамћена по добрим резултатима. Позната по скромности и ненаметљивости, и поред могућности да промени клуб остала је верна свом матичном тиму Младости из Ужица.
 
jankovic_if4. ЈЕЛЕНА ЈАНКОВИЋ (25) – Тајфун у белом спорту

Једна од најбољих српских тенисерки свих времена у сам врх белог спорта стигла је као тајфун.

Са непуних 16 година постала је најбоља тенисерка у јуниорској конкуренцији, а седам година касније избила је на прво место ЊТА листе.

Власница пет титула у синглу и две у дублу, публику оставља без даха игром, али и харизматичном појавом.

Опробала се и као манекен, глумица и креатор. Каже „нада се и Холивуду“.

Прошле године је била амбасадор осмеха у акцији „Ми сакупљамо осмехе, треба нам и твој“.
 
tanja_petrovic 5. ТАЊА ПЕТРОВИЋ (47) – Правница са црним појасом

Постигла је све што се код нас у том спорту може постићи и понела епитет најбоље српске каратисткиње свих времена. По струци је правник, али се никад тиме није бавила.

После успешне спортске каријере, определила се за тренерски позив.

Већ више од деценију тренира децу у својој карате школи.

Ипак, изузетно успешна спортска каријера, није је омела да се оствари и приватно.

Мама је Таре (10) и Матеја (5) за које каже да су одрасли „буквално на њеним леђима, у носиљци“, јер су свуда ишли са њом.
 
Nadja_Higl6. НАЂА ХИГЛ (23) – Хероина из Панчева

„Злато за анонимну пливачицу из Србије“, „Ново златно име у пливању“, само су неки од наслова на светским агенцијама о младој пливачици из Србије која је освојила златну медаљу на Светском првенству у Риму, у дисциплини 200 метара.

Млада Панчевка је тада поставила и нови европски рекорд у тој дисциплини.

Црвенокоса пливачица убрзо је понела епитет домаће хероине која је својом стидљивошћу, али и неуморном борбом у базену неочекивано очарала и светску јавност.
 

 

Free-Ana-Ivanovic-Wallpapers-37. АНА ИВАНОВИЋ (23) – Најлепша тенисерка

Девојка којој на рођенданску журку долазе председник државе, најпознатији глумци, спортисти, оперски певачи и бизнисмени.

Њен интернет сајт један је од најпосећенијих на свету.

Сањала је да буде „број 1“ и тај сан јој је био испуњен 2008. Нажалост, недавно је из друштва 50 најбољих играчица света. Спада у групу сујеверних спортиста, лоптицу пре сервиса лупи само једном и не хода по линијама терена. Канадски портал „спортснет“ је Ану прогласио за најлепшу и најсексепилнију спортисткињу света у 2009. гоидни.
 
Anja_Spasojević4_2011 8. АЊА СПАСОЈЕВИЋ (27) – Плаши противничке тренере

Једној од наших најбољих одбојкашица, навијачи су после Светског првенства 2006. године у Јапану на ком је постигла невероватан број поена, наденули надимак „женски Вања“, по одбојкашу Вањи Грбићу.

У једном разговору казала је да и поред велике популарности коју је достигла за себе мисли да је и даље „обична, искрена, углавном весела и амбициозна девојка“.

Тренутно игра у Волеру из Цириха.

Кад је у форми од ње страхују противнички тренери.
 

spanovic profil9. ИВАНА ШПАНОВИЋ (20) – Њено време тек долази

После освајања златне медаље на Универзијади у Београду у дисциплини скок удаљ, ова Зрењанинка ниже успехе.

Резултатом 6,71 метара, поставила је нови државни рекорд и украсила се сребрним одличјем на Европском првенству. „Атлетика је једно имагинарно, алтернативно прибежиште у којем је све мерљиво, где постоје правила и где противник није непријатељ, већ неко са ким се треба надметати у фер и поштеној борби“, открила је Ивана.

Тврди да је рођени борац и да њено време тек долази.
 
Tatjana+Jelaca+21st+European+Athletics+Championships+QNpwILj_VB0l10. ТАТЈАНА ЈЕЛАЧА (20) – Рекордом до европског злата

Девојка из Сремске Митровице популаризовала је бацање копља у Србији.

На Еврпском првенству за јуниоре 2009. године у Новом Саду успела је да освоји златну медаљу и обори национални рекорд.

Тада је Татјана избила у први план. „Звучи можда чудно, али и даље немам основне услове за рад.

На пример, током припрема ми је потребно барем десет копља за неометан рад, а ја имам само два“, открила је тада проблеме који је прате.

Упркос свему, не одустаје. Њено време тек долази.