Прочитај ми чланак

Најстрожи карантин до сада: Новак у Мелбурну затворен 19 сати дневно

0

Новак Ђоковић је у четвртак допутао у Аустралију и следеће две недеље ће провести у строгом карантину. Ипак, шта га чека у Аделејду?

Србин је стигао у Аустралију у истом авиону са Рафеалом Надалом и Домиником Тимом и њих тројица ће бити једини тенисери смештени у овом хотелу. Уз њих се тамо налазе још Серена Вилијамс, Симона Халеп и Наоми Осака, а сви заједно не смеју да имају више од 50 чланова у хотелу. Аделејд се налази на 730 километара од Мелбурна, у ком ће бити сви остали играчи.

Новак и играчи се налазе у хотелу са четири и по звездице, али проблем представља чињеница да ће сви тенисери и тенисрке морати да проводе у соби најмање 19 сати дневно. Тачније имају пет сати током којих могу да обављају тренинге и опоравак, а преостало време морају да буду у собама. Управо због тога и не чуди што је у петак Новак снимљен како тренира у соби, што је његова нова реалност.

Форму ће морати да потражи кроз овакве тренинге са минималним кретањем, а претпоставља се да ће сви моћи да бирају оброке када је у питању исхрана. У случају да било ко прекрши безбедосне и сигурносне протоколе мораће да плати казну од 19.000 долара. Играчи ће моћи да се суоче са дисквалификацијом са Аустралијан опена, депортацијом, па чак и кривичним поступком. Због тога се њихово кретање надгледа током читавог дана.

Очекује се да тенисери 29. јануара присуствују и једној изложби пре путовања у Мелбурн, за мечеве АТП Купа и Аустралијан опена. Са Новаком је у Аустралију допутовао и Горан Иванишевић, док је Маријан Вајда снимљен како ради са њим у Марбељи током припремног периода.

Да су казне и те како стриктне сведочи и да би тенисери могли да буду дисквалификовани у случају да неко од чланова њиховог тима прекрши ове прописане мере, па је ово и званично постао најстрожи спортски карантин до сада организован.

Уз све ово постоји могућност да видимо и ригорозније мере због пандемије коронавируса, а одлука организатора да подели најбоље играче и играчице од осталих изазвало је лавину реакција међу којима је најгласнији био Жереми Шарди:

“Ова одлука о најбољих три играча долази ниоткуда и чудно је, да кажем то најблаже могуће. Они ће моћи да користе теретану у хотелу и моћи ће да вежбају што се неће рачунати у прозору од пет сати. Сви могу да излазе. Готово да ће моћи да живе нормално, већ сада имају превише привилегија. Ако могу да ураде све више од вас, то неће бити добра припрема. И чудно је јер у овом спорту би сви требали да буду у истом положају”, рекао је Шарди за Л’Екип, а управо је присуство теретане у хотелу од 4,5 звездица у ком се налази и наш ас највећа разлика.

Наградни фонд Аустралијан опена је 71,5 милиона аустралијских долара, а трошкови организације би могли да нарасту и до 120 милиона због свих протокола које треба испоштовати.