Прочитај ми чланак

КУЗМИЋ САДА ЛАКШЕ ДИШЕ: Огњен још има тубус који омогућава пролаз ваздуха до плућа

0

Функција плућа је, како незванично сазнајемо, све боља. И после захвата лекари су Кузмића оставили у индукованој коми, у коју је због јаких болова уведен још у недељу у Клиничком центру у Бањалуци

ОПЕРАЦИЈА вилице је успешно завршена, Огњен Кузмић (29) сада може без проблема да дише! За лекаре је то нова потврда да опоравак кошаркаша Црвене звезде и репрезентативца Србије, после тешких повреда задобијених у недељу у саобраћајној несрећи на путу Бањалука – Приједор, добро напредује и сад се већ са великом сигурношћу искључује могућност евентуалних компликација.

Кузмића је данас у Ургентном центру Клиничког центра Србије, као што је било и планирано, оперисао тим лекара, који је водио др Србислав Пајић, специјалиста максилофацијалне хирургије у Ургентном центру, а хируршки захват је трајао два сата.

– Санирали смо повреде лица и обе вилице – речено нам је незванично у Ургентом центру. – С обзиром на тешке максилофацијалне повреде које је кошаркаш задобио у саобраћајној несрећи, због којих није могао нормално да дише,била је то једна од захтевнијих операција, али прошла је без компликација.

Како незванично сазнајемо, Кузмић је током и после операције хемодинамски стабилан, што значи да су сви витални параметри у границама нормале. Кузмић је данас по подне, према незваничним информацијама из УЦ, још био интубиран. Тубус омогућава пролаз ваздуха до плућа, и у редовним околностима се уклања када се пацијент пропбуди из анестезије. Код Кузмића је, ипак, специфично то што је у коми.

Кузмићу је проблем са дисањем правила поломљена горња вилица. Она је данасхируршком интервенцијом „повезана“ и враћена на своје прородно место, а саниране су и друге повреде лица.

Здравствено стање Кузмића, који је у Ургентном центру од недеље, када је после хитне дијагностике и мера лечења у Клиничком центру у Бањалуци, где му је указана прва медицинска помоћ после несреће, авионом пребачен у Београд, лекари сада оцењују као стабилно. Опоравак ће потрајати, лекарски тим „задужен“ за Кузмића има план даљег лечења, али не откривају детаље.

Функција плућа је, како незванично сазнајемо, све боља. И после захвата лекари су Кузмића оставили у индукованој коми, у коју је због јаких болова уведен још у недељу у Клиничком центру у Бањалуци, како би млади кошаркаш лакше поднео постоперативне тегобе.

ЗВЕЗДА: ОТКЛОЊЕНЕ ТЕШКЕ ПОВРЕДЕ

ЦРВЕНА звезда је у сталном контакту са лекарима Ургентног центра који воде бригу о Кузмићу и који су га оперисали. У саопштењу црвено-бели се, између осталог, каже:

– Операција Огњена Кузмића, коју је обавио тим лекара Ургентног центра, завршена је успешно. Овим хируршким захватом отклоњене су тешке максилофацијалне повреде које је Огњен задобио у саобраћајној несрећи.

Огњен је и даље стабилно. Налази се у индукованој коми, а његово лечење и опоравак у складу су са плановима лекарског тима који води бригу о њему. Звезда ће наставити благовремено да обавештава јавност о здравственом стању нашег кошаркаша.