Прочитај ми чланак

Мелбурн којег нема у преносу: Сви су једнаки, али мало сутра

0

Рафаел Надал је по седми пут успео да се пласира у полуфинале Аустралијан опена. Ипак, овог пута се након његовог, без икакве дилеме, великог успеха надвила сенка. И сами играчи на турниру, додуше углавном они који су губоили од Шпанца, проливали жуч и оптуживали организаторе да заправо чине све да би успео у намери да освоји 21. Гренд слем титулу.

И као што ће уз овај Гренд слем увек остати мрља јер је Новаку онемогућено да брани титулу и да изазове другог претендента на трон, тако су биле и нескривене симпатије домаћина према Надалу који је имао посебан третман.


И то се види у сваком моменту овде у Мелбурну, само треба знати гледати.

Пођимо од оног што смо знали и пре почетка турнира.

Највећи спонзор Надала је „Киа“, а највећи спознор Аустралијан опена је, па, „Киа“. Надал је управо био тај који је уручио кључеве нових возила Аустралијан опену, а готово на свакој објави о Надалу се рекламира и овај произвођач аутомобила.

И то није једина ствар.

Говорио је Денис Шаповалов након изузетно тешког пораза од Надала да освајач 20 гренд слем пехара има повлашћени статус.

Чак је оптужио и судију да је корумпиран, као и остали овде. Овако нешто вам не падне на памет да кажете у тренутку, тако нешто морате дубоко да осећате пре него што изгобворите тешке речи и оптужбе.

Осећају играчи да су сви играчи једнаки, само да су неки мало једнакији. Управо у овој Орвеловској фрази и лежи истина. Иако је Надал никада неће признати, тражити или је истицати, али је неће одбити.

Видело се то и када је одлучио да оде у тоалет након што је тражио медицински тајм-аут. Наиме, јесте њега пратио један човек који му је одбројавао „три минута, два, минут…“, али се Надал задржао нешто дуже него што је дозвољено по „Циципасовом правилу“. Судија у столици се већ унервозио јер не зна шта би заправо могао да уради, а Шаповалов је то убрзо приметио. Судија му је рекао да чекају Надала, а онда му је добацио да ни Канађанин није спреман, па не пожурује Шпанца.

Шаповалов је тада устао и ушао у расправу са њим, да би се ускоро појавио и Надал из тунела.

Шаповалов је потом остао без ритма, а Надал је рутински славио. И нико не спори Надалу да је урадио оно о чему многи могу само да сањају. Нико не спори чак ни да би му требало прогледати некада кроз прсте, али то не значи да га треба стављати у бољу позицију у односу на остале. У том четвртфиналу се играло по ритму који је одговарао Надалу, ужурбано док је добијао и полако када је требало да прикупи снагу да преокрене.

„Био сам спреман да играм, а он ми каже да му неће дати казну за прекорачење времена зато што ја нисам спреман за игру. Смешно ми је када неко то каже. После четвртог сета момак одлази до свлачионице. За исту ствар прошле године ја нисам могао да узмем паузу за тоалет када сам тражио лекарски тајм-аут. Где је граница? Мислим, и даље цени шта је Надал постигао, невероватан играч. Али мора постојати граница, правила. Фрустрирајуће је. Осећаш се као да ниси равноправан. Играш против ривала, судије. Тешко је“, рекао је Шаповалов.

Шаповалов се запитао где све ово иде.

„Он је већ узео два медицинска тајм-аута, после тога оде у тоалет, Мислим где је граница. Поштујем све што је Надал урадио, био је велики брејк после четвртог сета, баш због тога. Надал је велики спортиста и не кажем ништа против њега, али је веома фрустрирајуће за мене као спортисту“, рекао је Шаповалов.

Надал је имао спремну реплику.

„Заиста мислим да на терену не заслужујеш бољи третман него други, и ја га ни не желим и мислим да га немам. Имам велико поштовање за Карлоса, мислим да је сјајан судија. Мислим да некада је многима у мислима да топ играчи имају бољи третман, али искрено то није тачно. Никада се нисам осетио да имам помоћ и мислим да није у праву“, поручио је шпански тенисер.

Затим је говорио и о Шаповалову.

„Жао ми га је. Мислим да је играо сјајно, тешко је када изгубите овакав меч у пет сетова, посебно што сам ја био уништен, он је то осетио, али сам успео да победим. Желим му све најбоље. Он је млад, сви правимо грешке током каријере, ја сам направио многе током каријере и вероватно ће схватити касније, када размисли на прави начин, да није био у праву“, завршио је Надал.

И након тога је било занимљиво видети понашање. Само је Надал од свих играча до сада каснио на конференцију за медије много више него што је то уобичајено случај без претходног померања или „убацивања“ још играча у исту просторију.

Једино Надала чека толико људи по 15 или 20 минута крајње стрпљиво. Једино Надал држи конференцију за медије 45 минута када је расположен и мање од 10 када није.

Једино Надал…

Узмимо још један баналан пример.

Данил Медведев је први пут у четврфиналу изашао на главни терен, „Род Лејвер арену“. Други носилац, а може се рећи и први с обзиром на то да је Новак Ђоковић одстрањен са турнира, да не одигра ниједан меч на централном терену(?!)… Занимљиво…

„Некада сам био луђи него данас. Осетио сам несавршено из више разлога, не знам више ста треба да радим на централном терену, освојио сам Гренд слем. Лакше је играти на Род Лејверу јер бих имао више простора. Прошли пут сам питао да играм на Род Лејверу, али не желим да будем тип који ће то увек радити“, рекао је Медведев после победе над Максимом Кресијем.

Па, мислим да већ схватате поенту, али још једном подвлачим, то свакако јесте заслужио. Велики шампион је заслужио да му се ван терена попушта где год да се стигне, а свакако ће га људи чекати и данима, а не сатима или минутима. Ипак, на терену би ситуација требало да буде равноправна.

А онда се долази и до питања, ако јесте он да ли јесу Новак Ђоковић или Роџер Федерер?

Да и да.

Међутим, Федерера нема по сопственој одлуци, а Ђоковића по одлуци министра за имиграције Хока.

Ђоковић не да није третиран као „мало воде на длану“, већ је добио из прве руке прилику да се увери како Аустралија решава проблем миграната или криминалаца. Сурово.

И док се Новак налази у Србији и Црној Гори и док проналази свој духовни мир пред турнир у Дубаију који ће играти од 21. фебруара, Надал пише историју јер је њему то дозвољено.

Ово ће му бити 36. гренд слем полуфинале, а више од њега имају само Ђоквоић (42) и Федерер (46). Надал је стигао до 74 победе у Мелбурну у ком има највише победа након Ролан Гароса.

Уз све ово Надал показује да је вероватно и најконстантнији играч свих времена јер је већ 852 недеље у Топ 10. Ово су само неки подаци због којих је Надал заслужио поштовање, али спорт губи смисао уколико неко има привилегије у односу на остале. Уосталом, питајте Шаповалова како се сада осећа када је Шпанац мало „савио“ правила.