Прочитај ми чланак

ЛЕКЦИЈА ШАМПИОНУ У ХУМСКОЈ: Партизан опет добио Звезду у вечитом дербију

0

Партизан је вечити дерби, 161. по реду, решио у своју корист - бољом игром и головима у финишу савладао је актуелног шампиона, Црвену звезду, са 2:0 (0:0).

Тренери су најпре били у главним улогама, јер је Саво Милошевић одлучио да у стартној постави не буду играчи попут Тошића, Суме, Брежанчића и Лазара Марковића (тројицу првопоменутих је касније послао на терен и, испоставило се, тако решио дерби у своју корист), док је његов колега Владан Милојевић из протокола изоставио Аргентинца Гарсију, а међу резервисте послао Павкова, Иванића, Вукановића…

Уз то, црно-бели су се од самог старта ослонили не на брзог Асана или маестра Натха, већ на младог Стевановића, који је и био најопаснији по гол браниоца трона, док је Звезда покушала да, уз три класична штопера, неоуобичајено припрети са два спољна дефанзивца, Гобељићем и Жандером, који су према замислима тренера Милојевића требало да оптерете бокове домаћих.

Међутим, не само да се у тим намерама није успело у првих 45 минута, већ је стратег шампиона често морао да повиси тон на своје изабранике, који јесу били борбени, не и опасни када се чинило да креће озбиљнија акција. Са друге стране, нешто бољи домаћин је грешио када је требало да уследи завршница, па је Милошевић константно примиривао своју екипу.

Ствари су се мало промениле у другом полувремену. Не баш драстично, али довољно приметно да се нервоза увуче и на „клупу“ домаћих, а да гостујући стручни штаб бар мало буде задовољнији него што је дотад био. Разлог за то је био што су црвено-бели примирили младог Стевановића, што је Натха стигао умор, а и што је пребацивање на формацију 4-4-2, са најпре прикључивањем резервисте Вукановића нападу, а потом и изменом „Павков за Боаћија“, слика почела да се мења.

Чак се и затресла тада, средином другог дела меча, мрежа црно-белих, истина после досуђеног скок-прекршаја Жандера над голманом Стојковићем, када се лопте домогао Милуновић и убацио је у небранени део мреже, али публика се у тим тренуцима више забављала ониме што се дешава на трибинама него на терену. После уводног сукоба „делија“ и жандармерије, пред сам почетак меча, певање и пиротехника су преузели примат, па је једна од бакљада изазвала и двоминутни „тајмаут“ за све актере дербија.

А након још једне непланиране паузе, због увредљивог транспарента „гробара“ на рачун председника ФСС-а Славише Кокезе, исти ти навијаи Партизана су славили. Марину је на средини терена Асано пресекао додавање, Милуновић није успео да исконтролише лопту када је ка голу кренуо резервиста црно-белих Сејдуба Сума, који је потом упутио пројектил са 17 метара и „бубамару“ сместио у горњи десни угао гола који је чувао Милан Борјан.

Њих двојица, Сума и Борјан, убрзо су опоменути жутим картонима због реакције Звездиног голмана на славље стрелца испред најватреније публике црвено-белих, али се на крају све претворило у славље црно-белих, прво првенствено од 154. дербија (1:3 на „Маракани“ 18. априла 2017.), но друго узастопно када се рачуна прошлосезонско финале Купа.

Само, то финале је завршено резултатом 1:0 за Партизан, а сада је славље било двоструко веће, јер је у 92. минуту акција резервиста пресудила шампиону: Брежанчић је центрирао са левог крила, а искуни Зоран Тошић побегао младом Панкову, уклизао и послао лопту у мрежу за коначних 2:0.

Суперлига Србије, 9. коло – 161. вечити дерби

Партизан – Црвена звезда 2:0 (0:0)

Стрелци: Сејдуба Сума у 83. минуту за 1:0, Зоран Тошић у 90+2 за 2:0

Стадион: Партизана; Гледалаца: Око 30.000; Судија: Срђан Јовановић; Жути картони: Шћекић, Сума, Урошевић – Вулић, Ван ла Пара, Боаћи, Борјан; Црвени картон: Вулић (Црвена звезда, други жути) у 92. минуту

Партизан: Стојковић – Милетић, Остојић, Павловић, Урошевић – Шћекић, Здјелар – Натхо, Асано, Стевановић (од 90. Брежанчић) – Садик (од 64. Сума)

Црвена звезда: Борјан – Дегенек (од 85. Симић), Милуновић, Панков – Гобељић, Јованчић, Вулић, Жандер – Марин, Ван ла Пара (од 56. Вукановић) – Боаћи

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!