Прочитај ми чланак

Крај рочишта: Новак мора у притвор на тајну локацију! Случај преузима други суд

0

И овог дана пратимо дешавања у вези са Новаком Ђоковићем на Аустралијан опену.

Петак је отворен лошом вести да је првом тенисеру света опет одбијена виза за играње на Аустралијан опену.

Пренос суђења можете погледати кликом на линк ОВДЕ.

13.19 – Новак игра у понедељак ако опет победи одлуку власти

Аустралијан опен нема милости, Новак ће на терен већ у понедељак ако његови адвокати тријумфују.

„Мечеви прве половине костура такмичења у мушком и женском синглу играће се у понедељак“, саопштио је Аустралијан опен.

13.14 – Крај!

Новак иде на тајну локацију у притвор, како би се избегле тензије. Слободан је до саслушања које је у петак увече у 22.00 по нашем времену, даће исказ граничним снагама, два сата касније ће у притвор.

12.57 – Нова пауза, следи договор око локације за Новака

12.51 – Нова одлука ипак све иде на Савезни суд!

Новака ипак чека притвор, случај се сели на Савезни суд Аустралије.

Новаков адвокат Вуд рекао је да је забринут због „безбедности и медијског циркуса“ и сугерисао је да Новак буде на анонимној локацији око које би се усагласиле све стране – тако би се избегли потенцијални нереди испред хотела Парк.

12.49 – Настављено је рочиште

Познато је да ће Новак бити у притвору у суботу од 10.00 до 14.00 код својих адвоката, по аустралијском времену. После тога може да буде у притвору у недељу од 9, код својих адвоката у пратњи службеника.

12:05 Пауза на суђењу

12:03 Држава жели да затвори Новака

Ђоковић би био у имиграционом притвору, вероватно опет у хотелу Парк у суботу увече, након саслушања у суду.

„То је оно на шта је мој клијент спреман да пристане“, рекао је адвокат државе Лојд.

11:55 – Новакови адвокати предлажу нову опцију

Они предлажу да Новак дође у њихову канцеларију у 8.00 и да ту буду два припадника безбедносне службе, после чега би Новак био у притвору у канцеларији адвоката Ђоковића.

11.44 – Лојд чека Новака

Лојд каже да из министарства желе да Ђоковић сутра у 8 ујутро оде у имиграциону канцеларију и тада ће имати могућност да има уз себе адвокате. То значи да ће Новак имати суочавање вечерас у 22.00 по нашем времену. После тога би могао да се врати у имиграциони притвор.

11.40 – Нема протеривања док траје процес

Остало је да се утаначе детаљи наставка процеса, почела је и препирка када се укључио Лојд, представник министра имиграције.

Стивен Лојд каже да је министар спреман да се обавезује да неће тражити депортацију Ђоковића све док се не донесе коначна одлука (у ком год суду то било).

11:33 – Вуд проширио одговор министру

„Грешка министра је следећа, он у обзир узима само могућност да се изазове антиваксерско расположење. Протераће се човек који је познат, који је незнатан здравствени ризик, постоји опција да му се угрози каријера и на три године да не игра овде. Министар не разматра какав ће ово ефекат имати са друге страен, то је неразумно, он је само желео да минимизује антиваксерски сентимент“, рекао је Вуд, сматрајући да је министар само желео да минимизује штету из политичког угла.

11.26 – Новаков адвокат љут што је добио одлуку у 18.03

„Ми смо ту где јесмо због времена које је министар одузео. Радимо најбрже што можемо“, рекао је Вуд.

Он жели да буде сигуран да постоји епилог на суду који ће осигурати да Ђоковић може да игра у понедељак увече, ако све прође по плану.

11:23 Николас Вуд објашњава зашто Новаку Ђоковићу толико жури: „сваки минут пре него што турнир почне у понедељак” је „драгоцен”.

Вуд сугерише да би судија Ентони Кели могао да задржи предмет у Савезном окружном суду, како би спречио губитак времена да га пренесе на Савезни суд.

Вуд тврди да не постоји проблем да је судија Кели схватио пристрасност, упркос томе што је саслушао ранији случај, јер је друго укидање визе „потпуно одвојен процес“ од првог.

Николас Вуд је потврдио да његов клијент Новак Ђоковић није враћен у притвор.

