Прочитај ми чланак

НАДАЛ ЗА ИСТОРИЈУ: После много муке савладао Медведева и освојио Америку

0

Рафаел Надал је савладао Данила Медведева у финалу Отвореног првенства САД и освојио своју 19. Грен слем титулу.

Спектакуларан меч је трајао четири сата и 54 минута, а шпански играч је тријумф обезбедио после пет невероватних сетова и фантастичне игре обојице тенисера, резултатом 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4.

Tanjug/AP Photo/

Љубитељи тениса су имали прилику да буду сведоци фантастичног меча, једног од најбољих ове године у ком су и Надал и Медведев заслужили да стигну до тријумфа.

На крају је више снаге и концентрације имао шпански тенисер, који је успео да стигне до 19. трофеја на Грен слем турнирима у каријери.

Са друге стране, Медведев је показао нестварну игру, успео је да се врати после заостатка од 2-0 у сетовима, да спаси две меч лопте и одигра добар део петог сета са покиданом пертлом на обући.

А није изгледало да ће бити тако, иако је тренутно пети тенисер на свету већ у првом гему првог сета стигао до брејк шансе.

Медведев је успео и први да одузме сервис противнику, у трећем гему првог сета, али је већ у следећем Надал узвратио истом мером.

Руски тенисер је у осмом гему спасао три брејк шансе, у десетом је одиграно чак 13 поена, а у 12. није издржао и Надал је успео да искористи другу прилику да оконча сет.

Идентично првом и на старту другог сета је Медведев имао брејк шансу, а у четвртом је успео да од 0:40 стигне до изједначења на 2:2.

Кључни моменат другог сета се догодио у шестом гему, када је Надал дозволио противнику да освоји само један поен при свом сервису и стигао до 4:2.

Фаворизовани Шпанац је остао у ритму и окончао други сет у деветом гему.

До шестог гема трећег сета је било извесно да ће Надал пробати да меч добије максималним резултатом, али је Медведев успео да узврати брејком, у деветом је спасао две такве прилике за противника, а у 12. искористио другу сет лопту и забележио нови брејк.

Четврти сет је био практично виђен за тај-брејк, али је такав сценарио спречио Медведев, одузевши сервис Надалу у десетом гему и искористивши прву сет лопту, чиме је меч одвео у пети сет.

Прилику да зада нови ударац противнику Медведев је пропустио у другом гему петог сета када је имао три прилике за брејк, али је то Надал учинио у петом гему.

Шпанац је стигао до предности од два брејка у седмом гему, али је Медведев успео експресно да узврати и продужи меч.

При сервис-гему руског тенисера Надал је стигао до две меч лопте, међутим Медведев је успео да избори и десети гем, стигне и до брејк шансе, али је није искористио.

Седми поен десетог гема петог сета је био одлучујући, Надал је после четири сата и 54 минута ставио тачку на спектакуларни дуел који ће њујоршка публика памтити.