Прочитај ми чланак

Ко је политичар због кога је публика остала на мечу Новака

0

У тренуцима када је остало само неколико минута до почетка полицијског часа (нешто пре 23.00) званични спикер Ролан Гароса узео је микрофон у руке. Саопштио је да сви могу да остану на трибинама, а навијачи су у еуфорији славили што могу да одгледају до краја меч Новака Ђоковића и Рафаела Надала 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2. Недуго након меча постало је познато и који политичар је донео ову одлуку.

Наиме, при резултату 3:6, 6:3, 2:1 постало је јасно да сат откуцава и да би навијачи ускоро могли да буду истерани са трибина.

Ипак, иако се то Новаку већ десило против Матеа Беретинија у четвртфиналу, овог пута је дошло то промене правила.

У том тренутку је човек за микрофоном саопштио на француском.

„У договору са влашћу, меч ће моћи да се одигра до краја са публиком, толеранција је гарантована узимајући у обзир изузетни карактер овакве ситуације“, рекао је званични спикер и изазвао делиријум на трибинама стадиона „Филип Шатрије“.

Касније је утврђено је и ко је донео ову одлуку, иако то нису знали навијачи на трибинама, па су скандирали погрешном човеку.

Тениски класик је уживо пратио и Жан Костек, француски премијер, који је одлучио да позове организаторе када је видео да Новак одлази у WC. Јавио је да може да се направи изузетак и да навијачи могу да остану на трибинама до краја сусрета.

Након почетне еуфорије уследило је синхронизовано скандирање „Хвала ти Макроне“. На свој начин су одлучили навијачи да покажу да им се допада поступак француске власти, а персонализовале су је у лику председника Емануела Макрона.

Заиста сцена какву је било немогуће видети пре коронавируса, а навијачи су сада могли у потпуности да искористе карте.

Свесни су били организатори да не би било добро за имиџ, али и будуће гледање једног од најбољих мечева икада, да су одједном трибине остале без иједног навијача.

Каква би штета била да су навијачи нису гледали историјски тај-брејк у трећем сету, али и сијасет других сјајних поена.