Прочитај ми чланак

НАДАЛ ОСВОЈИО АО: Ђоковић и Федерер пате, Медведев прокоцкао два сета предности

0

АУСТРАЛИЈАН опен је завршен. Рафаел Надал је нови шампион и уједно је постао рекоред по броју освојених гренд слем титула. Стигао је до броја 21 и оставио иза себе велике ривале Новака Ђоковић и Роџера Федерера који имају по 20.

„Бик са Мајорке“ се на овај начин изједначио са најбољим тенисером света. Њих двојица су једини играчи који су сваки гренд слем освајали бар по два пута. До сада је Рафа у Мелбурну славио само 2009. године.

Надал је у фантастичном финалу које је трајало пет сати и 28 минута минута победио Данила Медведева са 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5. Ово је први пут од 2007. године да се сјајни Шпанац вратио и победио када је губио 0:2 у сетовима.

Овај турнир имао је позадину депортовања српског тенисера и забране да се такмичи и покуша да одбрани титулу, самим тим и испише историју „белог спорта“. Но, што је било, било је и на то се не треба враћати, већ у овом тренутку пажња треба да се посвети актерима последњег меча на овогодишњем Аустралијан опену.

Искусни 35-годишњи Шпанац сигурно је пресрећан приказаним у Мелбурну. Успео је да освоји трофеј (прошле сезоне на овом месту испао у четвртфиналу). Није ни слутио да може да направи овако велики резултат, с обзиром на то да се до недавно опорављао од операције стопала и да је његов наступ у Мелбурну био под великим знаком питања. Нема сумње да је тениска публика ово желела, да види Рафу како се поново бори за титуле на највећим турнирима.

Медведев би да је победио у Аустралији успео да престигне Ђоковића и постане први тенисер света. Такође, постао би први играч икада који је након првог освојеног гренд слема одмах освојио наредни.

Дуел је био фантастичан. Виђено је доста лепих потеза, маратонских гемова, али и прекида дуела. Наиме, током деветог гема другог сета једна навијачица је скочила са трибина и на кратко одлучила да се меч не игра. Ипак, све је брзо било настављено. Разлог је транспарент којим је против центара за имигранте.

Данил је одиграо страшан први сет, у њему је направио два брејка и експресно га добио за 42 минута. Све је функционисало перфектно у игри Руса. Оба брејка која је направио била су без изгубљеног поена. То показује колико је био доминантан. Наставио је са сјајним тенисом и у другом сегменту. Ипак, пробудио се и Надал, а како и не би када је реч о великом шампиону. Разменили су у том делу сусрета по два брејк, с тим да је Рафа први стизао до оба, такође у тај-брејку је Шпанац био тај који је први направио два мини брејка и све то му није било довољно да сруши феноменалног Московљанина.

Трећи сет протекао је у великој борби, уосталом као и други. Надал је одбијао да се преда истински је желео да дође до 21. гренд слем титуле. Ипак, био је на ивици пораза, код 3:2 за Руса суочио са три брејк лопте, које су можда имале величину меч лопти Данил их није искористио. Рафа је то казнио у деветом, направио брејк који је потврдио у 10. гему и увео меч у четврти сет.

У њему су виђена три везана брејка, „бик са Мајорке“ је направио један више. Ту предност је зналачки и сјајном игром сачувао до краја. Убитачни форхенди су прорадили, грешке су се смањиле и све је било на његовој страни. У том добром расположењу у којем се налазио наставио је и у петом сету.

Брејк је мирисао од почетка одлучујућег дела меча и Рафа га је направио у петом гему. Потом је уследио маратонски гем који је трајао више од 13 минута. Надал се тада сучио са три брејк лопте, извукао се! Ипак, када је сервирао за сет при резултату 5:4 потпуно је стао од момента када је имао 30:0. Рус је вратио брејк, али је опет посустао у наредном и испоставило се да је то био његов последњи трзај у овом финалу.

Следећи гренд слем је Ролан Гарос, а ту је Надал свој на своме – чак 13 пута је био најбољи у Паризу и овај сјајан наступ у Аустралији могао би у великој мери да га преплави самопоуздањем пред такмичење у Булоњској шуми.

Пети сет: Надал – Медведев 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5

7:5 – Надал је шампион Аустралијан опен 2022. године и освојио је 21. гренд слем титулу у каријери.

6:5 – Ау… Шта је пропустио Медведев. Таман се вратио и опет је успео да претрпи брејк. Надал ће поново сервирати да освоји Аустралијан опен.

