Прочитај ми чланак

МИЛОЈКО ПАНТИЋ УДАРИО ЈАЧЕ НЕГО ИКАД: Шофери и телохранитељи нам управљају спортом

0

- Да Србија бар мало личи на своје спортисте, била би много боља - истакао је познати коментатор и спортски новинар

Нисам већи Хрват од Хрвата, али је моје људско право да се определим за кога ћу да навијам – изјавио је у интервјуу ФоНету спортски новинар и коментатор Милојко Пантић, који се за 50 година новинарске каријере „не сећа да је икада овако било“ и сматра да се у Србији Светско првенство у фудбалу „претворило у све, осим у спорт“.

Foto: Printskrin

Поводом буре негативних реакција у Србији на његову недавну изјаву Хрватској телевизији, Пантић је оценио да „потпуно лажна и измишљена дилема“ за кога навијати служи томе да се „прикрију неуспеси репрезентације у фудбалу“.

Он је у серијалу Квака 23 рекао да је регион, „распадом оне велике државе, утонуо у тамну ноћ са несаницом“. Према ставу Пантића, тај „мрак су направили клеронационалисти и фашисти свих боја и религија у Југославији и увели нас, из једног цивилизованог друштва, не у племенско, него у пећинско“.

Упитан како види то да, с једне стране, преговарамо са Европском унијом, док на другој, протеклих недеља навијање делује као наставак рата другим средствима, Пантић је узвратио да су и данас на власти људи „који су изазвали рат“.

„Који су довели до бомбардовања, отцепљења Косова и који су изоловали Србију“, додао је Пантић и указао да „осуђени ратни злочинац седи у парламенту“.

– Ради се о томе да је у Србији све имитација – тврди он и констатује да „фалсфикатори живота“ то раде већ 30 година.

– Мењају тезе, мењају људе, стављају шофере и телохранитеље на важна места у спорту, а да би се то прикрило, сада се прави тензија за кога Србија навија и иза кога Србија стоји, Србија не стоји ни иза кога, јер не постоји – оцењује Пантић.

На питање да ли је и сам допринео тој атмосфери изјавом за ХРТ да ће „грађанска Србија да навија за Хрватску, а да постоји и она друга, клерофашистичка, која сања да фудбалска Русија прегази ногометну Хрватску“, Пантић је одговорио негативно. Он тврди да је то рекао „смишљено и намерно, јер га до избезумљења доводи чињеница да Српску радикалну странку предводи Војислав Шешељ, осуђени ратни злочинац, који седи у парламенту и који јавно пре утакмице позива на славље када Русија победи Хрватску“.

– Ја не могу да се помирим са тим и да схватим да Србија може да трпи то лудило да ратни злочинац седи у парламенту и уређује нам живот – одлучан је Пантић.

Говорећи о финалној утакмици Француске и Хрватске, Пантић је истакао да Хрвати имају мотив више, јер су 1998. у полуфиналу Светског првенства елиминисани од Француске. Он би он волео да Хрватска буде светски првак, „али и ово што су до сада урадили је чудо“.

Одговарајући на питање зашто је незамисливо да грађанска Србија, којој каже да припада, навија за Русију, јер јој се допада руски фудбал, а национална за Хрватску из истих разлога, Пантић се вратио на свој наступ на ХРТ, где је на почетку питан иза кога ће стати Србија – иза Хрватске или Русије?

– У име које Србије желите да вам одговорим? – препричао је Пантић и објаснио:

– Владајућа ће на хрватској телевизији рећи ‘па наравно, због добросуседских односа и мира у региону, навијаћемо за наше суседе, а руској телевизији ћемо рећи ‘срцем и душом смо уз нашу православну браћу’, па ко победи послаћемо му телеграм.

Он је нагласио да је после те изјаве чак и пријатељима „морао да објашњава шта је мислио, а нарочито детаљ о грађанској Србији.

– Чак моји најбољи пријатељи нису хтели да чују објашњење шта је грађанска Србија – рекао је Пантић и предочио да је то „она Србија која је схватила да је у свету одавно теорија крви и тла замењена теоријом људских права и слобода.

-То су грађани Србије који се боре за људска права и слободе, а не за територије – прецизирао је Пантић, објашњавајући своје виђење грађанске Србије.

На питање зашто је нетрпељивост према суседима снажнија од поштовања према Новаку Ђоковићу, он је то сместио у контекст „примитивизма“, како се изразио, „наших државних разбојника и њиховог политичког крила Српске напредне странке (СНС)“.

Реч је о покушају да се „замаскира неуспех њихове политике која доводи дотле да причамо о томе ко навија за Хрватску, Русију, Енглеску или Француску, а да не причамо о томе шта сте ви господо урадили на Светском првенству у име Србије“, оценио је Пантић.

Поредећи Србију као државу и фудбал, он је истакао да су „спортисти један потпуно други свет и да би Србија била права држава када би личила на њене спортисте“. Пантић сматра да „фудбал, као најпопуларнији спорт, они који су заробили државу, злоупотребљавају и преко тог популарног спорта, преко те масе која прати тај спорт, манипулишу до те мере да људи не знају где се налазе и мисле да је важно саставити најбољи тим“.