Прочитај ми чланак

Ко је Фернандо Рапалини, судија који ће делити правду на мечу Србија – Швајцарска

0

ФИФА је одлучила да меч између Србије и Швајцарске суди Аргентинац Фернандо Рапалини, што можда није лоша вест за Србију јер је по досадашњим параметрима у питању арбитар који лакше него него немачки судија Феликс Брих (арбитар који је пре четири године у Русији водио меч истих ривала) досуђује пенале.

Рапалини важи за најбољег арбитра на јужноамеричком континенту. Он је већ судио на овом Мундијалу у Катару и то на мечу Хрватска – Мароко који је завршен резултатом 0:0.

Foto: Youtube

Карактерише га то што уме да се лако и брзо размаше картонима, а не либи се и да покаже на белу тачку, можда и чешће него његове европске колеге. Ипак у сваком случају је ту ВАР да сваку његову одлуку провери.

Нема сумње да се пред њим налази можда и најтежи меч у каријери, јер су Србија и Швајцарска већ имали неславну историју утакмицом у групној фази Мундијала у Русији када се причало о свему а не само о фудбалу, уз међунационалне тензије због косовског порекла појединих репрезентативаца „сајџија“.

На том сусрету се није прославио ни немачки судија Феликс Брих који није свирао пенал над Александром Митровићем при резултату 1:1, када су га у казненом простору Швајцарске двојица штопера држала рукама.

Фернандо Андрес Рапалини рођен је 28. априла 1978. године у Ла Плати и суди у аргентинској Примери Дивизион. ФИФА знак носи од 2014. године Рапалини је био први јужноамерички судија који је судио на Европском првенству (2021). Своју прву сениорску међународну утакмицу судио је 5. јуна 2015. између Чилеа и Салвадора.

Судио је у бројним финалима у Аргентини и на најважнијим такмичењима Јужне Америке. У марту 2019. године изабран је за судију на ФИФА Светском првенству за играче до 20 година у Пољској, а исте сезоне је био и главни арбитар на Купу Америке у Бразилу.