Прочитај ми чланак

МАРИЈАН ВАЈДА послао поруку онима који мисле да Ђоковић неће престићи Федерера

0

Планира да осваја гренд слем турнире и да престигне Федерера који има 20 титула. А и нема разлога да мисли другачије, каже Марјан Вајда

МАРЈАН Вајда, који се са Тонијем Надалом најуспешнији тениски тренер са 16 гренд слем титула, у интервјуу за словачки „Спорт“ истакао је да је уверен да Новак Ђоковић може да престигне Роџера Федерера. Славни стручњак је подвукао да је први рекет света ментално чврст, да је победник у души и да не „пристаје на пораз“.

25
– Новак је поново на врхунцу своје игре. У овом тренутку је неопходно да се опусти, тренира и спреми се за Ју-Ес опен. Планира да осваја гренд слем турнире и да престигне Федерера који има 20 титула. А и нема разлога да мисли другачије – нагласио је Вајда.

Највећи део интервјуа био је посвећен спектакуларној победи Ђоковића над Федерером у финалу Вимблдона када је чудесно неутралисао сервисе Швајцарца…

НАДАЛ: СРЕЋА НЕ ОДЛУЧУЈЕ

МНОГИ су после финала Вимблодна говорили да је Федерер играо боље, а да је, ипак, Ђоковић победио. За разлику од њих, Рафаел Надал мисли другачије: – Тенис није као фудбал у којем један срећан ударац може да одлучи победника. У тенису на срећу може да се победи можда једном у две године.

– Када је 2011. у полуфиналу Њујорка Новак спасао две меч-лопте рекао сам себи да је тако нешто немогуће поновити више пута. Иако сам у дубини душе веровао да није све готово, нисам веровао да ће Федерер да направи такву грешку на форхенду и потом да одигра Новаку на форхенд кад је излазио на мрежу. Тада сам почео да схватам да Новак може да победи – признаје Вајда.

Трофејни стручњак подвлачи да је Новакова психолошка чврстина била кључан фактор:

– Дао сам Новаку одређена тактичка упутства, више техничке природе, јер се они одлично познају… Чак и на 15:40 Новак није помислио да је ван игре, да је све готово, што говори о његовој менталној снази.

Вајда истиче да за време сваког меча са Ђоковићем комуницира погледом:

– Новака ваља охрабрити на почетку сваког сета. После доброг поена треба му рећи да је урадио онако како је желео. Када је у кризи мора да осети да је тим уз њега.

Словачки стручњак наглашава да су Новаку уочи финала на Вимблдону говорили да остане миран, јер ће већина навијача бити уз Федерера.

САРАДЊА СА ИВАНИШЕВИЋЕМ

ВАЈДА ће ускоро да постане деда, али ће бити уз Новака на Ју-ес опену. Нагласио је да се Горан Иванишевић добро уклопио у тим, али да не зна колико ће дуго да траје сарадња. – После Ролан Гароса били смо тужни јер Новак није победио. Требало је подићи атмосферу, а Горан је донео нову енергију. Засад је све то само покушај. Имамо сличан, словенски менталитет. Он је сјајан, весео човек, видећемо како ће све то деловати убудуће.
– Да је подлегао атмосфери, ишао против публике, почео да провоцира или спусти главу не би победио. Сам је измислио да у својој глави чује своје име, а не Роџерово. Помогло му је да не реагује бурно на повике са трибине, јер би то само охрабрило Федерера – каже Вајда.

Словак истиче да је Новак нашао начин да уђе у главу Федерера или Надала. Зато је у финалу Вимблдона био максимално спреман.

– Новаков ментални склоп је победнички и то је врло важно. Ђоковић не пристаје на пораз, увек се концентрише на наредни потез – примећује Вајда.

Трофејни стручњак је нагласио да Ђоковић није случајно добио сва три тај-брејка:

– То је пажљиво испланирано, нарочито у трећем тај-брејку. Знао је да је Федерер играо пет сати и да није могао да игра са почетним интензитетом. Зато га је терао на дужу размену, што се на крају исплатило. Читао је добро Федерера и осетио да су његови ударци све краћи.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!