Прочитај ми чланак

МИРОТИЋЕВА ХУМАНОСТ НЕМА ГРАНИЦЕ: Никола збринуо још једну породицу!

0

"Породица Којовић једна је од преко две стотине породица које смо помогли у току 2019. године"

За крај године, радосне вести стигле су нам из Сјенице, тачније села Трешњевица где се седмочлана породица Којовић, захваљујући донацији познатог кошаркаша Николе Миротића и његове супруге Нине Миротић, уселила у своју нову кућу! У слављеничкој и домаћинској атмосфери, каква се ретко виђа, били смо у прилици да присуствујемо усељењу породице и поделимо са њима велику радост.

FOTO: in4s.net

Подсетимо, родитељи Негосав и Сузана и њихово петоро деце: Немања (11), Викторија (9), Теодора (7), Виктор (6) и најмлађи Владимир (4) живели су у кући, коју су добили на коришћење од шумарског предузећа, у којем је Негосав запослен и ради као шумар. Велики проблем на тој кући представљале су лоше инсталације, због чега је, једном приликом, Негосавовог брата ударила струја у купатилу. На срећу, све се завршило без тежих последица.Најмлађи Којовићи испред старе кућеНа прагу нове куће, како доликује по старом српском обичају, најмлађи Којовићи обучени у народну ношњу, дочекали су нас хлебом и сољу. Са широким осмехом на лицу, упознали су нас са пријатељима и рођацима који су се окупили да заједно са породицом обележе овај важан дан за читаво село и Општину Сјеница. Општина Сјеница једна је од најсиромашнијих и најнеразвијенијих у Србији, па је опстанак вишедетних породица у овим крајевима један од приоритета.

Као што знате, ми смо купили плац, спровели струју и воду, али нисмо имали услова да подигнемо кућу. Када смо сазнали да ћете нам помоћи били смо пресрећни што ћемо коначно добити оно о чему смо могли само да маштамо – нормалне услове за раст и развој наше деце – рекао нам је поносни домаћин Негосав.

Теодора Којовић испред старе кућеПоред изградње нове куће породици је обезбеђен сто, шест столица, два кревета на спрат, четири душека, кухиња, кауч, кревет и три ормара. Укупна вредност помоћи износи 3.626.202 динара – стоји на сајту Х.О Срби за Србе.

Сека и ја имаћемо своју собу, бате своју, мама и тата своју. Имаћемо и купатило и место где да се играмо, и неће нам бити хладно, и неће нам прокишњавати кров – рекла нам је мала Викторија.

Прослава усељења настављења је у основној школи где су другари малих Којовића организовали приредбу. Дирљиве сцене, пуне поноса и љубави само су нам показале колико се народ на тим просторима држи заједно и колико је слога важан предуслов за опстанак.

Ово је једна од најемотивнијих акција које смо имали. Невероватан је осећај да присуствујемо оваквој прослави. Овде су се окупили и Срби и муслимани, а по њиховим речима заједништво и поштовање различитости није прекидано ни током ратова деведесетих, тако да нам је драго што смо један овакав пројекат спровели у Општини Сјеница – рекао је Немања Мељанац члан УО Х.О. Срби за Србе.

Чланови породице Којовић, у знак захвалности, уручили су нам икону њихове крсне славе Цвети, док је друга истоветна икона уручена Николи и Нини Миротић. Такође, најмлађи Којовићи поклонили су нам цртеже захвалности.

Коначно имамо своју кућу, наша деца рашће од данас онако како то деца заслужују, како сва деца треба да расту. Хвала свим добрим људима, хвала вама, хвала Николи и Нини, ми ћемо гледати да се одужимо тако што ћемо од ове деце створити добре и поштене људе – рекла нам је мајка Сузана.

Породица Којовић једна је од преко две стотине породица које смо помогли у току 2019. године. Надамо се да ћемо у години која следи помоћи још већи број породица, па позивамо наше донаторе да наставе да нас прате и помажу у складу са својим могућностима.