Прочитај ми чланак

Краљ шљаке је мртав, живео краљ: Ђоковић срушио Надала за финале Ролан Гароса

0

Какав је ово био спектакл у главном граду Француске! Фешта са срећним крајем! Најбољи тенисер света Новак Ђоковић играће за титулу Ролан Гароса пошто је у полуфиналном класику савладао Рафаела Надала 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2 и тако му нанео тек трећи пораз на париској шљаци у каријери!

Ток меча:


Четврти сет:

6:2 – КРАААААААААААЈ! ЂОКОВИЋ ЈЕ У ФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА!

5:2 – Кааааква скраћена лоптица! Још само гем и пао је Надал! Идемо, Ноле!

4:2 – ИДЕЕЕЕЕМО, НОВИ БРЕЈК ЗА НОВАКА! Најбољи тенисер света буквално зрачи самопоуздањем и сада је већ извесно да иде ка победи против Надала!

3:2 – Још један гем са нулом! Чини се да Надал све мање има начина да запрети српском тенисеру на његовом сервису.

2:2 – БРЕЕЕЕЕЈК ЂОКОВИЋ! Ово је био савршен моменат за повратак! Ђоковић је прилично глатко одузео сервис противнику и сада смо поново у егалу четвртог сета.

1:2 – Без изгубљеног поена. Веома добра игра од стране Новака.

0:2 – Успео је Шпанац да потврди брејк, иако је био на 0:30 у једном моменту. Сваки поен је битан и полако се ближимо четвртом сату игре.

0:1 – Одмах брејк за Надала на старту… Нема више Рафа шта да изгуби, а сада је већ у озбиљном заостатку, тако да је појачао темпо и из прве прилике одузео сервис Новаку. Добар почетак за Шпанца, али има времена за узвратни ударац.

Трећи сет:

7:6 – СЕЕЕЕЕЕЕТ ЗА ЂОКОВИЋА!!!

6:6 – Преживео је српски ас сет лопту, и то са скраћеном лоптицом која му је јако ретко пролазила током сусрета. Идемо у тај-брејк!

5:6 – Имао је Новак прилику да поново дође у ситуацију да сервира за сет после једног од најмоћнијих поена на турниру. Ипак, Надал је добрим сервисима успео да се спасе. Оба тенисера су у веома јаком набоју и покушавају да дигну публику.

5:5 – Ужасан моменат за рибрејк… Ударао је Надал као из топа, а иницијална каписла је била грешка Новака за 30:15. Стизали су поени и винери један за другим, а публика је била у трансу због поравнања. Играће се још у овом сету.

5:4 – Успео је Надал да почисти два пута линију и да уради оно што је до њега, али сада ће Ђоковић сервирати за преокрет у сетовима!

5:3 – Аух, стигла потврда! Новак једноставно не може без драме када одузме сервис противнику. Сваки пут је или густо или губитак предности, али овога пута је било само густо! Брејк лопта је спасена изванредном комбинацијом „инсајдаута“ и сервиса који не ради баш најбоље у овом сету. Мучење је прошло и сада је само на гем од преокрета!

4:3 – ПААА КАКАВ БРЕЈК! БЕЗ ИЗГУБЉЕНОГ ПОЕНА! Ђоковић је са нулом успео да врати оно што му је узето неколико минута раније. Са друге стране, Рафа је тукао изван граница поља прилично често и овај пад у игри би могао да га кошта новог сета.

3:3 – Надал узвраћа рибрејком… Поен којим је Новак успео да да једну брејк лопту елиминише је био са друге планете. Закључен је форхендом дијагоналом за одушевљење свих присутних. Након тога, Надал је стегао зубе, одиграо две фасцинантне размене и ипак успео да поравна.

3:2 – БРЕЕЕЕЕЕЈК ЗА ЂОКОВИЋА! Колико је ово било битно. Није Новак журио, улазио је у размене и нападао када треба. Ређале су се брејк прилике – прво две везане на 15:30, а онда када је Надал обе успео да спасе, дошла је и трећа. Шпански тенисер је тада урадио нешто што не ради често, јер је скратио лоптицу тотално нерезонски, те није пребацио мрежу. Сјајна ситуација.

2:2 – Поново лак гем за Ђоковића. Рафа више није толико убојит као што је био, а прави и доста грешака.

1:2 – Велика штета… Пропуштене две брејк лопте. Није много тога ни могао да уради Ноле након два феноменална сервиса којима су решени ти проблеми за Надала.

1:1 – Истом сигурношћу и Новак добија свој сервис гем. Један изгубљени поен и закључак са другим асом у мечу.

0:1 – Дубоким форхендом у десни ћошак, Надал је освојио први гем у трећем сету.

Други сет:

6:3 – СЕЕЕЕТ ЗА НОВАКА! Колико је ово било интезивно! Две брејк лопте је имао Надал, а не смемо ни помислити шта би се десило на психичком плану са Новаком да је Шпанац успео да се врати у овај сет још једном. Прва сет лопта и одмах реализација. Поравнање је ту, идемо даље!

