Прочитај ми чланак

Кошаркаши се пласирали на Евробаскет!

0

Кошаркашка репрезентација Србије пласирала се данас на Европско првенство 2022. године, пошто је у Тбилисију победила Грузију са 92:66 (13:10, 24:21, 28:20, 27:15), у утакмици претпоследњег петог кола квалификационе Групе Е.

Србију су предводили Филип Петрушев са 27 поена и шест скокова и Данило Анђушић са 22 поена и пет асистенција. Никола Ребић додао је 11 поена, а Алекса Аврамовић девет поена и пет скокова.

ФОТО: КСС.рс

У екипи Грузије најефикаснији је био Гиорги Шермадини са 20 поена и осам скокова, Дуда Санадзе постигао је 15, а Конер Франкамп и Бека Бурјанадзе додали су по 10 поена.

Српски кошаркаши су добро почели утакмицу, повели су са 4:0 и 11:2, али је Грузија након тога направила серију 8:0 и пришла на поен заостатка захваљујући и добром скоку. До краја деонице поентирао је Немања Дангубић за 13:10.

Екипе су у наставку постизале мало поена, а Грузија је успела да поведе са 16:15 кошем Франкампа. После тога играло се кош за кош, али је Србија предвођена Петрушевим ипак успела да стекне шест поена предности, 24:18.

Прву „тројку“ на утакмици Србија је постигла минут и 11 секунди пре краја полувремена, када је погодио Анђушић за 32:27. Прво полувреме Србија је добила са шест разлике (37:31) после „тројке“ Петрушева и коша Андјушића.

Српски тим је на почетку треће четвртине везао три „тројке“ (Анђушић, Огњен Јарамаз, Дангубић) за вођство 46:33. Србија је после тога чувала предност, погађали су „тројке“ Андјушић, Аврамовић и Ребић, да би кошем Аврамовића у последњим тренуцима те деонице повела са 14 разлике (65:51).

Са добром игром Србија је наставила и у последњој деоници у којој је увећавала предност између осталог „тројкама“ и атрактивним „закуцавањима“ и остварила убедљиву победу. Највећу предност од 28 поена Србија је стекла „тројком“ Ребића за 92:64.

Србија је друга на табели скором од три победе и два пораза, а Грузија је прва са четири победе и једним поразом. Грузија је као домаћин већ изборила пласман на Европско првенство.

Кошаркаши Србије, које је са клупе предводио Дејан Милојевић, ће у последњем шестом колу у недељу од 13 часова у Тбилисију играти против Швајцарске.

Европско првенство одржаће се од 1. до 18. септембра 2022. године у Грузији, Немачкој, Чешкој и Италији.