• Почетна
  • СПОРТ
  • Костић саветује Партизанове наде: Нека не хрле у иностранство пре 23. године
Прочитај ми чланак

Костић саветује Партизанове наде: Нека не хрле у иностранство пре 23. године

0

partofk170313-rasfoto-marko-metlas25_f(Блиц)
Дугогодишњи директор Партизанове школе фудбала Недељко Костић, сада је на функцији директора скаутинг службе и један је од најзаслужнијих што су црно-бели одмах иза водећег Ајакса по броју играча из свог омладинског погона у првом тиму.

Према студији Центра за међународне спортске студије која је обухватила прошлу сезону у свим првим европским лигама, Партизанова омладинска школа је са 60 фудбалера друга на континенту по броју „извезених“ и играча у тиму.

„Није баш свеједно када вам признаје стигне из иностранства, које егзактно потврђује оно што је одувек и био наш циљ, а то је продукција што већег броја првотимаца за потребе нашег такмичарског погона.

У раду са децом увек је постојала дилема – да ли правити резултате или се усредсредити на избацивање играча за први тим. Ми смо ту имали јасан путоказ да је крајњи циљ рада у млађим категоријама стварање играча за први тим Партизана и томе смо подредили целу концепцију рада у школи.

То не значи да нас и резултати не занимају, пошто добро знамо да у том процесу стварања треба усађивати и победнички менталитет код деце, јер они су део једног великог шампионског клуба и система, који не трпи просечне резултате“, објаснио је Костић за клупски сајт систем рада школе црно-белих.

Kostic-Nedeljko_3Костић је дуго година радио углавном са младим играчима за које има јасну поруку када је одлазак из српског фудбала у питању и сматра да је појава менаџера велики и тешко решив проблем.

„За сада га, како-тако, решавамо. Постојале су неке идеје да ми као клуб отворимо неку агенцију тог типа, али то се коси са прописима УЕФА, односно то је сукоб интереса. Ми се трудимо да у разговору са децом и њиховим родитељима понудимо оно што ретко ко може да им пружи, а то је најквалитетнији рад и обука њихове деце, а касније када оду у први тим, ми више немамо утицаја, јер онда почињу да важе тржишни закони и многа деца рано одлазе.

Међутим, то има и неку своју, ајде да кажем условно и добру страну, јер тиме отварају врата за оне генерације које долазе после њих, јер да није тако и да нека талентована генерација игра у клубу, рецимо, 5-6 година, питање је да ли бисмо избацивали толики број првотимаца.

Моје лично мишљење и уједно савет клинцима је, да не хрле рано у иностранство, јер пре неке 22 или 23 године немају тамо шта да траже. Овде добију прилику раније да играју, тренери их истрпе и што је најважније играју у континуитету, и у шампионском тиму, који игра и велики број европских утакмица.

Морају кроз игре да ‚надођу’ и оду напоље као зреле личности и играчи. Тада имају много веће шансе да успеју. Но, и ту има квака, а то је несређена финансијска ситуација у земљи и када вам неко понуди за наше услове велике паре, прва мисао код већине је да оду“, истакао је Костић.

Он је рекао и да је јако битан фактор у раду са младим играчима емоција коју они осећају према клубу у ком одрастају.

„То је по мени врло битан елеменат у раду, поред тренирања и васпитавања, јер тиме одгајате генерације играча који су, ма где били током своје каријере, увек душом и срцем у Партизану и свако на свој начин може да помогне у било ком својству, када се за то укаже потреба.

Ја слушам све тренере, који говоре играчима да ударе, направе прекид, кваре игру, а моја филозофија је потпуно другачија – погледај, одиграј, отвори се, предриблај….То су две потпуно различите фудбалске филозофије“, поручио је Костић.