Прочитај ми чланак

Кокошков о странцима у репрезентацији: А да се јаве Леброн и Дурент?

0

Селектор Србије Игор Кокошков прокоментарисао је још једном вечито питање – да ли би странци требало да играју за репрезентацију.

Неколико дана по именовању Кокошкова за наследника Александра Ђорђевића, појавила се вест да би за „Орлове“ могао да заигра Френк Камински, који има српске корене.

Foto: AP/Tanjug

Србија је једна од ретких земаља у Европи која је одолела тренду натурализовања Американаца.

„Мислим да би требало играти по правилима. ФИБА је поставила нека правила, она су закон, а законе треба поштовати. Постоји могућност да натурализовани странац може играти за репрезентацију, онда не видим у чему је проблем ако заигра. Мислим да код тог питања постоје двоструки стандарди. У случају да јавност није чула за неког странца, онда ће сигурно рећи не, но хипотетички гледано, да Леброн Џејмс или Кевин Дурент изразе жељу да заиграју за неку репрезентацију, уверен сам да би сви итекако били за. Слажем се да такав играч мора да донеше већи квалитет, да буде бољи од онога што ми имамо, а ако је тако, онда не видим зашто би то био проблем. У Србији смо имали такав случај. За женску репрезентацију је играла Данијел Пејџ. Ту су такође двоструки стандарди. Ако је Савез рекао „не“ за странце, онда би то требало да важи једнако за све, и за мушку и за женску репрезентацију. Понављам, правило је такво какво је и као тренер, ја сам за то да се оно искористи за добробит репрезентације. Ако неке много јаче и богатије нације од нас посежу за странцима, зашто не бисмо то направили и ми? Наравно, ако је такав играч заиста појачање“, рекао је Кокошков за хрватски портал Индеx.

Кокошков је открио ко су најбољи играчи из бивше Југославије по његовом мишљењу.

„Дражен је у време кад сам одрастао и формирао се био идол генерација. Због Дражена смо заволели кошарку. Дражен није био само кошаркашка, он је био рок звезда. Без дилеме, Дражен је број један, Сашу Ђорђевића бих ставио на број два, Тони Кукоч на три и Владе Дивац на четири“.