5:5 – Какав меч, Медведев се вратио. Надал је имао 30:0 и био је тако близу победе, али она је Данил везао четири поена, заиграо на све или ништа и вратио се у потпуности у меч. Драма достиже врхунац.

5:4 – Смањио је Рус на 5:4 и Надал сервира за победу и историју.

5:3 – Још један тежак гем за Рафу, али га је добио и сада га један гем дели од 21. гренд слем титуле. Медведев серива да остане у мечу.

4:3 – Експресан гем за Руса. Чини се да је Надал свесно одиграо резервисан овај гем, јер се није много трудио да улази у дуге размене. Желео је да сачува снагу за гем у коме сервира.

4:2 – Какав гем – трајао је око 14 минута. Медведев је имао три брејк лопте, али је Надал у тим ситуацијама увек проналазио добар сервис који му је омогућио да дође до лаких поена.

Најновија вест: А ДА ЈЕ ЂОКОВИЋ ОВО УРАДИО… Рафаел Надал умало „убио“ судију током финала Аустралијан опена (ВИДЕО)

3:2 – Страшном форхенд паралелом из трка је окончао гем Надал. Шпанац је направио брејк и сада је он тај који је ближи трофеју. Медведев је у великом паду и питање је да ли има снаге за повратак.

2:2 – Истом мером је узвратио Надал. Није дозволио ривалу да освоји поен и прва четврти гема петог сета су завршена веома брзо.

1:2 – Ово је било потребно руском тенисеру. Успео је да добије гем без изгубљеног поена. Чини се да је Московљанин поново подигао проценат убаченог првог сервиса и због тога лакше долази до поена.

1:1 – Много лакше него Данил свој сервис гем је добио Шпанац. Остаје да се види ко ће први да поклекне у овом делу сусрета. Чини се да је Надал у бољем стању.

0:1 – Какав почетак петог сета. Надал је имао прилику да одмах дође до брејка, но Медведев се извукао на најбољи могући начин – добрим сервисима. Уписао је три аса у уводном гему.

Четврти сет: Надал – Медведев 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4

6:4 – Успео је Надал, освојио је још једну деоницу! Играће се пети сет и он ће одлучити ко ће бити нови шампион Аустралијан опена. Шпанац је добио гем без изгубљеног поена и стигао до изједначења на 2:2 у освојеним сетовима.

5:4 – „Преживео“ је Данил, за сада. Рафаел није искористио сет лопту и четврти сет је продужен бар на још један гем. Надал има прилику да сервисом уведе меч у одлучујући пет сегмент овог сјајног меча.

5:3 – Какав гем! Поново је Медведев био близу да одузме сервис ривалу. Водио је 15:40, али Рафа је пронашао добре ударце, прецизне и асом је завршио гем, био је то тек други директан поен из сервиса.

4:3 – Био је лак гем потребан Данилу. Дошао је до њега, практично за минут и ривалу није препустио ниједан поен. Ипак, рачуница је јасна, уколико Надал сачува сервис на семафору ће убрзо бити 2:2.

4:2 – Потврђен брејк! Као у трансу сада игра Шпанац. Све стиже, све погаћа и сада је он тај који држи ствари у својим рукама када је овај сет у питању.

3:2 – Брејк Надала! Трећи узастопни брејк у овом сету, и то после чак шест неискоришћених лопти за „одузимање сервиса“ Руса. Медведев је у великој тениској драми у петом гему само једном имао предност, односно био на корак од тога да гем освоји, али је Надал изванредну иницијативу искористио да, седмом брејк лоптом, дође до 3:2 пред своје нове сервисе.

2:2 – Кратко је трајала предност Надала. Одмах је Данил вратио брејк. Надал је на 30:40 послао лопту у аут форхендом.

2:1 – Није успео Медведев, али јесте Надал. Шпанац први долази до брејка у раној фази четвртог сета и сада је дефинитивно моментум на његовој страни. Други тенисер света је у паузи затражио помоћ физиотерапеута. Но, чини се да није ништа озбиљно.

1:1 – Сучио се Надал са две брејк прилике, али их је спасао и на крају добио гем који је трајао преко 10 минута. Борба се наствља!

0:1 – Било је битно за Руса да добро отвори четврти сет и то је урадио. Било је 30:30, а онда је Московљанин одиграо изврстан дроп шот. Потом је 10 година старији ривал избацио лопту у аут за крај гема.

