Прочитај ми чланак

Ко су тројица судија у „случају Ђоковић“ и зашто то одговара Новаку

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић добио је прву "малу битку" пред ону одлучујућу у Аустралији.

Тамошње власти су хтеле да Ђоковић буде депортован и због тога су му двапут отказивале визу.


Први пут је Новак ослобођен из имиграционог притвора после пет дана, одлуком судије Ентонија Келија.

Други пут му је визу укинуо лично министар за имиграције Алекс Хок, уз образложење да је Новак „опасност по јавно здравље“ у тој земљи.

Случај је поново завршио на суду и у петак се сазнало да ће он бити делегиран од судије Келија, његовом колеги Дејвиду О’Калахану.

О’Калахан има велико правно искуство, јер је у струци скоро 40 година, али неће бити сам, пошто ће му „друштво“ правити и Џејмс Алсоп и Ентони Бесанко.

У суботу ујутру је стигла информација да ће пуна комисија бити формирана. Аустралијски медији су о томе почели да пишу као о малој победи Ђоковићевог тима.

Зато је, између осталог, важно видети и ко су преостала двојица судија, пошто су неке ствари о О’Калахану већ познате.

Управо су Новакови адвокати тражили да буде оформљена комисија која ће одлучивати о његовом случају, уместо да буде један човек.

Новаку то више одговара зато што када се формира читава комисија, онда политичари немају право жалбе.


Суштински, тиме би се процес скратио, а на време би се знало да ли ће Новак моћи на терен у понедељак или не.

„Ја сам искористио своје право по члану 133 став 3 Миграционог акта, да укинем визу која је додељена господину Новаку Ђоковићу на бази здравља и исправног реда и онога на чему се заснива јавни интерес“, рекао је Хок након своје одлуке.

Новакови адвокати су одбацили ову тврдњу и образложење. Имиграционо одељење се жалило због одлуке о саслушању пред трочланом комисијом.

Разлог је што се онда случај највероватније решава без да заврши пред Високим судом.


Адвокати који заступају српско играча су инсистирали на томе да није Влада позвана да одлучује и просуђује о Ђоковићевом ставу о вакцинацији.

Новак се није вакцинисао против коронавируса, хтео је да дође у Мелбурн са документом о медицинском изузећу, дошао је и због тога је настао проблем.

На Федералном суду ће сада одлучивати Џејмс Алсоп, човек рођен 1953. године и један од главних судија Федералног суда.

Током правне каријере је био и председник Апелационог суда Новог Јужног Велса од 2008. до 2013. године.

Фото: Тањуг / Цханнел 9 виа АП
Похађао је школу у Сиднеју, где је ишао и на универзитет. Занимљиво је да је прво стекао диплому у сфери уметности 1974, а онда 1980. и у правној науци.

Годину након тога је примљен у правну комору у Новом Јужном Велсу, где је 1994. постављен за старијег саветника. У Краљичином савету Западне Аустралије је био од 1998.

Након тога је био у Федералном суду као судија, једно време провео је у Врховном суду и након тога као главни судија Федералног суда.

Трећи судија је Ентони Бесанко, човек који има 15 година искуства у Федералном суду.

Човек из Аделејда је током каијере, по доступним подацима, био у Врховном суду, али и као главни судија Врховног суда острва Норфолка.

Подсећамо, саслушање Ђоковића је заказано за 23.30 по српском времену, у суботу увече, односно 9.30 у недељу ујутру по аустралијском времену.