Прочитај ми чланак

Матић: Ако се Видић и ја будемо питали – неће бити места за многе

0

Немања Матић, ас Манчестер јунајтеда, говорио је за Б92.нет о актуелној ситуацији у српском фудбалу.

Дан после оставке Славише Кокезе на место председника Фудбалског савеза Србије, доскорашњи српски репрезентативац, који се опростио од државног дреса незадовољан стањем око исте, изнео је предлог да на чело ФСС дође легендарни Немања Видић.

Screnshot

Без устезања је поручио да је право решење за српски фудбал долазак бившег капитена Јунајтеда, чије је писмо недавно уздрмало јавност баш око климе у ФСС.

„Имам предлог, то је Немања Видић!“, као из топа је почео Матић разговор за наш портал.

„Каснимо – за опоравак нам треба шест година“

Како мислите да би ФСС требало да изгледа? Једни сте од ретких који је причао о лошем систему у нашем фудбалу…

„План би требало да има човек који преузме Савез, а ја се надам да ће то бити Немања Видић. Ја само знам да уколико се Немања или ја у будућности будемо нешто питали, многи из домаћег фудбала неће имати шта да траже ту“, рекао је Матић, откривши намере да би једног дана, када заврши каријеру, могао у ФСС.

Видић је трофејну играчку каријеру завршио пре пет година, репрезентативну још раније – 2011. године, али у међувремену није радио као руководилац. Опет, ауторитет и величина иду уз Видића.

„Да ли је време за Видића? Већ каснимо… Ако кренемо данас са јасним планом за опоравак нашег фудбала, биће нам потребно шест или седам година. Тако да је време за Немању свакако“.

„У Србији већина остаје јер мора“

Има ли српски фудбал будућност? Ако се вратимо у прошлост видећемо да „Орлови“ на ЕУРО нису играли 21 годину, а да у овом миленијуму оду на сваки други Мундијал. Матић се дотакао и стања у клубовима.

„Будућност имамо, али све мање играча нам игра на врхунском нивоу, свега неколико у најбољим лигама као што су Енглеска и Шпанија… Домаћа лига нам је много лоша, деца због недостатка услова и квалитета рано одлазе у иностранство и не стигну да сазреју као играчи и људи. Углавном остају у нашем фудбалу они који морају, кажем углавном, не сви“.

Међутим, постоји огромна је разлика између квалитета репрезентације и Линглонг Суперлиге, сматра везиста Манчестер јунајтеда.

„Сматрам да нам репрезентација не заостаје много, имамо добрих играча, али домаћи фудбал је на дну. Ту заостајемо 30-ак година у односу на најбоље лиге Европе“, подвлачи Матић.

Матић верује да Србија може у Катар

Србију већ у среду почиње операцију „Мундијал Катар“утакмицом против Републике Ирске у Београду, три дана касније у престоницу нам долази Португал, а 31. марта гостујемо Азербејџану. Какве су шансе „Орлова“ да се пласирају на Светско првенство?

„Мало је времена за припрему утакмице, што отежава посао селектору Стојковићу. Навијам и надам се победама. Шансе за Катар постоје, навијам да се то деси, али биће много тешко селектору и момцима да се за то изборе. На нама је да навијамо и прузимо подршку, јер из искуства знам да ће они дати све што је у њиховој моћи да нас обрадују. Они воле своју земљу и пате јер нисмо имали подршку због многих ствари на које нисмо могли да утичемо“, закључио је Матић без „длаке на језику“.

Матић је изнео предлог и сада се чека ВИдићева реакција.

Има ли план, визију и остало да се упусти у трку за председника ФСС?

Времена има јер се Скупштина очекује у јуну…