Прочитај ми чланак

МИЛАН ГУРОВИЋ: Ја сам Србин, националиста, не кајем се због Дражине тетоваже!

0

Милан Гуровић, прослављени кошаркашки репрезентативац наше земље, открио је шта му је селектор Југославије Светислав Пешић одговорио на његову констатацију да ћемо победити Американце у чувеном четвртфиналу Светског првенства 2002. године у Индијанаполису, на ком је Југославија одбранила титулу планетарног шампиона.

Југославија је те 2002. године предвођена селектором Светиславом Каријем Пешићем, али и још неколико врхунских играча, освојила титулу првака света у Индијанополису – пету у историји, а уједно и последњу за нашу земљу.

YouTube

„То је било на загревању, док смо се истезали, Пешић је имао обичај када је нервозан да узме жваку и да је растеже и мени је пришао и говори – ‘Реџи Милер. Шта ћемо да урадимо?’ Одговорио са му – ‘Па, они су од људи и крви и од меса, добићемо. На шта је он кратко рекао – ‘Свашта’. То никада нећу да заборавим“, откио је Гуровић.

Гуровић је у том четвртфиналу убацио 15 поена (1/6 за два, 4/6 за три), уз седам скокова, али се посебно истичу његове три тројке у самом финишу, које су практично и преломиле сусрет у нашу корист.

„Прошло је 15 година и нисам баш ни свестан шта сам направио – с обзиром на величину наше земље. Додуше, руку на срце, било је девет разлике до три минута до краја и потрефило се. Да ме сада питаш да ли сам то хтео – нисам. Узео сам једноставно одговорност и улазило је. Генерално, са подручја бивше Југославије, када би се саставила репрезентација, ми бисмо доминирали и били бисмо опет велика сила. Ратко Рудић, ватерполо селектор Југославије, отишао је Италију да води, а ови су славили и смјали се, рекли су му – ‘Ето, сада вас више нема, алудирајући на Југославију, сада нећемо бити четврти или пети на свету’. Тада је наводно неког и ударио и загаламио, тешко му је пало, али то вам све говори“.

Један од најбојих шутера са ових простора играо је у каријери за, између осталог, Барселону, Перистер, АЕК, Уникаху, али и за Црвену звезду и Партизан.

„Тада сам био млад и темпераментан, другачије сам размишљао, а у Србији се неке ствари не прештају. Имао сам проблема, али то је у Србији једноставно ако одете из једног у други ривалски клуб. Данас имам 42 године и другачије на све гледам. Како растеш и стариш, имаш други поглед на живот“, сматра он.

За крај, Милан је испричао и анегдоту када га је приликом посете Требињу задесио пех на путу.

„Ја идем редовно у Требиње, тамо осећам припадност иако сам рођен у Новом Саду. Моји су из Требиња, за оне који не знају. Поносам сам на своје порекло. Када смо се враћали са једне свадбе, код Вишеграда, пукла је гума и људи муслимани су изашли у сусрет и иако су знали ко сам, понудили су да преноћим тамо. Та жена Фатима ме је купила за сва времена, она и њен муж и обећао сам да ћемо ићи на вечеру следећи пут када будем ишао тим делом“.

Гуровић је питан и да ли се данас, из ове перспективе, каје због тетоваже четничког војводне Драгољуба Драже Михајловића.

„Сигурно је тада било набоја, али не кајем се. Ја јесам Србин, јесам националиста, али у Србији, БиХ и Хрватској када кажеш реч националиста, сви те сматрају шовинистом. Имам мого другара Бошњака од Мулаомеровића, Синаовића, Телетовића, свих тих момака, али то ме не занима. Ја то гледам. Стојим иза свега. Не мораш да мрзиш никога. Боље бити добар комшија него лош. Имао сам проблема и то је било онако мало и да не кажем непромишљено. Американци држе своје заставе, БиХ и Хрвати своје, ја волим своју. Не кајем се, можда је могло бити и другачије. Поштујем туђе ставове и другачије гледам на људе и на тај проклети и несрећни рат. Сви су изгинули, изгинула је сиротиња, а нити један генерал није погинуо на ратишту“, тврди Гуровић.

Дончић, Муса…

Када је реч о младим талентима са простора бивше Југославије издвојио је двојицу:

„Лука Дончић! Дечко има 18 година, а игра као да има 10 сезона Евролиге иза себе. Мислим да ће по мојој прогнози бити први пик на драфту и да његово време долази. Дечко је невероватан, а оно што он ради је савршенство. Ту је и Џанан Муса. Изванредан играч, може у неко догледно време да игра у НБА лиги. Потребно је да игра Евролигу бар две године. Видимо да доминира са 18 година и ради се о још једном бисеру. Комплетан је играч, који има оно што увек потенцирам, ту спортску дрскост и безобразлук“.