Прочитај ми чланак

Начелник комуналне милиције у Зрењанину хулиган из Ђенове

0

Новоименовани начелник Одељења комуналне милиције у Зрењанину Немања Малинић био је у групи ухапшених хулигана који су 12. октобра 2010. у Ђенови изазвали прекид фудбалске утакмице између репрезентација Италије и Србије, пише данас Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Како пише ВОИЦЕ, те вечери у Ђенови утакмица је прекинута јер је део навијача Србије убацивао бакље и димне бомбе на терен, секао заштитне мреже, чупао столице, палио заставе Албаније и погрдно скандирао.


Два дана након утакмице Малинић је био у аутобусу у којем су италијанске власти депортовале групу навијача са своје територије. Њега и још 16 хулигана српска полиција је дочекала на граничном прелазу Келебија и ухапсила, јавили су тада медији у Србији, уз тврдњу да је та група навијача била најекстремнија на стадиону.

„Данашњи начелних зрењанинске комуналне милиције био је у Ђенови у групи хулигана због чијег дивљања је утакмица прекинута, али није био обухваћен кривичним поступком у тој земљи. Он је са групом хулигана депортован у Србију“, потврдио је за ВОИЦЕ полицијски извор.

Према његовим речима, нема сумње да је реч о Немањи Малинићу, чије име и презиме је тада објавило неколико дневних листова у Србији, а који је у време хапшења на Келебији имао 27 година, што су такође тада објавили медији.

Према писању медија, Малинић и група навијача из његовог аутобуса провели су 48 сати у полицији, а по истеку полицијског притвора саслушани су код истражног судије.

Малинић и веће групе навијача који су се тих дана враћали са утакмице у Италији ухапшени су на различитим граничним прелазима са Мађарском и Хрватском. Према писању медија, у Ђенови је од 663 регистрованих навијача из Србије 207 њих прошло кроз кривичну евиденцију.

Тадашњи министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да за велики број навијача који су били у Ђенови, постоје подаци у кривичној евиденцији и да полиција оне за које постоји потреба задржава на информативним разговорима.

У Италији се поступак водио против осморице навијача из Србије због изазивања нереда на утакмици и опирања приликом хапшења. Четворица су осуђена и одмах депортована за Србију, док је преосталима изречена затворска казна.

Најдужу казну, у трајању три године и три месеца, добио је Иван Богданов, један од вођа навијача Црвене звезде. Богданов је касније 14. октобра 2014. био одговоран и за прекид фудбалске утакмице између Србије и Албаније у Београду.

Немања Малинић је до краја марта био заменик секретара Скупштине града Зрењанина, а 1. априла именован је на нову функцију. Претходно је поднео остакву на пређашњу функцију, што је Скупштина града прихватила на седници која је одржана дан касније.

Рођен је 1983. године у Новом Саду, а дипломирао је на приватном Правном факултету за привреду и правосуђе у истом граду. У његовој биографији се наводи да је запослен у Градској управи Зрењанина од 2008. године и да је члан Српске напредне странке.

Актуелна начелница Градске управе у Зрењанину је Немањина мајка Јасмина Малинић. Комунална милиција је орган који јој је директно подређен као једно од 11 основних организационих целина које су у саставу Градске управе у Зрењанину.

Запослени у Градској управи са којима је ВОИЦЕ контактирао рекли су да се Јасмина Малинић тренутно налази на годишњем одмору и да ће ускоро отићи у пензију.