• Почетна
  • СПОРТ
  • Кошарка: Другопласирани тим можда неће играти у Евролиги – прочитај како
Прочитај ми чланак

Кошарка: Другопласирани тим можда неће играти у Евролиги – прочитај како

0

derbi_620x0(Новости)
Без обзира на рангирање земаља, финалисти АБА лиге пред добијањем Б лиценце за елиту. Теоретски је могуће, али у пракси тешко оствариво, да поражени у финалу остане без визе.

Победник АБА лиге ће у Лакташима подићи кристални пехар и ставити прстен, а његовом техничком спонзору преостало је да на гарнитурама дресова за сезону 2013-2014 зашије лого Евролиге.

Пораженом финалисти припашће утешна награда, односно позивница да с 11. позиције чека ред за најелитније такмичење, што је претходних дана изазвало беспотребне полемике око тога иде ли тај клуб сигурно у Евролигу или не иде.

Теоретски би могло да се деси да финалиста не буде у групи тимова са А лиценцом. Међутим, у пракси ће евидентно бити другачије…

Наиме, 14 европских клубова има А лиценцу и готово сигурно је да ће Проком остати без ње. Даље, Локомотива Кубањ је обезбедила место у Евролиги освајањем Еврокупа и ако ће једно место бити упражњено све до завршетка квалификација у септембру, јасно је да ће се остале Б лиценце (укупно девет) делити по толико помињаној листи рангирања националних шампионата.

ПОЉАЦИ БЕЗ А ЛИЦЕНЦЕ
Клубови са А лиценцама су: Барселона, Реал Мадрид, Каха Лаборал и Уникаха из Шпаније, Панатинаикос и Олимпијакос из Грчке, Макаби Електра (Израел), Монтепаски и Емпорио Армани из Италије, ЦСКА (Русија), Фенербахче Улкер и Анадолу Ефес из Турске, Жалгирис (Литванија) и Асеко Проком (Пољска).
Сви клубови са А лиценцама су сигурни учесници Евролиге, с тим да ће је Пољаци изгубити и она се више неће додељивати са А статусом.
– Прво одређујемо места за све А лиценце. Потом, пратимо ранг држава док не добијемо списак свих тимова учесника. У зависности од резултата из националних лига, место неке државе прелази на следеће уколико мора да буде попуњено са А лиценцом.

На пример, ЦСКА има А лиценцу, док је шампион Русије други на рангу држава. Ако ЦСКА постане првак, место са руског шампиона прелази на следећу државу, у овом случају на Италију, и тако даље.

Што више тимова са А лиценцом освоји националне лиге веће су шансе за финалисту и трећеквалификованог из АБА лиге да се директно пласира у Евролигу и у квалификације – појаснио је својевремено, за „Новости“, Дијего Фернандез, директор Евролиге за комуникације.

Дакле уколико би се догодило да тим који је освојио национално такмичење већ поседује А лиценцу, његово место се преноси на наредну државу у рангирању.

Хипотетички, једина варијанта да се вицешампион АБА не нађе у Евролиги је та да од шест шампионата (Русија, Шпанија, Италија, Грчка, Турска, Литванија) две титуле освоје клубови који немају А лиценцу.

С обзиром на то да су власници А лиценце у Шпанији Барселона, Реал Мадрид, Каха Лаборал и Уникаха, у Грчкој Олимпијакос и Панатинаикос, у Турској Анадолу Ефес и Фенербахче Улкер, у Литванији Жалгирис, а у Италији Монтепаски и Емпорио Армани, шансе да искоче два непривилегована тима су веома мале.

Ако је могуће да у Италији Монтепаски после шест година сиђе с власти и да га не свргне Емпорио Армани, односно да у Турској до круне не дођу Анадолу Ефес или Фенербахче, као и да Лијетувос Ритас у Литванији изненади Жалгирис, у остала три шампионата су и традиција и овосезонски учинак апсолутно на страни екипа са А лиценцом.

У Шпанији се од 1998. круна шета у поменутом квадрату, а велика тројка – Реал, Каха и Барселона су прве три екипе на табели. У Грчкој се већ две деценије, с изузетком 2002, о трону питају само Панатинаикос и Олимпијакос, док је ЦСКА неприкосновен у Русији.

РАНГИРАЊЕ ДРЖАВА
1. Ендеса (Шпанија, првак)
2. ПБЛ (Русија, првак)
3. Серија А (Италија, првак)
4. ТБЛ (Турска, првак)
5. ЛКЛ (Литванија, првак)
6. Грчка (првак)
7. ЛНБ (Француска, првак)
8. ББЛ (Немачка, првак)
9. АБА (првак)
10. ПЛК (Пољска, првак)
11. АБА (другопласирани)
12. Ендеса (Шпанија, другопласирани)
13. ПБЛ (Русија, другопласирани)
14. Серија А (Италија, другопласирани)
15. ТБЛ (Турска, другопласирани)
16. ЛКЛ (Литванија, другопласирани)
17. Грчка (другопласирани)
18. ЛНБ (Француска, другопласирани)
19. ББЛ (Немачка, другопласирани)
20. АБА (трећепласирани)
21. Белгија (првак)
22. Чешка (првак)
23. Украјина (првак)
24. Израел (првак)
25. Бугарска (првак)
26. Холандија (првак)
27. Летонија (првак)
28. ПЛК (Пољска, другопласирани)