Прочитај ми чланак

Може ли Хрват да постане нови краљ бокса? (ВИДЕО)

0

Тајсон Фјури и Ентони Џошуа су тренутно владари у тешкој категорији бокса, али Флојд Мејведер очекује да ускоро буду скинути са трона.

Док се најављује нови окршај Фјурија и Дионтеја Вајлдера, а Џошуа чека прилику да укрсти рукавице са земљаком и стави коначну тачку на то ко је најбољи боксер данашњице, нека нова имена испливавају на површину.

Све је одавно упознат са могућностима Александра Усика, Дилијана Вајта, Џозефа Паркера и Ендија Руиса као претендентима на главне појасеве, али ту је и нова генерација бораца.

Британије нити из САД, који ће привући велику пажњу. Добро запамтите моје речи“, рекао је недавно Мејведер.

У центру пажње су по један Рус, Казахстана, Кубанац и Хрват.

Загрепчанин Филип Хрговић има 27 година, а боксерски стручњаци кажу да му је само небо граница.

Добио је свих десет борби у професионалној каријери, нокаутиравши успут и бившег изазивача на титулу шампиона света Ерика Молину.

Прошле године Хрговић је нокаутом решио све три борбе због чега је номинован у WБЦ верзији за „Наду године“.

Већ сада се налази међу главним кандидатима да буде изазивач за титулу првака света 2021.

И даље је релативно непознат широј јавности, али га многи памте по томе што је током спаринг меча 2013. расекао обрву Дејвиду Хеју због чега је одложена његова борба са Фјуријем 2013.

Друго име на које би требало обратити пажњу је Казахстанац Иван Дичко. Овог 29-годишњег момка тренутно „носи“ жеља за осветом Ентонију Џошуи.

Дичко сматра да је неправедно изгубио од Џошуе у полуфиналу Олимпијских игара 2012. у Лондону одлуком судија.

Откако је постао професионалац 2017. устремио се да исправи неправду па је нокаутирао свих девет противника у међувремену.

„Зна да ме није победио и да ме још увек не може победити. Победио је због домаћег терена и на крају освојио злато. Сада има шансу да докаже да је то заслужио, а не да му је поклоњено“, поменуо је Дичко Британца прошле године.

Ту је и Френк Санчес, врло вешт борац, производ добро познате кубанске школе.

У аматерској каријери је остварио више од 200 победа, укључујући и тријумф над Ерисландијем Савоном, кога је Џошуа једва савладао на ОИ 2012.

У професионалној каријери има 14 узастопних победа, од чега 11 нокаутом, а највећи тест га очекује предстојећег викенда против Американца Џоија Давејка.

Ова листа не сме проћи без Руса, а највећа нада њихове школе је двометраш Арсланбек Махмудов.

„Лав“ је нокаутирао свих десет противника у професионалној каријери, укључујући седам у првој рунди, а само једном је боксовао више од три рунде.

Физички импозантан и застрашујући, Махмудов је више разбијач него боксер, а изостанак елегантности максимално надокнађује сировом снагом.

Тренира га Марк Рамзи, који пажљиво планира пут 30-годишњег Руса кога очекује у рингу против Фјурија или Џошуе у наредним годинама.

Ово су само нека од имена нове генерације тешкаша, у будућности обратите пажњу и на Адама Ковнацког, Данијела Дубоу, Ефеа Ајагбу те Мајкла Хантера, који је у децембру победио Александра Повјеткина у Саудијској Арабији.