Прочитај ми чланак

Кими саслушан у полицији

0

MILOS RADISAVLJEVIC KIMI, ALEKSANDAR MITROVIC(ФоНет, Политика, Бета)

Вођа навијачке групе „Алкатраз“ Милош Радисављевић Кими данас је саслушан у полицији поводом инцидента после утакмице Партизан-Лудогорец, када је фудбалеру Милошу Шћеповићу скинуо капитенску траку.

Радисављевић је у згради МУП-а у Булевару деспота Стефана у Београду био сат и по.

После реванш утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона, коју је Партизан у уторак, 5. августа изгубио, Радисављевић је скочио с трибине стадиона у Хумској на терен, скинуо траку Шћеповићу и однео навијачима. Притом, није реаговало обезбеђење.

Касније су на конференцији за новинаре и Радисављевић и Шћеповић рекли да трака није насилно скинута, већ да је фудбалер сам дао траку вођи навијача.

У полицији је истим поводом јуче дао изјаву и сам Шћеповић, а лист „Политика“ пише да ће полиција предложити тужилаштву покретање истраге против Радисављевића иако остане при истим тврдњама као и на конференцији за новинаре.

Полиција ће највероватније, чак и ако Шћеповић остане при тврдњи да је сам предао капитенску траку Радисављевићу и да га овај ни на један начин није угрозио, предложити тужилаштву покретање поступка против навијача, због неовлашћеног упада на спортски терен.

Саговорник близак истрази напомиње да елемената за покретање поступка има, јер се на видео-снимку види како Радисављевић улази на терен и скида капитенску траку фудбалеру.

На питање због чега Радисављевић није одмах ухапшен ако је већ прекршио закон, већ је присуствовао и конференцији за новинаре, у МУП кажу да ће покретање поступка, прекршајног или кривичног, против навијача и његово евентуално притварање зависити искључиво од одлуке надлежног тужилаштва, наводи Политика.

Према Закону о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, неовлашћен улазак на терен представља прекршај за који се изриче казна затвора од 30 до 60 дана и новчана казна од 50.000 до 150.000 динара.

Вођа навијача Партизана правоснажно је осуђен на шест месеци затвора због насилничког понашања током утакмице Лиге Европе између Партизана и Шахтјор у децембру 2009. године у Београду.

Након тога је осуђен и на 16 месеци затвора због угрожавања сигурности новинарке Б92 Бранкице Станковић скандрањем претњи на истој утакмици.

milutin-soskic12`12
Шошкић: Да се не сликају с навијачима

Легендарни голман фудбалског клуба Партизан Милутин Шошкић рекао је, поводом инцидента да „они који доносе законе не би требало да се сликају с навијачима и тако им дају на значају“.

„Да би било реда у било којој области, па и у спорту, држава мора да има законе и људе који ће да их спроводе. Код нас се они који доносе законе сликају с навијачима и тако им дају на значају. Рецимо (потпредседник Владе Александар) Вучић се састао с њима, што је за њих само још један плус“, рекао је Шошкић за данашње издање Политике.

„Увезли смо хулиганизам из Енглеске, али немамо Маргарет Тачер да га искорени. Очигледно је да неко у сукњи мора да донесе решење, пошто су ови у панталонама доказали да нису у стању“, рекао је Шошкић.

Шошкић је рекао да би он „склонио са стадиона полицију и редаре и на атлетску стазу поставио вође навијача да одржавају ред“.

„Али, да знају да ако се десе било какви инциденти, они иду у затвор на 10 до 15 година“, додао је он.

Бивши фудбалер Партизана Иван Голац рекао је да се „у његово време живело слободно“ и да се навијачима никада није дозвољавало да уђу у клупске просторије.

„Оно што је некада било нездраво, данас је нормално. Зна се ко је и због чега стварао овакве навијачке групе. Они који доносе законе не могу да буду у спрези са њима. Зато су последице веома озбиљне јер они манипулишу медијима. За мене, као играча и тренера, навијач је увек био светиња“, рекао је Голац.

„Живели смо слободно, пролазили једни поред других, разговарали, дружили се. Ово је девалвација морала и интелекта. У моје време капитен се посебно ценио. Али, другачији је био однос с навијачима, бодрили су нас и када смо губили. Јасно је да су криви и клубови. Ово што се ради је борба с ветрењачама, зато је и гледање фудбала данас бесмислено…“, додао је Голац.