Прочитај ми чланак

Љупко Петровић: Откуд нама право да будемо толико препотентни?!

0

Очекивано, Србија је поражена од Бразила - 0:2. Неочекивано, Србија је одиграла кукавички. И тиме затворила уста онима који су пре почетка Мундијала говорили да ће Орлови бити шампиони света! Боже, сачувај, какво незнање, неопрезност и ко зна што још и за чије уши се тај лажни оптимизам ширио...

Љупко Петровић, легендарни тренер, без длаке на језику, чудио се таквом оптимизму без покрића.

– Уочи старта Светског првенства изненадио сам се препотентношћу наших репрезентативаца и многих око њих, испоставило се, нажалост, да оптимизам није имао право упориште, или покриће, свеједно. Негде је запело, закочило… Изгубили смо се на путу жеља и онога што је заиста потребно да би се надмудрио скуп фантастичних појединаца окупљених под заставом Бразила. Као да изненађењима, бар што се мене лично тиче, није било краја, бићу искрен до корица, нисам уопште веровао да Бразилци могу тимски да изгледају тако добро, готово беспрекорно. Комплименти, господо. Брзина, продорност, техника, ослобађање лопте, шутеви, шансе, голови… За највишу оцену – каже Петровић за Спорт клуб и наставља:

– Истина је и да смо одолевали у првом полувремену, али нисмо наговестили да можемо, евентуално, да запретимо. И онда, кад падне концентрација, кад ноге престану да слушају, кад се не трчи по захтевима наметнутог нивоа. Још смо добро и прошли, чувар мреже Вања Милинковић-Савић је спасао два, три гола… Преостаје нам да признамо да смо изгубили од знатно бољег састава и што пре се прешалтујемо на оно што је пред нама, а мало је времена, понедељак је на вратима, збогом Бразилу, окрећемо се Камеруну.

– Рекао је Пиксију – прочитао сам – како је спреман за Бразил и зато се, од првог минута, нашао у саставу, зар би се неко у таквим околностима, одрекао одличног нападача, гол машине… без обзира на његово подуже одсуство на Острву. Митровић је, закључујем, заслужио да се појави у првом мечу Србије на Мундијалу у Катару, али, мучио се, није се видео против Бразила, Пикси је морао раније да га замени. Чињеница од које се не може побећи, па ипак, није нам Митровић крив што смо изгубили.

Где станују кривци?

– Они су на разним адресама, припадају Бразилу, а дошли су у Катар да освоје свет. Засад им највише прете Французи – открио је Љупко Петровић, бивши војсковођа Црвене звезде, тренер који се попео на кров Европе, за Спорт Клуб.