Прочитај ми чланак

Михајловић: Одлазим у октобру!

0

(Новости)

Ако се пласирамо на СП, наставићемо са радом, а ако не, моја је одлука да одем. Недостаје ми свакодневни рад, а ни наше идеје нису добро прихваћене у јавности – каже селектор

sinisa-mihajlovic_1359803119_420x0
Октобарски крај квалификација за Светско првенство врло вероватно донеће и завршетак сарадње ФСС и Синише Михајловића. Иако је оставио врата тек мало одшкринута за неки нови договор и наставак рада после јесени, актуелни селектор репрезентације признаје да је, како у овом тренутку размишља, много ближе одлуци да се повуче.

„Орлови“ су на половини трке ка Бразилу доживели неуспех, критика лавина се обрушила на Михајловића после пораза у Загребу, највише због претераног комбиновања са тимом, што ни победа над Шкотском није много поправила. Сва негативност довела је до тога да данас једна од главних првоаприлских шала медија буде „Михајловић поднео оставку“!

– То може да буде само шала – узвратио је селектор Србије на почетку разговора за „Новости“.

* Више пута сте рекли да ћете отићи ако се „орлови“ не пласирају на СП. Пошто сте и даље селектор, значи ли то да сте се предомислили или да још верујете у успех?

– Математички смо и даље у игри. Имамо четири утакмице до краја квалификација и без обзира на то што судбина није више само у нашим рукама, борићемо се да добијемо све, па шта буде. Ако се пласирамо на СП, наставићемо са радом, а ако не, као што сам раније говорио, моја је одлука да одем. Иако сви знамо да ФСС није поставио императив да стигнемо до Бразила, него је то мој циљ. Ја сам тако одлучио!

Зашто сте онда поставили себи лествицу тако високо, ако нико од вас тај резултат није тражио?

– Зато што сам такав човек, морам себи да поставим конкретан циљ, којем у старту тежим, а не да кажем да нема везе ако не одемо у Бразил, пошто ћемо имати још две године да се спремамо за ЕП у Француској. То би била много лагоднија позиција, пошто је лакше изборити учешће на шампионату континента, јер је такав систем квалификација. А и овај тим ће за две године да порасте, не кажем да ће се сигурно пласирати, али ће имати неупоредиво веће шансе.

* Да ли онда и даље важи договор са председником ФСС Караџићем да на јесен разговарате о наставку сарадње?

– Мени је задовољство што људи из ФСС верују у наш рад, виде напредак репрезентације на терену и ван њега. Препознају озбиљан и предан труд свих нас. Морам да нагласим да су људи из Савеза обезбедили у сваком тренутку фантастичне услове за државни тим, не могу реч да им приговорим. И зато ћу поновити: ако се не пласирамо на СП биће то моја и само моја кривица. Имамо договор да разговарамо на јесен и свакако да ћу се одазвати позиву свог послодавца. Али, како сад размишљам, мислим да ћу отићи на крају квалификација.

* Због чега ако уживате толико поверење у врху ФСС?

– Најпре зато што видим да људи у Србији још нису схватили, да ли не могу или не желе, оно што радимо у репрезентацији. Друга ствар је што ми недостаје свакодневни рад. На то сам научио и као играч и као тренер, а ова ситуација да седим по два месеца код куће ме не испуњава. Увек ми је био сан да будем селектор Србије, увек жеља и част. То се није променило. У овом тренутку размишљам да сам много ближе одлуце да одем, али видећемо до октобра, можда променим мишљење после разговора са челницима ФСС.

* Кажете да се види напредак код „орлова“, на терену и ван њега. Шта бисте издвојили као највеће достигнуће?

– Ван терена највише смо урадили на дисциплини, код понашања играча током припрема и утакмица. Сада је све то на високом нивоу, а знам да раније није било тако. Што се тиче терена, ово је млада репрезентација, која ако остане на окупу у наредном периоду, када скупи неопходно искуство, биће веома, веома јака. Створили смо неке препознатљиве делове у игри: висок пресинг, кратке пасове, ритам… То је фудбал какав се игра у Европи, далеко изнад првенства у Србији. Одиграли смо доста добро већину мечева у квалификацијама. Имамо само седам бодова, а заслужили смо много више.

* И даље мислите да нисте правили грешке? Рецимо, вртешка у тиму у Загребу, почев од голмана?

– Не мислим да су то биле грешке. Сваки од нас тренера жели најбоље свом тиму и сав рад и одлуке су усмерене ка успеху. Да нису играли ти момци које сви критикују, а да смо опет изгубили, онда би нека друга тројица била крива. Опет би рекли да сам направио погрешан избор… Увек је тако када се изгуби. Да смо тријумфовали, сви би ме хвалили. Када утакмица прође, лако је анализирати и рећи да се негде погрешило.

* Основна замерка: ствара се репрезентација за будућност, а ни после ових 12 утакмица са вама као селектором немамо јасан костур тима!

– Од првог дана сам говорио да код мене нема стартера и резервиста. Али нека буде да су сигурни: Ивановић, Суботић, Настасић, Коларов и Ђуричић. Сви други су заменљиви. Пре свега зато што за квартет позади немамо праве замене, док за остале, укључујући и Тадића и Тошића, имамо играче који равноправно конкуришу за место у првих 11 – закључује селектор репрезентације Србије Синиша Михајловић.

ЦЕНИМ САМО СУД ФСС

* Рекли сте да вас не интересује шта мисле новинари, да не марите за популарност у јавности. Чији суд онда уважавате?

– Нисам рекао да ме не интересује мишљење новинара. То је био одговор једном извештачу на његову констатацију да сам тренерска незналица. Не занима ме шта кажу он и они који мисле на исти начин. А, најважнији ми је став челника ФСС. Људи који ме плаћају. И наравно, суд сарадника унутар репрезентације. Важно ми је да су сви они задовољни.

* Ипак, ако вас од клупе удаљава што вам идеје не наилазе на праве реакције, онда ипак утиче нас вас „вокс попули“?
– Није да утиче. Ипак, мислио сам да ће се другачијим очима гледати и вредновати то што је ово млада репрезентација којој је потребно време да сазри.

ИСТИ РЕД ВОЖЊЕ

* Прва наредна утакмица репрезентације је тек 7. јуна у Белгији. Шта ћете радити током ова два месеца?

– План рада се неће мењати. Путоваћемо да гледамо играче и утакмице, припремаћемо се за меч са Белгијом. Све како смо радили до сада, наставићемо и у ова два месеца. Нема потребе да било шта мењамо – сматра Михајловић.