Прочитај ми чланак

Мундијалска сеча селектора: Где су Пикси и ФСС?

0

Круне се мундијалски дани, руком одбројани... Последње четири утакмице дефинисаће коначан нови светски фудбалски поредак од 2022. Уз неколико незаборавних утисака и детаља за ширу анализу и темељну елаборацију.

Један од носећих фудбалских спецификума Катара 2022. очитава се у неочекивано великом броју промена на клупама. Чак осам репрезентација већ је остало без селектора. Сваки пети мондијалски савез већ се дао у потрагу за новим решењима!

Фото: Видео принтскрин

Не чекајући коначан расплет такмичења, одласке су потврдили Луис Енрике (Шпанија), Роберто Мартинез (Белгија), Тите (Бразил), Луј ван Гал (Холандија), Пауло Бенто (Јужна Кореја), Ђерардо Мартино (Мексико), Карлос Кеирош (Иран) и Ото Адо (Гана).

После још једног неуспеха и 109 мечева на клупи Португала, поново су оживеле приче о статусу Фернанда Сантоша.

– Тешко је у овом тренутку прогнозирати статус селектора Сантоша. Португалски савез имао је максимално поверење у стручни рад, последњих година, али резултат из Катара значајно се рефлектује и на позицију тренера. Јавност јесте критички настројена, међутим, кључан је став председника Фернанда Гомеша. Утицаће сигурно и статус Кристијана Роналда на одлуку о селектору. Има још једна битна ствар – Сантош је и у тежим ситуацијама остајао, зато не бих могао да се усудим и прогнозирам да ли ће Португал од 2023. имати другог човека на клупи – испричао је у понедељак ујутру Педро Ганкало, сарадник тамошње телевизије на Мондијалу у Катару.

Уморни Герет Саутгејт, кормилар Енглеске на 81 утакмици, најавио је разговоре са руководством савеза о наставку сарадње.

Да се светском фудбалу смеши нови поредак, не само уласком Марока у групу четири најбоље екипе света, већ и променама на клупама многобројних репрезентација, потврђују и супротни примери – из Немачке и Уругваја. Оба савеза пружила су максималну подршку селекторима, Хансију Флику и Дијегу Алонсу, после мондијалских неуспеха.

Победничка линија, логично, најављује уговор Грахаму Арнолду о продужетку сарадње са аустралијским савезом. Конкретно је реаговао и ФС Јапана – селектор Хаџиме Моријасу, према писањима медија са Далеког истока, добио је понуду да сарадњу продужи до 2026!

Французи верују сада већ историјској личности – са извесних 138 утакмица, Дидије Дешан имаће прилику да сам одлучује о мандату за наредни квалификациони циклус. Скоро је известан позитиван одговор селектора на питање о наставку сарадње.

Врућа тема, барем за сада, није отварана у осталим репрезентацијама.

После 24 утакмице и мондијалског неуспеха, селектор Драган Стојковић повешће Србију ка Европском првенству у Немачкој, 2024. Пиксија уговор веже до краја наредног такмичарског циклуса и скоро да нема дилема – остаће селектор и у светлу најављених промена у врху ФСС.

А, ко ће и како са Стојковићем сарађивати на том путу, то већ нико не зна. Селектора, извесно, од треће године мандата очекују тотално другачији амбијент, окружење, блиски сарадници… Почетком новембра нису били на истој стази, у међувремену, тотално су се удаљили. ФСС ускоро отвара нову страницу будућности, са њим и Драган Стојковић Пикси.

Можда већ с последњим јануарским данима…