Прочитај ми чланак

Лукић: Не плашим се хапшења

0

lukic_620x0

(Вечерње Новости)
Већ дужи период полиција „чешља” пословање Црвене звезде, а бивши председник Владан Лукић тврди да су позвани само да прегледају документацију његових уговора, које је, каже, сам предао наследницима у новембру после напуштања „Маракане”.

У наставку интервјуа за „Спорт”, после годину дана ћутања, истиче да нема од чега да се брани и да је ово што се сада дешава „огроман притисак да се под тепих гурну неке ствари из прошлости”.

– И треба да гледају сваки папир, да провере сваки трансфер и сваки потписани уговор. Од најмањег до највећег. Оставио сам уредну документацију, зна се где је отишао сваки динар. Ја се не плашим хапшења, јер, све је чисто. Знам да ће бити проблема када крену у проверу ранијих година – прича Лукић.

Да ли су и остали органи клуба, поред ревизорске куће, били упућени у одрађене трансакције?

Током руковођења Црвеном звездом Лукић је, каже, куцао на многа врата у циљу да се клуб стабилизује на свим нивоима, али није наишао на разумевање бројних тадашњих чланова власти у Србији.

– Разговарао сам само са Ивицом Дачићем да се реше проблеми, док Драган Ђилас и Борис Тадић никада нису одговорили ни реч на моја писма.

– Имали смо још две контроле. Управни и Надзорни одбор су контролисали пословање, а Правна комисија је давала коначан суд. Полицији могу да помогнем, ако је то интересује… У моје време неће наћи офшор компаније које се зову „ФЦ Ред стар”, а које клуб никада није основао са седиштима у Швајцарској и Москви.

Како се, онда, „трговало” када је рачун био у блокади месецима?

– Пре мене су постојали дупли рачуни, више пута су фактурисани једни те исти радови на појединим позицијама стадиона – тврди бивши челник Црвене звезде. – Ми смо се сналазилили и позајмљивали да преживимо паклени период, а данас један руководилац из актуелне управе позвао је државне органе, све у циљу да се раније брљотине склоне. Знам да то неће проћи. Истина је само једна.

Прича се да је пословање са минусом проузроковало „уваљивање” играча од разноразних менаџера?

– Тврдим да не фали ни пепељара! Опаске појединаца у медијима су нефер, али их не узимам за зло. Када бих причао колико смо имали проблема, добијали претњи са улице, колико смо пута упозоравани да нам се спремају проблеми што отпуштамо неке играче и да смо неовлашћено прислушкивани… Ја сам принципијелан и не лажем, али, исто тако, нисам плашљив да бих се окретао за разним подметањима. Живим спокојно у Сопоту.

Колико се грешило код довођења појачања? Поједини су касније одлазили и без минималне зараде…

СУДИЈСКЕ КРАЂЕ БИЛЕ ОЧИГЛЕДНЕ

Често је Лукић улазио, после утакмица, у полемику са колегама из Партизана и, поготово, председником ФСС Томиславом Караџићем. – Указивао сам да мора да се промени систем такмичења и да не смеју да се толеришу судијске крађе. Неке су биле очигледне и нико није више платио него Звезда, а да ли сам претеривао, показаће време…

– Бројни европски клубови плаћају десетине милиона евра играче које сутра проглашавају за промашаје или за милионе продају играче које су мање платили. Тако је у фудбалу. Да ли ја данас треба да будем крив што је Пашеко, који је одиграо 42 утакмице за Фламенго када је тај клуб освојио титулу, на првој припремној утакмици поломио ногу?

Сматра се да су скупе инвестиције били и Евандро и Борха…

– Њих двојица су донели куп, што јесте мало ако нема титуле, али нисмо могли да прођемо јефтиније. Чим нам је из УЕФА сигнализирано да неће бити лиценце уколико се не смањи буџет, заједнички смо договорили растанак и тако уштедели на њиховим високим платама. Покушали смо неколико пута да их „уновчимо”, а фалило је мало да будемо са њима бар на нули.

Зашто, и поред улагања, није освојена титула три године?

– Требало је времена да се направи екипа, а и нисмо имали утицај у ФС Србије прве две године. За последњу годину смо сами криви. Ја сам највише незадовољан резултатима који нису били на нивоу Црвене звезде.

Напади на вашу управу и даље су актуелно, трају месецима…

ПРОТЕСТ ЗБОГ ХАЈКЕ ПРОТИВ МЕНЕ

Од поднешене оставке у новембру 2012. Лукић није долазио на „Маракану”. Све Звездине утакмице прати преко телевизије.

– Два су разлога. Прво, помало сам се уморио и осећам засићење, а друго, то је мој протест због ружне хајке против мене и моје управе. Вратио сам Драгана Џајића у ложу, а видим да је сада циљ неких да ја не долазим.

– Видим да се сада живи од „мојих” уговора. Највећег спонзорског у региону и од продаје Максимовића. Нека бар поштено кажу да се четири месеца ослањају на оставштину од Лукића и нека не лажу запослене да сам ја крив што добијају минималце. Нико не жели да каже да су неки моји сарадници опростили дуг, који није мали. Нисам, такође, дозволио да уместо „Маракане” никне шопинг центар, док су неки клуб гурали у наручје за приватизацију.

Какав је био утицај навијача?

– Никада од мене нису ништа тражили, нити су икада утицали на неку одлуку. Ако је неко нешто урадио недостојно, он је то урадио као појединац који има име и презиме. Немојмо да жигошемо читав навијачки покрет због неких инцидената. Имали смо увек искрен однос, знали су да нећу никад да их слажем и то су поштовали и када се нисмо слагали.

Из којег разлога се нисте повукли раније, него сте се кандидовали поново за председника прошлог маја?

– Зато што нико није хтео, а клуб не може да буде напуштен. Чим сам видео да се склапа нова управа и да се Звезди онако суди против Јагодине, за мене је то био знак да се повучем. Имао сам план да, ако елиминишемо Бордо, одем са успехом. Није ми се посрећило. Али, нисам чувао фотељу до последњег дана и сада сам срећан да се држава заинтересовала да „помогне” великој Црвеној звезди – поручује њен бивши председник Владан Лукић.