Прочитај ми чланак

КУГЛАШИЦА МАЈА ЂУКИЋ ЗА СРБИН.ИНФО: Како сам постала шампион света

0

madja djukic kuglanje 2

Маја Ђукић је наша прослављена куглашица и млада нада овог неафирмисаног спорта.

Рођена је 20.06.1994. године у Новом Саду, где и данас живи.

С обзиром да се њена мајка Славица бавила овим спортом већ дуже време и својевремено била репрезентативка Југославије, није ни било необично да се Маја заљуби у овај диван спорт.

Своје прве кораке начинила је са својих 7 година. Тадa је то била забава која ју је све више привлачила да се увек врати на стазу и узме куглу у руку.

Године 2005. тренер и председник куглашког клуба „Раднички“ из Новог Сада, Раденко Петровић , препознао је Мајин таленат и регистровао је за овај клуб. Године су пролазиле, успеси су се само ређали и постајали све већи. Да јој ништа није тешко падало и да је све постизала говори чињеница да је истовремено тренирала куглање, бавила се фолклором, завршила основну школу одличним успехом и уписала средњу техничку школу „Милева Марић Ајнштајн“.

Наш новинар јој је поставио питања везано за овај спорт и његову заступљеност у медијима:

Која је разлика између рекреативног и спортског куглања?

Рекреативним куглањем се може бавити свако, што би се рекло,  од 7 до 77. Насупрот спортском, рекреативним се баве људи који најчешће долазе са пријатељима из сфере посла, удружења или сличне организације, како би се забавили и дружили. Они се за разлику од нас не загревају, куглају на пуну поставу (не гађају позиције), не постављау се према чуњевима, већ  избацују куглу са истим постављањем итд. Све у свему, као и сви аматери, куглају за своју душу у циљу дружења са пријатељима.

За разлику од њих, куглаши који се професионално баве овим дивним спортом на тренинг иду 3,4 пута недељно, загревају се пред тренинг, куглају у просеку око сат времена и више, где је јако битна физичка спремност поред саме технике куглања. Такође, ми се постављамо за сваки чуњ другачије. Циљ нам је погодити одређену позицију приликом повезивања чуњева или самог појединца, правила игре су другачија итд. Све у свему, спортско кугање је умногоме комплексно , захтева посвећеност и велику упорност да би се постигао успех, као и код других спортова.

Шта за разлику од осталих традиционалних спортова, који су јако заступљени у нашој земљи (фудбал, кошарка, ватерполо…), нуди спортско куглање?

Куглање, за разлику од многих спортова, пружа један невероватан, јединствен и посебан осећај. У сваком спорту се можете истаћи, бити првак и са сваког такмичења кући донети медаљу. То није оно по чему се куглање издваја, то је заједничко за сваки спорт. Међутим, у овом спорту вас држи јака жеља, ишчекивање шта ће пасти, да ли ћу оборити свој рекорд, победити противника, срушити више чуњева и да ли ћу погодити шта желим. У тренутку када избаците куглу, док се она креће ка позицији, у вама се буди одређена доза адреналина, поготово кад срушите свих девет чуњева. То је тај посебан осећај. Куглање се такође издваја што у њему постоји много различитих категорија за такмичење.

maja djukic kuglanje

Којем узрасту, типу личности, или телесној конституцији је препоручљиво куглање?

На званичним такмичењима, могу наступати деца са минимум 12 година. С обзиром да је куглање изузетно тежак спорт, како физички, тако и психички, особе које хоће да се баве куглањем морају да буду веома физички припремљене и исто тако да имају јак ментални склоп. Што се тиче телесне конституције, она не игра претерано важну улогу. Уколико владате својим хицем и у сваком тренутку можете погодити шта желите, преостаје вам само јак ментални склоп, концентрација и наравно, добра увежбаност.

Какве су прилике у Србији за развој овог спорта и како оне утичу на Ваш спортски ентузијазам?

Овај спорт је у великој мери развијен у Војводини, што није случај у пределима јужно од Београда. У суштини, где год постоји куглана, у том месту ћете засигурно имати барем један клуб и људи ће тренирати овај спорт јер је веома занимљив. Проблем у развоју куглања у Србији је тај што људи нису упознати са овим спортом, не знају разлику између куглања и бовлинг-а, немају прилику да га пробају или уколико желе, немају где. Нажалост, нисмо довољно експониран спорт, о нама се не пише, не снимају се емисије и скоро нико не објављује успехе наших куглаша.

Бавим  се куглањем већ 12 година и јако волим овај спорт. У Новом Саду имам доста добре услове за тренинг што сигурно подстиче мој спортски ентузијазам за наставак бављења овим спортом. Свакако да би ми било драго да се куглање популаризује и да се развије у читавој земљи. До тада, ја ћу и даље вредно куглати и са нестрпљењем ишчекивати те дане.

У којој мери је куглање као спорт промовисан преко медија и да ли се довољно извештава о овом спорту онда када су велика такмичења на државним и на осталим великим телевизијама?

Куглање се веома слабо промовише путем медија. Када требају наступити велика такмчења, можда се о томе извести јавност у једним медијима, можда. Када се освоје неке медаље на светком нивоу шансе за медијски простор су јако мале. Прошле године, када је мушка сениорска репрезентација по трећи пут постала светски првак, били смо пропраћени у пар медија и споменути у једној реченици. Волела бих да се ово убудуће промени и да Србија чује за сво злато, сребро и бронзу које сваке године доносимо у нашу земљу.

Да ли је куглање спорт од којег се може пристојно зарађивати и живети у Србији?