5:3 – Изузимајући један добар бекхенд Ђоковића, шпански тенисер је успео лако да се приближи, али сада Новак сервира за сет.

5:2 – Потврда брејка! Јако битни моменти имајући у виду да се поново играло више од 10 минута у гему. Новак је доминирао, грешио и погађао, али се лично питао за сваки поен. Спасао је три прилике Надала и спречио га да понови сценарио из другог и трећег гема. Лепом форхенд дијагоналом и грешком Рафе је пришао на само корак од поравнања у сетовима!

4:2 – БРЕЕЕЕЕЈК ЂОКОВИЋ! Након нових, изванредних 0:40, поново је српски играч покушао дроп шотом, али то по обичају није прошло, тако да се врло брзо дошло до 30:40 и постојала је бојазан да неће доћи до брејка. Ипак, добри напади са стране на страну, Надала су натерали да избаци лопту поред споредне линије.

3:2 – Мини серија Надала је прекинута, и то врло лепим гемом. Врло је битно за Новака да нема непотребног мучења и то је сада остварио.

2:2 – Штета. Могло је ово да буде много интересантије након 30:30, али два добра сервиса су завршила посао за Шпанца.

2:1 – Рибрејк Надала… Ово се може рећи да је поклоњен гем Рафи. Новак је са три неизнужене грешке дошао у безизлазну ситуацију и тако вратио ескпресно противника у сет.

2:0 – БРЕЕЕЕЈК ЗА НОВАКА! У једном моменту је Новак имао 7:0 у поенима у другом сету, што је значило да има чак три шансе да одузме сервис противнику. Није успео из прве, али јесте зато из друге, и то грешком Надала. Идемо даље!

1:0 – Врхунски одигран први гем. Без изгубљеног поена је Новак повео.

Први сет:

3:6 – Сет за Надала. Успео је Новак храбром игром да спасе још три сет лопте, стигао до 40:40, али након тога је стигао добар сервис, а онда још једна иницијатива која је претворена у сет од стране Шпанца. Пробудио се Ђоковић, што је убедљиво најбитније.

3:5 – Још један гем за Новака, трећи у низу. Поново следи тежи део посла, јер Надал поново сервира за први сет.

2:5 – БРЕЈК ЂОКОВИЋ! Још један маратонски гем и две сет лопте за Надала који није успео то да искористи, али је зато Ђоковић успео да конвертује трећу брејк лопту тако што је дочекао дуплу сервис грешку.

1:5 – Можда неће овај гем променити много тога, али је свакако имплус за Новака. Успео је без брејк лопте и даљих компликација да га заврши, али сада Рафа сервира за сет.

0:5 – Ако не сада, Ђоковић ће морати да пронађе начин и консолидује своју игру. Грешио је и Надал, није ни са те стране било феноменално, али му је сервис обезбедио прилазак на само гем од сета. Србин ће сервирати за останак.

0:4 – Дупли брејк за Рафу… Пљуштале су грешке са обе стране, али Новак их је имао више. Већ на прву брејк лопту (15:40) је отишла лоптица у мрежу и Шпанац има сада прилично велику предност.

0:3 – После 20 минута игре, Рафа води са 3:0. Са четири лака поена потврдио је стечено. Лош старт нашег тенисера, али има времена за поправку.

0:2 – Брејк за Надала… На 40:15 није мирисало да ће бити проблема, али онда стиже једна вансеријска форхенд паралала, а онда и грешка Ђоковића при скраћивању лоптице (40:40). Већ је четири пута тако покушао српски тенисер и ниједном му није прошло. Игра на мрежи га је коштала губитка сервиса.

0:1 – Меч је почео и Надал је први сервирао. Први гем је трајао пуних десет минута! Показао је Новак у неколико размена да Рафа неће имати никакву предност у свом царству. Неколико срећних околности и сајла су довели нашег аса до 30:30, а онда и неизнуђена грешка за прву брејк лопту. Уследила је након тога још једна, али обе су спашене добрим сервисима. Штета, била је добра шанса.

Пре меча:

Ђоковић је имао прилично лак осмине финала, не због распореда, него зато што је Ноле у петој брзини, све по три сета, насложио Тениса Сандгрена, Пабло Куевас и Рикардас Беранкис. Онда је наступио тај чудни меч и прекрет против Лоренца Мусетија, а затим и интезиван сусрет против Матеа Беретинија и победа у четири сета.

На другој страни, Надал је изгубио тек један сет, и то само у четвртфиналу против Дијега Шварцмана којег је након 1:1 заиста почистио. Пре тога, падали су Алексеј Попирин, Ришар Гаске, Камерон Нори и Јаник Синер.

Новак и Рафа су се до сада састајали 57 пута, а српски ас има једну победу више. Последњи дуел су одиграли недавно у финалу Мастерса у Риму где је Шпанац успео да слави у три сета.