Прочитај ми чланак

Лудница и дабл-дабл Јокића: Денвер нокаутирао Лејкерсе (ВИДЕО)

0

Прва победа Денвера у финалу Запада! Фантастична утакмица припала је Нагетсима после драматичне завршнице у којој је Џамал Мареј са две тројке пресудио Лос Анђелес Лејкерсима - 114:106.

Још једно НБА јутрење са Николом Јокићем, овај пут тријумфално и Нагетси су смањили на 2-1 у борби за велико финале.

“Џокер” и саиграчи показали су да могу више против Леброна Џејмса, Ентонија Дејвиса и дружине – првих фаворита за шампионско НБА прстење.

Ипак, “грумења” су у претходним серијама плеј-офа, и против Јуте и против Клиперса, показала од чега су саткана. Двапут су се враћала након што су губила 1-3, као никада пре у историји НБА, и то даје наду да су кадри за ново чудо.

И јесу, то су сада осетили и Лејкерси, који као да су помислили да ће се ривал предати после онаквог пораза у другом мечу, али… Јокићева дружина обезбедила је још најмање две утакмице после још једне о којој би могло дуго да се прича.

У најкраћем – одиграо је Денвер фантастично прво полувреме, водио са 18 разлике, Лејкерси су пришли на минус шест, али је сјајни Џереми Грент личним рекордом плеј-офа одбио налет. Засијало је великих плус 20 и 97:77 после моћног закуцавања Џамала Мареја на почетку последње четвртине и онда је виђен потпуни распад екипе из Колорада. За четири минута се тим из Лос Анђелеса серијом 18-2 потпуно вратио у меч и приредио нову завршницу која није за оне са слабијим срцем – 101:98.

Опет је врло битне поготке дао поменути Грент, а за велико славље “грумења” задужен је био Мареј – погодио је две чудесне тројке у кључним тренуцима, у последња два минута и Денвер је остварио први тријумф у финалној серији Запада. Следећи окршај заказан је у ноћи између четвртка и петка, такође од 3 сата после поноћи.

Учинак поменутог тандема употпунио је Никола Јокић дабл-даблом од 22 поена и 10 скокова, уз 5 асистенција и по једном “крађом” и блокадом. И Мареј је имао дабл-дабл од 28 поена и 12 асистенција, док је Грент постигао 26. Двоцифрен је био и Монте Морис са 14 поена, па је кључ у томе што су водећи играчи Денвера, Јокић и Мареј, имали преко потребну подршку са клупе да се сруше Лејкерси.

Шта се дешавало до расплета? Повели су Лејкерси на самом старту (8:2), али су Нагетси спречили да се резултатски одлепе, мало срећно, мало тројкама Грента (5 раних поена) и добрим секвенцама Мареја и Јокића.

Преко им је била потребна помоћ управо Грента, Герија Хериса и(ли) Мајкл Портер јуниора, коју су и добили, па су и водили 24:20 у првој четвртини, на шта је одговорио Дејвис шутирајући прецизно преко тројице чувара.

Ипак, нису саиграли оставили на цедилу Мареја и Јокића, који су одрадили шта је до њих са збирно 50 поена, већ су заблистали у другој четвртини, нарочито офанзивно, и у другом делу треће четвртине.

Као да су Лејкерси помислили да ће играчи Денвера сами пасти. Клупа је нашла одговор, резервисти су водили “грумења” до великих плус 18, касније и максималних 20 разлике, и лекције “језерашима” до краја полувремена. Серија 17-2 с крај прве и почетком друге четвртине омогућила је да уживамо у офанзивној рапсодији, и то док је Јокић одмарао на клупи.

Пунио је батерије и сачувао смиреност приликом провокација Двајта Хауарда, на које је одговорио магијом у свом стилу и кошем какав само он може да приреди.

Да не буду сва светла на чудесном момку из Сомбора, побринуо се рекодер Грент, са најбољим учинком плеј-офу. Морао је неко да проради и то је био он са чак 21 поеном до краја треће деонице у којој је Денвер после претње Лејкреса (65:59) успео да оде на оних максималних плус 20.

До краја још један драматичан финиш и већ описан тријумф у режији магичног Јокића, рекордера Грента и јунака Мареја с две кључне тројке у последњим тренуцима.