Прочитај ми чланак

Ко је Раде Новаковић, фудбалер из Србије који је залудео Америку

0

Име Радета Новаковића већ неко време је у жижи америчке фудбалске јавности, а сјајна сезона је овековечена и у виду награде за најбољег фудбалера у земљи.

Удружење комесара колеџ коференције Сједињених Америчких Држава уврстило је Новаковића у идеални тим, а захваљујући сјајним наступима и чињеници да је био не само најбољи стрелац са 24 гола у свим такмичењима, већ и асистент екипе Парксајд Ренџерс, потом је освојио највише бодова рачунајући голове по утакмици, асистенције, те „тежину“ погодака – седам пута је погодио мрежу ривала за победу.

Све то је било довољно да Новаковић добије ласкаво признање у виду награде „Рон Линц“ намењене најбољем фудбалеру на националном нивоу.

Но, ко је Раде Новаковић, чини се будућа звезда фудбала у САД?

Момак рођен у америчкој држави Винсконсин у породици српских исељеника Манеа и Зорке каријеру је започео у млађим категоријама тима по имену Јумајтед Сербиан из Милвокија, иначе шампиона државе Винсконсин, да би потом играо и за Ваукешу, Чикаго Меџик академију, одакле је стигао на Универзитет у Винсконсину.

Претходно, наступао је за тим Школе за инжењеринг, и већ на дебију против Санта Круза 2017. године је постигао два гола.

Прву сезону скратила је повреда након само две утакмице, након чега није успео да се врати у форму све до преласка у Парксајд.

По доласку у овај клуб постигао је пет голова уз две асистенције, од чега је три пута затресао мрежу Ајове, али је мало ко очекивао да ће експлодирати и постати најбољи фудбалер у земљи.

„Није он сад ништа талентованији него што је био по доласку. Улога му је била другачија, он је био млађи. Није дао голове када је можда требало, опало му је самопоуздање… Сад игра са доста самопоуздања, као и читава екипа. И то се види“, рекао је његов тренер Џејсон Зитке.

Новаковић је именован у три наврата за играча недеље Грејт Лејкс конференције.

Његов рођени брат је Андрија Новаковић, репрезентативац Сједињених Америчких Држава, који тренутно наступа у Италији где игра за Фрозиноне, док је спортске гене наследио од оца Манета и деде по ком и носи име, а који је један од оснивача фудбалског клуба Сербијан јунајтед.

Посебну заслугу за Радетов таленат има управо деда Раде, који је у својој каријери играо за енглеске нижелигаше, да би по селидби породице у Сједињене Америчке Државе, иако већ у позним играчким годинама, своје фудбалско знање пренео на млађе нараштаје, међу којима су предњачили син Мане, потом и унуци Андрија, и на крају Раде.

У једном интервјуу који је дао након што је изабран за играча недеље, Новаковић је открио неколико више него интересантних детаља о себи.

Омиљени фудбалски клуб му је Арсенал, дестинација коју би волео да посети је Париз, а на питање да ли је ананасу место на пици, Новаковић је кратко рекао – „не“.