Прочитај ми чланак

Мистериозни вирус шири се Кином: Смртоносан је и изазива упалу плућа

0

Најмногољуднија земља погођена епидемијом која напада респираторне системе, оболело више од 200 људи. Председник Си позвао на одлучну акцију. Најмање троје преминуло

НАЈМАЊЕ три особе су преминуле, док је бар 217 оболелих у Кини од новог и недовољно испитаног коронавируса. Вирус који изазива упалу плућа први пут је откривен у граду у централној Кини Вухану. Но, Кина је јуче пријавила велики скок броја инфицираних новим типом вируса, који личи на САРС – тешки акутни респираторни синдром – укључујући и прва два случаја у главном граду, Пекингу.

– Живот и здравље људи треба да буду приоритет, и ширење епидемије треба одлучно сузбити – поручио је кинески председник Си Ђипинг.

Од оболелих је најмање 170 особа и даље у болници, а од њих је девет у критичном стању, навеле су здравствене власти Вухана. Један оболели је и у јужном граду Шензен, али све особе, укључујуће и оболеле у Пекингу, претходно су посетиле Вухан.

Многи од првобитних случајева били су повезани са рибљом пијацом у Вухану, која је затворена због истраге. Здравствена комисија тврди да се вирус не преноси лако између људи, мада нису искључили ограничен пренос с човека на човека.

Вирус који изазива овакву упалу плућа разликује се од раније идентификованих, а почетни симптоми укључују температуру, кашаљ, стезање у грудима и кратак дах. За превенцију се саветује ношења маски и прање руку, а државна радиотелевизија ЧТВ препоручила је грађанима да остану на топлом, повећају физичке активности и избегавају велика окупљања.

Но, епидемија се појавила баш уочи обележавања кинеске Нове године, када милиони Кинеза путују у посете рођацима. Због епидемије су и друге земље на опрезу.

Власти у Тајланду и Јапану већ су идентификовале најмање три случаја заражених, а сви они били су недавно у Кини. И Јужна Кореја пријавила је први случај, 35-годишња Кинескиња из Вухана била је позитивна на тестирању на нови облик коронавируса, дан по доласку на аеродром у Сеулу. Она је изолована у државној болници у Инчеон Ситију.

Најмање шест земаља у Азији и три америчка аеродрома су почели да проверавају авионске путнике који долазе из централне Кине.

Пошто стотине људи који су били у блиском контакту са дијагностикованим пацијентима нису заражене, кинеска национална здравствена комисија навела је да стручњаци оцењују да се садашња епидемија може спречити и контролисати. Међутим, није још пронађен извор новог вируса, па се не зна тачно како се преноси.

„ТЕСЛА“ ЧЕКА УПУТСТВА

ОД новембра 2018. године нема летова из Србије за Кину. Тада је кинеска авио-компанија „Хајнан ерлајнз“ укинула авио-линију Београд – Праг – Пекинг. На београдском аеродрому „Никола Тесла“ кажу да кинески и српски држављани у Пекинг и друге градове путују најчешће са преседањем у Москви, Паризу или Бечу, али не постоји евиденција о броју путника на тим релацијама. У београдској ваздушној луци кажу да чекају упутства Министарства здравља у вези са евентуалним посебним мерама заштите због нове епидемије корона вируса у Кини. З. Р.

ЛИЧИ НА ПРЕХЛАДУ

Коронавируси изазивају болести које се крећу од обичне прехладе до САРС (тешки акутни респираторни синдром). Од САРС-а су се први пут људи заразили у јужној Кини крајем 2002. године, а вирус се проширио на двадесетак земаља, и од њега је умрло готово 800 људи.