Трећи сет: Надал – Медведев 2:6, 6:7(5), 6:4

6:4 – Сјајно! Тако се може укратко описати гем у 10. гему трећег сета и велика борба се наставља. Није дозволио ривалу ниједан поен. Један брејк је био довољан да се реши трећи сегмент меча. Медведев је и даље ближе титули, али не толико као пре неких пола сата.

5:4 – Пала је концентрација Медведеву у деветом гему. Правио је чудне грешке, несвојствене за њега. Шпанац је то оберучке прихватио, дошао до брејка и сада је у прилици да одсервира за сет и продужи ово финале.

4:4 – Лак гем и за Надала. Деловало је веома сигурно 35-годишњак из Манакора и велика борба у трећем сету се наставља.

3:4 – Медведев са два сјајна винера завршава седми гем и пребацује притисак на Шпанца. Данил делује самоуверено и не представља му проблем то што је близу друге гренд слем титуле.

3:3 – Страшан тенис, ниво игре не пада. Имао је Медведев три везане брејк лопте, али је Надал поново успео да пронађе начин да се извуче и изједначи резултат у трећем сету.

2:3 – Други везани гем за Данила који осваја без изгубљеног поена када сервира. Он и даље држи висок ниво игре и ако овако настави брзо ће бити „крунисан“ у новог шампиона Аустралијан опена.

2:2 – Деловало је да ће Надал много лакше доћи до гема, водио је 40:0, Рус је запретио, но ништа више од тога. Трећи сет такође протиче у великој борби.

1:2 – Лак гем за Медведва – са нулом. У јендом моменту руском тенисеру је у потпуности стао сервис, али чини се да га је поново пронашао. У овом гему успео је да упише два аса и дошао је до бројке од 13 освојених поена директно из сервиса.

1:1 – Још један маратонски гем, сада на сервис Шпанца. Ипак, Надал није устукнуо добио је и јасно је да се он неће предати.

0:1 – Какав уводни гем трећег сета. Трајао је веома дуго, Медведев га је добио и у њему је спасао једну брејк лопту, а окончао га је са два везана аса.

Други сет: Надал – Медведев 2:6, 6:7(5)

6:7(5) – Медведев је на корак од титуле. Какав тај-брејк и какав сет. Водио је Надал у 13. гему са 5:3, а онда је 25-годишњак из Москве везао четири поена и решио други део меча у своју корист. Има Рафа за чим да жали – два пута је први стизао до брејк, два пута је први стигао до мини брејка у тај-брејку и опет није успео да добије сет, те Данила један дели од друге гренд слем титуле.

6:6 – Добар гем за Руса, завршио га је сјајним драјв волејом и одлука о победнику другог сета пада у тај-брејку.

6:5 – Маратонски борба и велика борба у 11. гему, успео је Надал да га добије и обезбеди тај-брејк. Није било брејк лопти, али пети на свету је много грешио и може да га радује то што Медведев то није казнио. Било је и неколико одличних удараца Шпанца, посебно из бекхенда.

5:5 – Изврстан гем Данила. Потврдио је брејк и после низа неизвесних гемова други на АТП листи је један добио лако и продужио борбу у другом сету.

5:4 – Какав гем, било је свега! Имао је Надал сет лопту, нију је искористо, али Медведев јесте тек пету брејк лопту. Меч је на кратко био и прекинут, због тога што је једна навијачица скочила на терен са трибина. Обезбеђење је брзо реаговало и меч је био настављен. Наставља се драма у другом сету. Ово је био четврти брејк у овом делу меча, оба тенисера направила по два. Московљанин ће други пут сервирати да остане у мечу.

5:3 – Сјајан гем за Надала. Опет прави брејк и сервира за изједначење у сетовима. Одличним дроп шотом 35-годишњак је окончао гем, али Рус се приликом покушаја да стигне лопту оклизнуо, а треба рећи да Медведев у овом гему није погодио ниједан први сервис и то је додатно помогло Шпанцу да дође до нове предности.

4:3 – Враћа се Рус. Лош гем одиграо је Надал, тачније добар притисак направио је Данил и успео је да одузме ривалу сервис, трећи пут на мечу и у потпуности унесе неизвесност у овај део меча.

4:2 – Успео је Медведев да прекине серију ривала од три везана гема, а овај шести у другом сету је добио веома брзо – за 68 секунди. Упспео је да убележи још два аса.

4:1 – Скочило је самопоуздање Надалу. Уписао је и први ас и први пут у овом финалу добио је гем у коме ривалу није препустио ниједан поен.