Рекао је да је адвокат аустралијске владе саветовао „да се вечерас не предлаже поновно притварање мог клијента“.

Ђоковићев интервју је у суботу у 6 ујутру по нашем времену.

11:21 Вуд каже да је то потпуно одвојен процес који је довео до одлуке министра за имиграцију Алекса Хока, у поређењу са претходном одлуком коју је суд морао да размотри.

Чини се да нема било каквог предлога или предлога да се Новак Ђоковић вечерас задржи у имиграционом притвору.

Вуд је сугерисао да би судија могао да наложи да Ђоковић сутра буде са својим адвокатима да помогну у случају.

Он каже да би било „помало апсурдно“ да се Ђоковићу дозволи да вечерас остане у свом смештају, да би се у суботу увече догодило нешто другачије.

Постоји један посебан основ који имају на уму за изазов и други који се могу разматрати.

Он предлаже да поднесу своје поднеске рано сутра, а да влада одговори до 22:00 сутра.

11:13 Обратио се и Новаков адвокат

Ђоковићев заступник Вуд траже да се привремено обустави одлука и да су спремни да поднеси жалбу већ вечерас.

Тренутно расправљају да ли ће процес бити пребачен другом суду.

11.11 – Предлог Келија за Новакове заступнике

Кели је навео и да је размишљао да Ђоковићеви адвокати поднесу жалбу уз изјаву под заклетвом до сутра.

11.07 – Предлог кратке забране депортације

Кели предлаже кратку забрану депортације Новака Ђоковића до сутра у 16 ​​часова по аустралијском времену, осим ако не постоји ранији захтев за његово удаљење из Аустралије. Додао је да је Новак позван на саслушање.

11:05 – Кели: Није необично што ово траје

Судија Кели каже да се чини да је бар један документ из првог поступка дат министру за имиграцију како би донео одлуку. Он каже да у овим судовима није неуобичајено да се узастопно подносе жалбе.

„Иако имам неоспорно овлашћење да пренесем овај поступак на други суд, он је квалификован захтевом… да Савезни суд Аустралије потврди налог који издам. Мислим да није контроверзно у ово доба године да случајеви ове врсте падну у руке дежурних судија“, рекао је он.

10.56 – Излагање Келија је дуго

Кели је прво почео да истиче да сви савезни судови треба да настоје да обезбеде делотворну и ефикасну примену правде.

„У том циљу, позвао сам актуелне стране да остану у комуникацији са судом уколико постоји вероватноћа да ће се неки даљи поступак водити као што се чини да ће се водити“, навео је Кели.

Судија Кели прошао је кроз целу историју поступка, рекавши успут да је адвокат министра унутрашњих послова Кристофер Тран најавио да би министар за имиграцију могао поново да укине Ђоковићеву визу.

На захтев заступника аустралијских власти, судија Кели одбио је да чита један документ. Потом је наставио да објашњава чланове Закона.

10.56 – Почело је суђење

Кренуло је и обраћање судије Келија.

Стивен Лојд се појављује уз Кристофера Трана испред министра, Ник Вуд и Пол Холденсон представљају Новака Ђоковића.

Ко је судија Кели?

Ентони Кели је после вишесатног суђења донео одлуку да дозволи Новаку Ђоковићу да тренира и наступи на Аустралијан опену.

Судија Федералног суда у Мелбурну је тако поништио одлуку да се укине српском тенисеру виза, након што су га послали у карантински хотел.

Уважио је жалбу авокатског тима Ђоковића, пре него што се министар за имиграције Алекс Хок позвао на сопствену функцију и ударио нову забрану.

Сада ће сви на ново рочиште…

10:27 Адвокати желе суђење у директном преносу

Ђоковићеви адвокати желе да суђење буде у директном преносу путем „stream-a“.У 10.45 ново рочиште!

10:26 Заказано саслушање

Ново саслушање пред судијом Ентонијем Келијем заказано је за 20:45 часова по тамошњем времену, што је за мање од 20 минута.

10:21 Добар низ у вези самог процеса

„За сада, лажно представљање путовања изгледа правно ирелевантно. То је потенцијално могло да формира засебну основу за отказивање према члану 109 Закона о миграцијама, али је Хок уместо тога користио члан 133Ц(3). Ипак, ако Ђоковић победи у свом изазову, Хок би могао поново да откаже по члану 109“.

