Прочитај ми чланак

МЕЧ ЗА ПАМЋЕЊЕ Меси и Аргентина нови светски шампиони у фудбалу!

0

Фудбалска репрезентација Аргентине нови је светски првак у фудбалу.

„Гаучоси“ су у финалу савладали репрезентацију Француске након бољег извођења пенала 4-2. Након 120 минута игре било је 3:3 стрелци су за Аргентину били Лионел Меси из пенала у 23. минуту и Анхел Ди Марија након предивне контре тринаест минута касније, да би у продужетку још једном био прецизан Лионел Меси. Сва три гола Француске било је дело Килијана Мбапеа. Прво је био прецизан са „креча“ у 80. минуту, да би само два минута касније био сигуран, а трећи гол је постигао са пенала у 117. минуту.

Аргентина је у првом полувремену била апсолутно бољи ривал на мечу, а Француска за то време није упутила ниједан шут у оквир гола Емилијана Мартинеза.

Сву немоћ Француске показао је селектор те репрезентације Дидије Дешан који је већ у 41. минуту посегао за двоструком променом!

Уместо Усманеа Дембелеа и Оливијеа Жируа у игру су ушли бочни нападачи Коло Муани и Маркос Тирам, али они нису успели да промене стање на терену нити да спрече доминацију Аргентине.

У другом полувремену се ситуација на терену није променила.

Француска је тешко долазила до лопте, а и када би је имала у свом поседу није била у стању да искреира гол прилике.

Са друге стране „Гаучоси“ су се мало повукли и чекали прилику из полуконтри, а у два наврата су могли и да дођу до убедљивије предности.

У 70. минуту је претио Килијан Мбапе са ивице шеснаестерца, али је лопта отишла далеко изнад гола Мартинеза.

Ипак, десет минута касније Француска долази до гола.

Коло Муани је добио дуел са штопером Аргентине Николасом Отамендијем који га је потом срушио у казненом простору, а главни судија Шимон Марчињак је показао на пенал.

Са беле тачке је био прецизан Килијан Мбапе, а само два минута касније је нападач ПСЖ донео изједначење.

Након дуплог паса са Коло Муанијем Мбапе је остао сам искоса и волеј ударцем је матирао Емилијана Мартинеза.

Такав спректакуларан повратак у финале дао је „крила“ изабраницима Дидијеа Дешана, али је Аргентина успела да сачува резултат и одведе утакмицу у продужетке.

У првом продужетку видели смо углавном игру између два казнена простора, а „Гаучоси“ су три пута озбиљно запретили у финишу дог дела игре.

Прво је Лаутаро Мартинез сјајно шутирао да би му штопер „Триколора“ Дајот Упамакано изблокирао ударац, а у наставку акције је шутирао бек Гонзало Монтијел, али је Рафаел Варан успео да избаци лопту у корнер.

Само минут касније је Лаутаро Мартинез добио лопту у простор, али је Упаменкано поново изврсно интервенисао у свом казненом простору.

У други продужетак је Аргентина ушла онако како је завршила први и то им се исплатило у 109. минуту утакмице када је искоса шутирао Лаутаро Мартинез, а Емилијан Мартинез му је одбранио одбивши лопту на ивицу петерца на коју је натрчао Меси пославши је у гол.

И када су сви мислили да ће Аргентина успесно привести меч крају судија Шимон Марчињак је у 117. минуту показао на пенал.

Килијан Мбапе је са 20 метара шутирао, а лопта је погодила у руку Гонзала Монтијела што је било довољно да пољски арбитар покаже на „креч“, а оданде је поново био прецизан Килијан Мбапе.

У сенци треће титуле светског првака коју је освојила Аргентина након 1978. и те 1986. године, остаће чињеница да је Лионел Меси у финалној утакмици Мундијала у Катару против Француске постао рекордер са одиграних 26 мечева на Светским првенствима.

На тај начин је претекао Немца Лотара Матеуса који је до овог Светског првенства са 25 утакмица за репрезентацију Немачке суверено држао прво место.