3:1 – То је Рафаел! Никада не одустаје и успео је да направи брејк. Медведев није одиграо добро сервис гем, искористио је то Шпанац да дође до предности. У овом гему виђено је неколико фантастичних поена.

2:1 – Бори се Надал и не предаје се. Било је 30:30, но упсео је да пронађе права решења у кључним моментима и поново врати предност на своју страну у другом сегменту овог сјајног окрашаја.

1:1 – Велика предност руског играча је сервис. До сада има пет асова и још увек добија лако гемове у којима сервира. Такође, Московљанин нема ниједну дуплу сервис грешку, Рафа их је направио три.

1:0 – Најлашки сервис гем одиграо је Надал од почетка меча. Коначно је добио, а да ривал није много претио. Успео је „бик са Мајорке“ у пар наврата да диктира темпо и препознатљивим форхендом заврши поен.

Први сет: Надал – Медведев 2:6

2:6 – Фантастичан први сет одиграо је Данил. Одлично се креће и недозвољава Рафи да диктира темпо у поенима. Надал је први сет окончао са чак 16 грешака и седам винера и уколико то не поправи тешко да ће моћи да преокрене резултат.

2:5 – Страшан тенис игра Медведев. Рус је стигао до дуплог брејка и поново је то урадио без изгубљеног поена. Занимљиво ово је био трећи везани гем на сервис Надала који почиње са 0:30. Такође, Шпанац је у великој мери помогао другом играчу света да направи још један брејк тако што је направио две везане дупле сервис грешке.

2:4 – Не посустаје Данил. Потврдио је брејк и крупним корацима хита ка освајању првог сета. Ниједан гем 25-годишњака се није играо на ралзику.

2:3 – Било је само питање времена када ће Медведев направити брејк. То се десило у петом гему и до њега је дошао на ауторитативан начин – без изгубљеног поена. Одлично освајач Ју-Ес опена ритернира и сада је он тај који има предност.

2:2 – Много лакше Московљанин добија гемове на старту дуела. Још једном је без већих проблема стигао до поравнања резултата. Данил је уписао и први ас у овом финалу.

2:1 – Невероватан гем – маратонски. Медведев је пропустио две брејк прилике. Пре тога је имао 0:30 и велику прилику да дође до три везане шансе да ривалу одузме сервис, али је лопту на мрежи лоше одиграо и омогућио Шпанцу да освоји поен. Сјајан меч за сада играју други и пети играч света.

1:1 – Успео је Рус да изједначи. Много лакше је дошао до гема, препустио је противнику само један поен. Добро је Московљанин сервирао и то му је додатно олакшало посао да се упише на семафору на „Род Лејвер арени“.

1:0 – Финале је почело и одмах дугачак гем. Играло се на ралзику на сервис Шпанца. Занимљиво виђен је само један директан поен, од осам колико их је одиграно – сви остали су били плод грешака.

Уочи меча

Финале Аустралијан опена 2022. је меч за историју. Или ће Рафаел Надал победити и постати први тенисер са 21 грен слем титулом (по 20 имају он, Новак Ђоковић и Роџер Федерер), или ће Данил Медведев први пут у каријери освојити чувени турнир у Мелбурну.

Наравно, ово издање АусОпена није нимало идеално, јер су Аустралијске власти дан пред почетак надметања протерале из земље Ђоковића, сматрајући га „опасним по здравље и ред“ тамошње државе, па је тако турнир почео, одвијао се, а и приводи се крају, без човека који је освојио три последње титуле на њему, а рекордних девет у богатој каријери.

Медведев је са правом, после своје полуфиналне победе, истакао „моје финале Ју-Ес Опена (2021.) су нетремице гледали и Роџер Федерер и Рафаел Надал (јер је Новак тада могао до 21. гренд слем титуле), а верујем да ће ово финале помно пратити и Ђоковић“.

Јер, заиста, овај меч није као неки други. Управо због оне чувене трке у јурењу одговора на питање „Ко је најбољи тенисер свих времена?“, а у коме, по некима, кључни одговор управо лежи у броју освојених гренд слем титула.

Међусобни мечеви

Данил Медведев губи са 3:1 од Надала у међусобним дуелима, добио је и њихов једини гренд слем дуел (у драматичном финалу Ју-Ес опена 2019, Шпанац је освојио прва два сета, па изгубио два, да би ипак тријумфовао са 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4), али…

У последњем међусобном окршају, једином од 2019. до сада – Рус је тријумфовао. Било је то у полуфиналу Завршног мастерса у Лондону, када је Медведев савладао Шпанца после преокрета са 3:6, 7:6(4), 6:3.