Прочитај ми чланак

Ковид тиранија у НБА: Избачен из екипе јер неће да се вакцинише ФОТО

0

Амерички кошаркаш Кајри Ирвинг одстрањен је из екипе Бруклин Нетса јер одбија да се вакцинише (иако наводно није против вакцине), због чега, према правилима НБА лиге, неће моћи да игра утакмице на домаћем терену.

Иако је једна од највећих НБА звезда и има великог утицаја, Кајри Ирвинг одбија вакцинацију, а клуб то више не жели да толерише.

Бруклин Нетси објавили су саопштење у којем наводе да Ирвинг више неће присуствовати тренинзима као ни утакмицама.

„Након пажљивог разматрања одлучили смо да Ирвинг неће тренирати, нити такмичити се са екипом. Донео је личну одлуку и поштујемо његово право да бира своју будућност. Његов избор га ограничава да буде стални део тима и нећемо дозволити ниједном нашем члану да учествује са скраћеним радним временом“, објавили су из клуба.

„Императив је да градимо хемију као тим и останемо верни нашим вредностима заједништва. Наши циљеви се нису променили и ићи ће у истом смеру“, објаснили су Нетси.

Нетси не желе Ирвинга за пола радног времена
Најјача кошаркашка лига на свету недавно је објавила да играчи који нису вакцинисани не могу да играју утакмице у Сан Франциску и Њујорку, где се Нетсима налази домаћи терен.

Међутим, с обзиром да је остатак тима вакцинисан, клуб није желео изузетке ни на гостујућим утакмицама.

Нетсима су проценили да им се не исплати да Ирвинг само повремено представља њихову екипу. Примера ради, друге недеље нове сезоне ће имати шест утакмица заредом на домаћем терену, што значи да две недеље бити без свог бека.

То би значило и да Ирвинг у реалним околностима не би могао одмах да се прикључи екипи ни на наредним гостовањима, јер би после две седмице ван било каквог контакта са тимом био потребан нови период привикавања.

Огроман финансијски губитак
Ново правило подразумева и то да се играчима који не наступају на утакмица јер су невакцинисани одбије од плате, па би Ирвинг на крају сезоне могао да изгуби близу 17.000.000 долара.

Играч Бруклин Нетса претходне сезоне такође је био у центру пажње када је пропустио недељу дана тренинга јер је прекршио мере постављене против вируса корона, а у једном тренутку је решио да рођендан прослави са више људи, без да је икога из тима обавестио о томе.

Трејд? Нема шансе!
Сви поменути разлози су јасан показатељ тога да управа Бруклина не може ни да сања о томе да трејдује Ирвинга у било коју другу екипу, јер ниједна тренутно не би желела да оваквог играча има у својим редовима.

Ма колико год он био квалитетан кошаркаш, што је показао небројано пута у својој каријери, уједно и прошле сезоне током које је бележио 27 поена, пет скокова и шест асистенција на 50,6 одсто шута из игре.

Ирвинг није против вакцине
Недуго након што је одлука Нетса озваничена, добро обавештени новинар Шемс Чаранија објавио је да Ирвинг не одбија да се вакцинише зато што је против вакцине.

Он је навео, позивајући се на изворе блиске кошаркашу, да Кајри одбија обавезну имунизацију „јер су многи који су одбили због тога остали без посла“.

„Кајри жели да да глас онима који га немају“, наводно је навео један извор.
Додаје се и да је о својој одлуци обавестио саиграче, а од њих има подршку, барем ако је судити по изјавама за јавност.

„Он је посебан играч и биће тешко надокнадити то што он доноси, али у професионалном спорту увек неко чека прилику, тако да ми желимо да видимо ко ће бити тај који ће покушати да попуни рупу“, рекао је Кевин Дурент и додао:

„Ми желимо да (Ирвинг) буде део наше групе играча, али много тога није под нашом контролом и желимо да он сам доноси своје одлуке. То не значи да ћу да кажем да га не желим у екипи. Он је огроман део нашег пројекта, тако да ће сада други морати да ‘искоче’ док он није ту, па остаје да видимо ко ће то бити“.