Прочитај ми чланак

КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ЕП: Украјина посрамила Србију – Крстајићу одлази!

0

Украјинци до ногу потукли српски тим без вође и стратегије – 5:0

На папиру је све било као по жељама: офанзивна Србија, са двојицом нападача, са поставком која јури три бода на тешком гостовању у Украјини. Изведба на терену је била – разочаравајућа.

Орлови су изгледали неуиграно, збуњено, потпуно немоћно, па је главни утисак да је све што је Младен Крстајић замислио овим експериментом, ипак требало оставити за неку другу, лакшу утакмицу: Украјина – Србија 5:0 (2:0).

Звучи сулудо, али како се одвијала утакмица у Лавову, Србија може да буде задовољна коначним резултатом. Деловало је у једном тренутку да ће нас мотивисана чета Андреа Шевченка посрамити за сва времена. Није то била фудбалска утакмица, био је то судар моћи и немоћи. Организованог тима и екипе која није имала ни стратегију, ни вођу… Деловало је у једном тренутку да наши репрезентативци играју између две ватре… До лопте нису могли никако, на велико задовољство публике у Лавову. На крају Украјинци су се поклонили селектору Андреју Шевченку, тој великој легенди европског фудбала.

Победничка серија кројена после Мундијала завршена је у Лавову. У срцу Галиције, Срби су положили оружје, без неког претерано јаког отпора. Украјини је било довољно 15-ак минута тоталне офанзиве да реши утакмицу и чврсто заседне на прво место квалификационе групе. За жуто-плаве пролаз на Европско првенство је врло близу. Орлови ће морати тежим путем…

И на прву лопту, пре него што је фудбал кренуо с центра, био је утисак да се селектор Србије определио за претерано офанзиван састав. Чак и у средини везног реда, где су двојица централних везиста, прилику је добио офанзивни Љајић. Гаћиновић се готово није ни враћао на своју половину, што је такође била тактичка замисао, али је због тога „дувало“ по боковима нашег тима као на пучини океана. Све је карте Крстајић бацио у напад, као да се јури два разлике за пролаз…

Да неће бити добро видело се у првих десет минута. Кренула је Украјина свом силином и одмах добро уздрмала српске редове. Има нешто магично у споју Лавова и жуто-плавих, јер у овом граду никада нису изгубили. Штавише! Ово им је био 17. меч у историји у Лавову и чак 15. победа, уз два ремија. Неки ветрови ту баш носе Украјинце… >Најбољи период игре српске репрезентације био је између 10. и 20. минута, када је Пријовић имао две одличне шансе, а и Јовић је могао боље и брже да реагује код једног додавања Костића.

Када је та опасност прошла, уследила је убитачна контраофанзива домаћих. Магија Циганкова заблистала је два пута у три минута. Други гол је био истинско ремек-дело којем се може само аплаудирати. Све је велемајсторски урадио ас Динама из Кијева и послао лопту тамо где је ни три голмана не могу дохватити.

Немоћ. Потпуна немоћ видела се у редовима српске репрезентације. Окретали су се један ка другом, сугерисали, понекад и викнули, али углавном слезали раменима, потпуно потучени на терену. И то фудбалски, лоптом, брзином потеза, комбинација, кретањем у простору. Беснео је голамн Марко Дмитровић и јако шутирао у стативу.

Лепо је било домаћима. Осилили су се, осетили су ту збуњеност, намирисали су „крв“ и шансу да дотуку Србију. Било је и покушаја петом, пробало се да се протура кроз ноге, све оно егзибиционо што се ретко када могло стављати у исту раван са селекцијама са истока Европе. Али, морамо признати, Украјина је плесала по терену… На крају је бројала до пет. Могло је да буде више.

УКРАЈИНА – СРБИЈА 5:0 (2:0)

/Циганков 26, 28, Конпљанка 46, Јаремчук 59, Конопљанка 75/
Стадион: Арена Лавов
Капацитет: 34.915
Судија: Антонио Матеу Лахоз

УКРАЈИНА (4-2-3-1): Пјатов – Каравајев, Кривцов, Матвијенко, Миколенко – Степаненко (од 72. Шепелев), Малиновски – Конопљанка (од 76. Коваленко), Зинченко, Циганков – Јаремчук (од 67. Кравец).

СРБИЈА (3-4-1-2): Дмитровић – Миленковић, Спајић, Коларов – Гаћиновић, Максимовић, Љајић (од 59. Фејса), Костић – Тадић – Пријовић (од 53. Митровић), Јовић (од 72. Лазовић).

ЛУКСЕМБУРГ НИЈЕ НАИВАН

У другом мечу наше групе одиграном вечерас Луксембург је пропустио јединствену шансу да се учврсти на другом месту са шест бодова.

Била би то озбиљна сензација после три одиграна кола…

Луксембуржани су водили против Литваније од 21. минута поготком Родригеса, да би у финишу првог дела „изборили“ играча више.

Поцрвенео је Миколунас. Литванци су ипак успели да се спасу пораза захваљујући голу Новиковаса 16 минута пре краја.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!