Прочитај ми чланак

КРАХ АУСТРАЛИЈЕ, Шпанија после два продужетка иде у финале! (ВИДЕО)

0

Кошаркаши Шпаније пласирали су се у финале Светског купа победом над Аустралијом резултатом 95:88 после два продужетка!

Утакмица је решена тек после додатних десет минута игре, иако је Аустралија практично током 40 минута меча имала сигурну предност, а Пети Милс је промашио слободно бацање на четири секунде до краја четврте четвртине, да би потом Рики Рубио умало погодио кош са више од пола терена.

© Фото : fiba.basketball

Регуларни део меча је завршен резултатом 71:71, после првог продужетка је било 80:80, пошто је Метју Делаведова промашио шут за победу, а у нових пет минута игре Шпанија је убацила неколико шутева и на крају стекла седам поена вишка, пошто су и кошаркаши Аустралије остали без енергије у финишу.

Најефикаснији у победничком тиму је био Марк Гасол са 33 поена, а додао је 6 скокова и 4 асистенције.

Велику подршку је имао у Рикију Рубију (19 поена, 12 асистенција, 7 скокова, 4 украдене лопте), док је Серхио Љуљ уписао 17 поена уз 6 успешних додавања.

На другој страни је бољи од осталих био Пети Милс, на терену је провео више од 45 минута, уписао је 34 поена, 3 скока и 2 асистенције.

Фантастичну партију је пружио Ник Кеј са 16 поена и 11 скокова, од чега чак 7 у нападу, Ендру Богут је убацио 12 поена и имао 9 скокова, док је Џо Инглс уписао само 4 поена, али је имао 10 ухваћених лопти и 7 асистенција.

Дворана: Вуксонг спортски центар у Пекингу

Шпанија: Беиран 0, Клавер 9п, 5ск, 3ук, Колом 0, Фернандес 2п, 5ск, 3ас, Гасол 33п (11/19 из игре) 6ск, 4ас, 4из, Х. Ернангомес 8п, 4ск, В. Ернангомес 0п (0/5 из игре), Љуљ 17п, 6ас, Ориола 0, Рабаседа 0, Рибас 7п, Рубио 19п, 12ас, 7ск.

Аустралија: Барлоу 0, Бејнс 6п, 5ск, Богут 12п, 9ск, Крик 2п, 6ск, Делаведова 6п, 9ас, 4ск, Глидон 0, Гулдинг 5п, Инглс 4п (1/9 из игре) 10ск, 7ас, Кеј 16п, 11ск, Лендејл 3п, 3ск, Милс 34п, Соби 0.

Иако је Шпанија отворила утакмицу са пет узастопних поена, Аустралија је успела да ухвати прикључак и поведе до половине прве четвртине, после тројке Делаведове.

Игра кош за кош је настављена до краја деонице, а коначну предност после првих десет минута Шпанији је донео Љуљ, тројком у последњој секунди.

Изабраници селектора Андреја Леманиса су успели да стигну до вођства у наставку, имали су и осам поена предности, а на велики одмор су отишли са вишком од пет поена.

Трећа деоница је припала Шпанији, али је ипак Аустралија са четири поена предности ушла у последњу четвртину.

То вођство је дуплирано за три минута игре у четвртом кварталу, али су тројка Пауа Рибаса и полагање Љуља вратили екипу Серђа Скариола у игру на нешто мање од четири минута до краја.

У конфузном финишу четврте четвртине су се боље снашли Шпанци, Гасол је са линије слободних бацања на осам секунди до финиша донео поен предности, али је затим Клавер фаулирао Милса.

Изненађујуће, плејмејкер Сан Антонија је погодио само једно, а за четири секунде је Рубио успео да претрчи добар део половине своје екипе и да лансира лопту ка кошу, али је за мало промашио.

У продужетку се играло кош за кош, обе екипе су бурно реаговале због појединих судијских одлука, а последњи напад у том периоду није искористио Делаведова, па се морало у нових пет минута игре.

Иако је Богут постигао прве поене за Аустралију, уследила је серија Шпаније од 10:0, па је на 126 секунди до краја било 90:82 за европску репрезентацију.

Кошаркаше Аустралије је у тим тренуцима стигао умор, Делаведова је чак затражио измену због грчева, а Шпанија је наставила у свом ритму и на крају је кошем Гасола на 23 секунде до краја стављена тачка на утакмицу.

Шпанија ће се борити за светско злато у недељу, од 14.00, а противник ће бити победник дуела између Аргентине и Француске.