Прочитај ми чланак

КОКЕЗА ТАЈКУН БРОЈ ЈЕДАН: Борко има доказе, функционер ФСС богатији од Мишковића

0

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић на конференцији за новинаре оптужио је председника Фудбалског савеза Славишу Кокезу да су му лукративни уговори обезбедили раст фирме од 350 пута.

– Чега се Славиша Кокеза дотакне, претвори се у злато. Фирма „Про Интер“, која се до недавно бавила информационим технологијама и обезбеђивањем софтвера и хардвера, од почетног прихода који је износио 150.000 евра у 2011. години дошла је до 50 милиона евра у 2016. години – рекао је Стефановић.

Према његовим речима, председник Фудбалског савеза је ово све успео кроз послове и тендере са државним органима и државним институцијама, јавним предузећима.

– Кокезина фирма „Про Интер“ успела је да купи „Еуросалон“, некада гиганта индустрије намештаја у Србији, за 190.000 евра. Зграду на Сајму у Београду, за потребе Београда на води, продао је држави за чак 16 милиона евра. Наравно, као драгуљ у круни Славише Кокезе и ове новонапредњачке пословне бизнис елите је предузеће „Вин-Вин“, које је повећало приход са пет на 150 милиона евра откад је СНС на власти. „Вин-Вин“ је продат „Техноманији“ за огроман новац и тиме је Славиша Кокеза остварио додатне приходе – рекао је Стефановић, и додао да је Кокеза симбол једног урушеног и корумпираног система Српске напредне странке.

Стефановић је рекао да су само две Кокезине фирме у периоду од 2013. до 2017. године са државом потписале више од 200 уговора, вредних 52 милиона евра, при чему је на 43 процента тендера, његова фирма „Про Интер“ била једини понуђач.

– Само од Електропривреде Србије Кокезина фирма је добила преко 50 уговора, при чему је он њима „увалио“ све могуће ИТ услуге од рачунара до софтвера за обрачуне електричне енергије, ТВ претплате до тонера. Фирма „Про Интер“ која је 2012. добила само један тендер, увећала је свој приход за фантастичних 350 пута за седам година пословања. Са 150.000 евра у 2011. на 52 милиона евра у 2016, док је „Вин-Вин“ за четири године повећао приходе са пет милиона евра на 150 милиона евра – рекао је Стефановић и додао да о самом Кокези доста говори и податак да је био оснивач фирме која се зове „Срећни милионер“, коју је у међувремену угасио.

Заменик председника ССП је затим упитао како је могуће да неко стекне толико материјално богатство за само седам година, а онда и набројао фирме и предузећа, као и министарства са којима је фирма Славише Кокезе сарађивала.

– Списак министарстава, јавних предузећа, институција са којима фирма Славише Кокезе има лукративне уговоре који су му обезбедили раст фирме од 350 пута и енормно богаћење од чак 52 милиона евра. Тиме је он постао најуспешнији бизнисмен у Србији, а неки злобници кажу да је почео као продавач цигарета у Земуну, неки кажу као власник кафића на граници између Земуна и Новог Београда. Вучић, који му је омогућио ово, када буде чуо ове ствари, рећи ће да он о томе појма нема и да је све по закону. Ја их питам како је могуће да неко за седам година учествује на преко 40 одсто тендера као једини понуђач, како је могуће да неко увећа приходе фирме за 350 пута и како је могуће да неко чисто приходује 52 милиона евра за ових седам година, баш кад је СНС на власти – питао је Стефановић.

Након што је навео фирме, министарства и институције, Стефановић је поставио питање председнику Србије Александру Вучићу.

– Ово је други пут да говоримо о досијеу Славише Кокезе, тражимо од председника Вучића, пошто је уништио све институције и пошто нико не зна где је Загорка Доловац, пошто није донео Закон о пореклу имовине, а обећао је 27 пута, да нам објасни како да грађани Србије поверују у овај фантастичан пословни успех, или да неко најзад истражи сво то пословање, да пореска управа добије крила храбрости и почне да ради свој посао, да се јавни тужилац сети да постоје законске одредбе које строго санкционишу злоупотребе положаја, које санкционишу могућност да имате имовину без доказа. Дакле, нека Александар Вучић одговори како је ово могуће – питао је Стефановић.