Уколико сте жена, теже се можете изборити. Разлог  лежи у томе што је женско куглање мало мање развијено и не постоји пуно клубова који ће вас плаћати уколико играте за њих. Једина шанса је да одете у иностранство. У другим државама куглање је заступљеније и више се прати. За разлику од женског куглања које је мање развијено, тешко се може зарађивати , док у мушком куглању можете заиста лепо зарађивати уколико сте светски играч. Уколико упоредите плату светског играча у куглању и светског играча у неком веома популарном спорту, разлика је превелика, али свакако да се може пристојно живети.

Да ли сматрате да постоји нека врста дискриминације када се популаризују искључиво спортови који доносе огромне зараде?

Сматрам да постоји. Разумем да ти спортови морају бити заступљенији, јер за њих постоји много веће интересовање, али код нас се ти спортови превише промовишу и просто се нема простора за приказ других спортова. У разним емисијама у којима се промовишу врхунски спортисти, до сада никада  нису били и куглаши. Недавно је РТС имао сличну такву емисију, где су били врхунски спортисти, освајачи медаља у 2015. и наравно куглаши нису били позвани. Да ли је ово превелика популаризација популарних спортова или дискриминација мање популарних, ни сама не знам.

Како коментаришете тренд  да родитељи масовно уписују децу на тенис, ватерполо, кошарку и остале популарне спортове и њихова настојања да им деца по сваку цену буду врхунски спортисти по угледу на наше спортисте?

Свакако подржавам децу која се желе бавити спортом. Сматрам да свако дете треба бити подржано од својих родитеља ако је талентовано за неки спорт, али често родитељи на силу уписују децу, само зато што је тај спорт популаран. Када причамо конкретно о куглању, подитељи нажалост нису упознати са овим спортом и због тога деци не могу пружити прилику да се у њему опробају.

Будући да овај спорт тренирате још од малена, можете ли нам рећи нешто више о психо-физичком учинку на децу која га тренирају? Зашто би родитељи требало да упишу децу на овај спорт?

С обзиром да се овим спортом бавим веома дуго, свакако могу да искажем позитивне чињенице о њему и о ономе што ми је донео. Као и у сваком спорту, физички развој је загарантован, а што се тиче психичког развоја веома је велик. Када дођете на тренинг,  све време морате бити сконцентрисани, морате размишљати и закључивати одређене ствари, што доводи до развијања и у тој сфери. Баш због свих ових разлога сматрам да би родитељи требали уписати децу на куглање.

kuglanje

Да ли је спортско куглање спој интелигенције и физичке спремности, грациозности и прецизности или је то у питању сам приступ спорту без психолошких тензија, претеране компетитивности и агресије који се могу срести у другим спортовима?

Како сте то одлично навели у питању, ја ћу свакако поновити одличну дефиницију куглања, оно је спој интелигенције, физичке спремности, грациозности и прецизности. Све ово је неопходно да поседујете како бисте постизали своје циљеве, одличне резултате,  били успешан куглаш  и врхунски спортиста.

Шта бисте поручили читаоцима за крај?

Препоручила бих им да обавезно дођу на куглану или ако буду у прилици да пробају да куглају. С обзиром да куглање постоји много година уназад, временом, он се развио у веома озбиљан спорт који захтева много труда и улагања како би се постигли високи циљеви и резултати, што га чини посебним. Позивам их да пробају нешто ново, другачије, занимљивије и да осете тај тренутак када вам први пут падне свих девет чуњева. Дођите, пробајте нешто ново, а ја вам гарантујем да ћете се поново вратити.

Маја је такође успешна студенткиња Факултета техничких наука и студира графичко инжењерство и дизајн. Студент је са завидним просеком, студент који испите даје у року и студент који је омиљен међу својим колегама. Колико је тешко постићи овај успех на факултету, а уједно блистати на светкој сцени куглашког спорта, зна само она.

Међутим, Маја се не жали већ свакодневно успева да усклади своје обавезе и све постиже одличном организацијом. Мајина једина жеља је да и даље осваја највише тронове, да и даље нашу дивну земљу кити златом и да за њене успехе чује још неко ко није из куглашког света.

Иако је још увек јуниорка, увелико наступа и стандардни је члан сениорске репрезентације Србије.

Овај успех је постигла током периода кад је била кадеткиња.

Имати мање од 18 година и уједно стати раме уз раме са искусним сениоркским играчицама, постигла је управо Маја!

Ове и многе друге чињенице говоре управо о њеном неоспоривом таленту и труду који се свакодневно, из године у годину, све више и више показују и награђују.

Списак најважнијих медаља

1) Јуниорско екипно првенство Србије – 1. место (2016.)

2) Сениорско паровно првенство Србије – 2. место (2016.)

3) Јуниорско појединацно првенство Србије-1. место (2015.)

4) Јуниорско појединацно првенство Србије у комбинацији-2.место (2015.)

5) Сениорско првенство Србије у спринту – 1.место (2015.)

6) Сениорско првенство Србије у комбинацији – 3.место (2015.)

7) Јуниорски појединачни светски куп – 3.место (2015.)

8) Јуниорско екипно првенство Србије – 1.место (2015.)

9) Јуниорско светско првенство – микс – 1.место (2014.)

10) Јуниорско паровно првенство Србије – 2.место (2014.)

11) Јуниорско појединачно првенство Србије у комбинацији – 3.место (2013.)

12) Сениорско појединачно првенство Србије – 2.место (2013.)

13) Сениорско првенство Србије у спринту – 1.место (2013.)

14) Јуниорско првенство Србије у комбинацији – 1.место (2013.)

15) Кадетско светско првенство у тандему – 1.место (2011.)

16) Кадетско светско првенство у миксу – 3.место (2011.)

17) Екипно кадетско светско првенство – 3.место (2009.)

(Србин.инфо, Радмила Столић)