Прочитај ми чланак

КОШАРКА: Пласман Србије на Светско првенство упитан – Сале „гледа“ у пасуљ!

0

Анализирао је подробно селектор Александар Ђорђевић утакмицу у Талину и предочио разлоге за пораз. Подвукао је и нешто што нам прави проблеме од почетка квалификација.

Нико се није надао да ће после гостовања у Талину репрезентација Србије и даље бити без пласмана на Мубдобаскет, али смо услед пораза од Естоније дошли у позицију „или-или“.

„Орлови“ су подбацили на гостовању Естонији, а селектор Александар Ђорђевић одмах је проговорио о стварима које су довеле до пораза.

„Осећа се овај пораз, наравно… Дали смо све од себе, али кошарка је игра аутоматизма, некада среће, увек памети… Мислим да смо имали доста лако изгубљених лопти, Радуљица је ушао у проблем са фауловима, па је и то разлог што нисмо имали унутрашњу игру. Имали смо неколико брзих шутева у четвртој четвртини, који нису били изграђени“, рекао је Ђорђевић, а преноси „Блиц“.

Естонци нису имали резултатски императив али су се приказали у лепом светлу.

„С друге стране добра игра Естонаца, изузетно су брзи, јаки, пребацују лопту на чисте шутеве, нисамо стизали добро на ‘клоуз аут’, дозволили смо им много офанзивних скокова који су нам нанели штету, поготово у првом полувремену… Нисмо добро затварали скок“, додаје селектор.

Није могао Ђорђевић а да не помене објективну околност која од почетка квалификација Србији прави проблем.

„Утакмица је била јако тврда, доста нечиста физички, знали смо да ће бити тако. Они су таква екипа, кад уђу у серију добију крила, играју чврсто, храбро, увек у истом саставу, а ми сваки пут гледамо у пасуљ ко ће да дође, да се повреди, да му не да клуб…“, рекао је Ђорђевић.

Следи меч одлуке у Београду против селекције Израела.

„Са Израелом нас чека најбитнија утакмица, у прошлости се исто десило, одлучивао је меч последњег кола против њих у Београду за пласман на ЕП. Знамо шта нам је чинити, сигурно нас чека тврда утакмица. Они се дижу као репрезентација, имају изузетно квалитетне играче“, каже селектор „Орлова“.

Још увек се не зна да ли ће Србија у одлучујућој утакмици бити јача за евролигашке играче.

„Треба да се смиримо, анализирамо игру најбоље што можемо, да видимо ко ће да нам се придружи од играча који су играли евролигашке мечеве… Мицић се повредио против Фенербахчеа и има оток, Јовић је повређен, видећемо да ли ће Лучић и Милутинов моћи да нам се придруже“, закључио је Александар Ђорђевић.

Утакмица последњег кола у квалификационој Групи Л између Србије и Израела заказана је за 24. фебруар од 16 часова.

Србија ће се пласирати на Мундобаскет ако савлада Израел или изгуби са мање од 22 поена разлике, али под условом да Грузија савлада Естонију у Тбилисију.

Србија пала у Талину, виза за Мундобаскет на чекању!

Кошаркашка репрезентација Србије поражена је у претпоследњој утакмици квалификација за Светско првенство и тиме пропустила шансу да се пласира на Мундобаскет.

Коло пре краја квалификација за Мунсобаскет у Кини репрезентација Србије поражена је у Талину и тако пропустила прилику да већ данас обезбеди пласман на Светско првенство!

Кошаркашка репрезентација Србије, актуелни вицешампион света, поражена је од Финске резултатом 71:70 (14:16, 17:18, 18:20, 22:16) и тако одложила оверу пласмана на Светско првенство у Кини.

Србија је у Талин отишла јача за капитена Милоша Теодосића који се после скоро три године вратио у државни тим.

Видело се одмах колико играч Теодосићевог калибра значи нашем државном тиму, а фер је рећи да поједини саиграчи у одређеним моментима нису успевали да испрате капитена и његове луцидне потезе.

Домаћин је утакмицу отворио серијом 6:0. „Орлови“ су са три везане промашене тројке отворили меч, али је до средине прве четвртине гостујући састав преузео предност поенима Милоша Теодосића.

Таман када је Србија ухватила жељени ритам, уследио је пад у игри који је Естонија искористила да се потпуно врати у меч. Серијом 7:0 домаћи су истопили минус, али су Ђорђевићеви пулени ипак успели да оду на одмор са предношћу од три поена.

Трећи период боље отвара Естонија. Домаћин на кратко преузима вођство, али у завршници наши момци бољом игром поново долазе до благе предности, а на старту последње четвртине и до највеће разлике од осам поена (49:57).

Ситуација се потом полако али сигурно закомпликовала, а Естонија се далекометном паљбом поново вратила у живот, па смо у последња три минута имали резултатску клацкалицу и праву драму.

У самој завршници нашима је мало тога полазило за руком. На крају смо дошли у позицију да десет секунди пре краја имамо три поена заостатка и да јуримо продужетак.

Стеван Јеловац је успео да изнуди три слободна бацања, погодио је два, а након тога није било реакције па је Финска славила са „пола коша“ разлике и одложила пласман Србије на Светско првенство.

Најефикаснији у редовима нашег националног тима били су Стеван Јеловац (19 птс, 8 ск), Милош Теодосић (16 птс, 10 ас) и Драган Милосављевић (16 птс, 4 ск), док је у селекцији Финске доминирао двојац Куламае – Китсинг са по 18 поена.

Србија ће у последњем колу угостити селекцију Израела, а победа гарантује нашем тиму пласман на Светско првенство.

Лоше вести из Тел Авива – Све стаје у један меч!

Након тријумфа Израела над Немачком репрезентација Србије дошла је у позицију „или – или“.

Пораз репрезентације Србије у Талину и тријумф селекције Израела над Немачком у претпоследњем колу квалификација потпуно су закомпликовали ситуацију у Групи Л.

Србија је имала две победе више, чинило се да јој Израел више није претња, али се након вечерашњих резултата ситуација закомпликовала и због тога ће недељни меч у хали „Александар Николић“ бити меч одлуке.

Надали смо се да би Израел могао да изгуби, па би уз један пораз Грузије у последња два кола Србија свакако отишла на Светско првенство, али тај сценарио нећемо гледати.

Израелци су вечерас славили резултатом 81:77 (15:19, 21:16, 18:17, 27:25) у дуелу са Немачком, па у Београд стижу са победом мање у односу на Србију.

Како је Израел добио први меч са Србијом резултатом 83:74, јасно је да у случају истог броја победа и пораза Израелци имају предност, а управо ће се то догодити уколико „Орлови“ изгубе у недељу.

Питаће се ту и Грузија, јер та селекција има бољи међусобни скор од Израела, па би на крају и Грузини могли да заврше на трећем месту ако добију Грчку и Естонију, а Србија изгуби од Израела.

Наши момци више немају простора за калкулисање. У недељу од 16 часова Србија у хали „Александар Николић“ мора да савлада Израел како би се пласирала на Светско првенство у Кини.

Ту је још једна опција о којој не би требало трошити речи, мада је и она у игри. Србија би на Мундобаскет могла чак и ако изгуби од Израела, али под условом да Грузија у последња два кола један меч добије, а други изгуби.

У таквим околностима био би формиран круг у којем би Србија, Грузија и Израел имали исти однос победа и пораза у међусобним мечевима (свако по 2-2), али би наши момци прошли због много боље кош разлике у односу на ривале.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!