• Почетна
  • СПОРТ
  • КК Црвена звезда: Да се донесе декрет по коме нико у влади Србије не сме да је Звездаш
Прочитај ми чланак

КК Црвена звезда: Да се донесе декрет по коме нико у влади Србије не сме да је Звездаш

0

kosarka-zvezda-partizan070613ras-foto-aleksandar-dimitrijevic--18-_f(Блиц, фото: Александар Димитријевић)

КК Црвена звезда упутио је отворено писмо председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу.

Писмо, које је објављено после обраћање Партизановог тренера Душка Вујошевића, преносимо у целости:

„Поштовани господине Дачићу,

КК Црвена звезда Вам се обраћа отвореним писмом након још једне серије неаргументованих напада председника СД Партизан и тренера нашег ривалског кошаркашког клуба, које ничим нисмо изазвали, нити допринели.

Пошто КК Црвена звезда верује да живи и ради у демократском и вишепартијском систему, у коме један човек нема апсолутну моћ, у којој свако ради свој посао и у коме не владају пароле „Једна земља, један вођа, један клуб“ ми желимо Вама као премијеру, али и некадашњем председнику КК Партизан, да укажемо на наше проблеме који и даље нису мали.

Од стране председника СД Партизан чији сте Ви навијач данима слушамо брутално дезинформисање јавности да су сви дугови и проблеми из прошлости КК Црвена звезда решени чињеницом да је први потпредседник Владе навијач Црвене звезде.

Нисмо сматрали завером припадност навијачкој боји важних политичких личности ове земље ни у данима када су нам се редовно блокирали рачуни, када су се гасили важни клубови у породици СД Црвена звезда. Није нам сметало ни што су врло активно у раду појединих клубова црно-белих учествовали и учествују како бивши тако и садашњи високи политички функционери. И Ви сте својевремено били председник КК Партизан, зато Вам и пишемо ово отворено писмо у нади да ћете разумети све наше проблеме.

Прва и највећа дилема која нас мучи је да ли у Србији данас важе иста права за све клубове, пошто данима слушамо разне приче у којима се тражи једнак третман за све, али они који највише причају о равноправности на тај начин захтевају разне повластице.

КК Црвена звезда ради у ванредним околностима већ годинама. Клуб који је био оптерећен озбиљним финансијским проблемима практично је дошао на ивицу гашења 2011. године. Нисмо се тада држали јефтиних прича о „бренду наше земље“ иако по историји, трофејима и броју навијача то заиста и јесмо, већ смо прионули на посао санације клуба.

Велику помоћ државе нисмо имали, осим ако свакодневне блокаде не посматрамо као активно учешће државе у решавању нашег проблема. Зато поново постављамо питање, да ли у Србији важе иста правила за све?

Данас видимо да један кошаркашки клуб није плаћао порез годинама, да му рачун није био (за разлику од нашег) ни дана у блокади, да је могао да одбије и понуду о репрограму пореза, коју данас тако жарко жели да искористи. Подсећамо Вас да је држава доношењем закона 31.10.2012. године омогућила да сви порески дужници могу да репрогамирају своје дугове што су ФК Партизан, ФК Црвена звезда и још десетине спортских клубова из Србије и урадили.

Од тог тренутка, без обзира на бројне потешкоће, они своје пореске обавезе уредно измирију. Поставља се питање зашто то КК Партизан у законским роковима није урадио? Вероватно се ради о навици да су они изнад свих.

КК Црвена звезда је урадила неколико независних ревизија у последних пар година, приказала до динара колико је новца добила од државних предузећа, спонзора, колики су јој били приходи, а колики губици. Никада, примера ради, КК Партизан није ништа слично објавио у јавности. Међутим, свакодневно слушамо нападе појединаца из КК Партизан који другима без аргумената пребројавају сваки динар и дезинформишу јавност заменом теза.

Подсећамо Вас да КК Црвена звезда усвајањем унапред припремљеног плана реорганизације све своје обавезе према држави и осталим повериоцима, без обзира на бројне тешкоће, уредно измирује. То сматрамо нашом обавезом, јер поштујемо законе ове земље. На тај начин посматрамо и чињеницу да смо надлежним службама доставили све папире о токовима новца, трошковима, приходима од трансфера играча, плаћеном и неплаченом порезу…

Санација КК Црвена звезда траје већ неколико година. У том периоду, само ми у клубу знамо кроз шта смо прошли и какве напоре уложили како би клуб тако богате традиције успели да вратимо у „легалне токове“ и нормално пословање. Кажемо „легалне токове“ јер морамо да Вас подсетимо да је жиро рачун клуба био у блокади више од осам година, али тада то није било посматрано као покушај државе да се гаси један клуб врло богате традиције.

Врло неумесним сматрамо опсервације председника СД Партизан чији сте и Ви навијач, да је на делу намеран покушај гашења великог броја клубова. Не знамо о каквом гашењу прича Душко Вујошевић када су КК Партизан 12 година узастопно, а ФК Партизан шест година заредом, шампиони Србије.

Међутим, морамо да приметимо да су ЖКК Црвена звезда као некадашњи првак Европе, или ВК Црвена звезда као првак некадашње државе заиста и били угашени, па тешком муком поново враћени на спортску мапу наше земље, касније и Европе. И рукометни клуб Црвена звезда је такође у незавидној ситуацији коме су због финансијских проблема чак одузимани бодови. А шта тек рећи о фудбалском клубу Црвена звезда, некадашњем прваку света и Европе и најсупешнијем спортском колективу у овом делу Европе који преживљава најтеже тренутке од свог оснивања.

КК Црвена звезда као клуб који има велико искуство у санацији ситуације, која је благо речено била тешка, нудимо својеврсну саветодавну помоћ нашим спортским пријатељима, како би и они изашли из економских проблема. Прво што можемо да посаветујемо је транспарентност у пословању и ревизија у клубу, јер сваки други сценарио нас поново доводи у ситуацију да нисмо једнако третирани у овом друштву.

Верујемо да ћете као најутицајнији човек у нашем друштву, премијер наше земље, пријатељ спорта, некадашњи спортски функционер, разумети наш апел – „једнака права за све“. Ако су правила игре за све иста, онда кренимо од плаћања дугова и пореза држави у којој радимо – или ћемо то радити сви, или неће нико.

Нећемо дозволити, колико год је то у нашој моћи, да се нечији вишегодишњи привилегован положај, али и лоше пословање претворе данас у представу у којој смо сви наводно исти, али у којој би неко ипак да буде мало више „једнак“ од других?

Уколико се у наредним данима ипак то покаже истинитим, тражимо од Владе Републике Србије да уведе декрет по коме нико од њених чланова не сме да навија за Црвену звезду, да је кошарка почела да се игра у овој земљи од 2001. године и да се омогући осталим клубовима у овој земљи да на исти начин као КК Партизан реше своје финансијске проблеме“, наводи се у писму КК Црвена звезда Телеком српском премијеру.