10:15 Двојица тенисера са изузећем напустила Аустралију

Двојици тенисера дозвољен којима је на основу медисинског изузећа дозвољен улазак у Аустралију напустили су земљи.

Извори блиски играчима су потврдили да су напустили Аустралију након што је Новак Ђоковић завршио у имиграционом притвору по доласку на континент и након што је избачена Чехиња Рената Ворачова.

Пре него што је Ђоковић стигао у Мелбурн прошне недеље, групи је био дозвољен улазак у земљу и слободно кретање Мелбурном.

Федералне власти су изјавиле да нема промене у политици владе пре и после доласка светског броја 1.

Док је Ђоковић потврдио да је невакцинисан и добио медицинско изузеће на основу скоро оболевања од ковида-19, није јасно како су четворица осталих, тројица тенисера и један званичник, добили дозволу.

Појава још двојице играча на изузецима у Аустралији повећава конфузију око обраде тенисера од стране граничних званичника по доласку.

Министарство здравља издало је савет званичницима Аустралијан опена 18. новембра, у којем је делимично речено:

„АТАГИ није одговоран за питања граничне контроле, међутим, аустралијске граничне снаге су саветовале да људи морају да испуне дефиницију потпуно вакцинисаних коју је поставио АТАГИ да би ушли у Аустралију без карантина“.

Тражећи додатна појашњења, писмо министра здравља Грега Ханта упућено Тенис Аустралији 29. новембра каже: „…Аустралијске граничне снаге су саветовале да људи морају бити у потпуности вакцинисани, како је то дефинисао АТАГИ, како би могли да уђу у Аустралију без карантина“.

10:10 Ђоковић и даље у жребу упркос укидању визе

10:10 „Тешко је поднети основану жалбу“

„Веома је тешко поднети основану жалбу на овакву одлуку осим ако министар није направио грешку у процедури или се не придржава закона. она не види неку озбиљну грешку до сада“, каже адвокатица Нада Мартиновић.

10.08 Новак био код адвоката и отишао даље

Нешто после 18.30 по локалном времену, а нешто после 8.30 по нашем времену је Новак Ђоковић, наводно, у црном затамљеном „Мерцедесу“ напустио зграду у којој су смештени његови правни заступници. Нема још званичне потврде да је унутра био најбољи тенисер света, али све указује на то.

9.57 – Премијер ликује због депортације

„Пандемија (ковид-19) била је невероватно тешка за сваког Аустралијанца, али ми смо се држали заједно и спасили животе и оно од чега живимо. Заједно смо постигли једну од најнижих стопа смртности, најјачу економију и највећу стопу вакцинације у свету. Наше јаке политике заштите граница очувале су Аустралијанце безбедним пре појаве ковида и сада, током пандемије“, истакао је премијер Аустралије Скот Морисон и додао да, због очекиваног наставка правног поступка који је у току, неће давати даље коментаре.

09:40 Четири могућа исхода:

1. Ђоковић прихвата другу одбијеницу те се укрцава на авион који га вози из Аустралије;

2. На суду се успешно жали на одлуку те остаје у Аустралији и игра Аустралијан опен;

3. На суду се неуспешно жали на одлуку те се укрцава на авион који га вози из Аустралије;

4. Добије на суду, али се влада жали на такву одлуку. Тада би се морало пресудити остаје ли или излази из имигрантског притвора те може ли играти на Аустралијан опену док траје жалбени поступак.

09:29 Протести испред хотела у ком је Ђоковић био притворен

Демонстранти су се окупили испред хотела у Карлтону очекујући да ће се Ђоковић ту обрети након што му је поништена виза.

Њих осам окупљених траже слободу за 30 азиланата смештених у хотелу. Траже и од српског тенисера да говори у њихово име.

09:25 Новак иде на ново саслушање

Поново ће морати пред званичнике.

09:22 Ништа од притвора

Српски тенисер Новак Ђоковић ће избећи нови одлазак у притвор у Аустралији.

08:05

Адвокати Новака спремају жалбу

Ђоковићеви адвокату и даље разматрају своје законске опције.

Предали су документа у 18.03, одмах после одлуке министра Хока.

Уколико поднесу жалбу, желе убрзано суђење са скраћеним временом за писмене поднеске и усмене доказе.

Желе суђење у недељу.

08:00 Ђоковићу одбијена виза!

Опет! Одлуком министра Алекса Хока.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!