Прочитај ми чланак

Најскандалознији моменат суђења Новаку и невероватна изјава адвоката владе

0

Новак Ђоковић депортован је из Аустралије контроверзним процесом, а један моменат суђења посебно се издваја због речи "да не мора ништа да се доказује".

Наиме, тужилац Владе Аустралије Стивен Лојд оптужио је Новака Ђоковића да је индиректни кривац за мањи број вакцинисаних у Србији и за талас антиваксерског расположења, а када му је постављено питање да то докаже, он је рекао да нема потребе за тим.


Апсурдно, али истинито – прво је власт ишла против одлуке суда, сада нису битни ни докази, штавише, Лојд је Новака оптужио за речи из једног инстаграм укључења уживо, када још вакцине нису ни развијене и када се још свуда у свету тек хипотетички говорило о вакцинама!

Судија Алсоп је рекао да Новаков заступник Вуд пита „где су докази“ да су људи следили Новака у одбијању вакцине, Лојд је само рекао „да није потребно да се то доказује“.

Практично се влада ослањала само на натписе из медија, неке чак и неспретно преведене изјаве са српског на енглески, када је прича са инстаграм лајва преведена за стране медије.

„У Ђоковићевој земљи, мање од половине људи је вакцинисано против ковида“, говорио је Лојд сматрајући да министар Хок не мора да докаже утицај, већ да он стоји испред њега.

Није тако изведен никакав доказ, све је базирано на претпоставкама и идеји да су људи у Србији само слепо пратили речи Ђоковића, на које су многи вероватно и заборавили када је дошло до таласа вакцинације.

Ђоковић је у лајву говорио о томе још у априлу 2020. године, а адут власти Аустралије је била и опаска Предрага Кона.

„Као један од највернијих Ђоковићевих навијача, волео бих да сам имао прилике да му приближим значај и огроман допринос имунизација за здраље становништва. Сада је касно, створио је погрешна уверења и ту више нема помоћи. Мајсторе, желим ти све најбоље. Покушај убудуће да избегаваш директне одговоре на питања у вези вакцинација јер имаш огроман утицај“, поручио је Кон на свом Фејсбук налогу.

Претходно је Новак Ђоковић у разговору са колегама спортистима изнео и свој став о вакцинисању против коронавируса што је изазвало велики број коментара у јавности.

„Лично нисам за вакцинацију и не бих волео да ме неко приморава да добијем вакцину да бих могао да путујем. Ако то буде правило и закон, шта ће онда да буде? Треба да одлучим да ли ћу или нећу да се подвргнем томе. Имам своје размишљање, а да ли ће се променити у неком тренутку не знам. Хипотетички, да се настави сезона у јулу, августу или септембру, мада нису велике шансе, колико сам разумео одмах након укидања строгог карантина ће постојати захтев за обавезну вакцину, које још нема“, рекао је Ђоковић у „лајву“ у коме су учествовали још Душан Борковић, Душан Лајовић, Александар Атанасијевић, Виктор Троицки, Ненад Зимоњић, Марко Пантелић, Јанко Типсаревић и Филип Крајиновић.

Због свог хипотетичког става и „шта би било кад би било“, Новаку је практично и пресуђено – многи су чак и заборавили да је Новак организовао и омогућио вакцинацију тенисерима, тренерима и представницима медија који су долазили на Београд Опен 2021. године и на чему су му многи били захвални.

Сада, платио је цену због једне необавезне расправе када је много тога око коронавируса заправо било још „у магли“.