Прочитај ми чланак

КAСНО БУЂЕЊЕ РУСA Шоу Хамшика донео Словацима победу!

0

У словенском дербију, Словаци су са 2:1 победили Русе у групи Б уз асистенцију и гол Марека Хамшика, који је постао први играч Наполија у историји са постигнутим поготком на Европском првенству!

rusija slovacka fudbal džon

Минијатуре Марека Хамшика донеле су Словацима важна три бода и опоравак од пораза против Велшана. Касно су се пробудили Руси, после гола Глушакова у 80. минуту нису могли још једном да изборе реми, као што су учинили против Енглеза.

Сада Велс и Словачка имају по три бода, Енглеска и Русија по један. У четвртак, састаће се Енглеска и Велс, па ће све бити јасније о потенцијалном расплету у групи.

Прво полувреме: Мајсторије Хамшика збуниле Русе

Русија је у првој рунди одиграла 1:1 са Енглеском, а Словачка је изгубила од Велса са 2:1, па би је нови неуспех удаљио од наредне фазе ЕУРО2016.

ЕУРО2016, 2. коло Б групе

Русија – Словачка 1:2 (0:2)
Стрелци: 0:1 Владимир Вајс у 32. минуту, 0:2 Марек Хамшик у 45, 1:2 Глушаков у 80.
Лил – Стадион; Пјеро Моро; Гледалаца: 40.000; Судија: Дамир Скомина (Словенија)

Русија: Aкинфејев – Смолников, В. Березуцкиј, Игнашевич, Шеников – Кокорин (од 75. Широков), Головин (од 46. Мамајев), Нојштадер (од 46. Глушаков), Смолов – Шатов – Џјуба

Словачка: Козачик – Пекарик, Шкртел, Ђурица, Хубочан – Мак (од 80. Дуриш), Кучка, Печовски, Хамшик, Вајс (од 72. Свенто) – Дуда (од 67. Немец)

Обе екипе су зато са јаким емоцијама ушле у овај дуел, па је он већ у првом минуту прекинут, јер је Смолников у жару борбе незгодно пао и повредио руку.

A када је меч настављен, оштријим прекршајем Шеникова заустављена је прва акција Словака, чиме је само потврђено да ће борбеност бити на високом нивоу.

Репрезентација Словачке преузела је иницијативу, па је она и донела прву шансу на мечу. На истеку десетог минута Хамшик се изборио за шут искоса са леве стране, одакле је послао лопту далеко на трибину иза гола.

Aкинфејеву су припретила и два слободњака са десног крила, код којих су опасност отклонили штопери Березуцкиј и Игнашевич.

Тек у 18. минуту „зборнаја команда“ је дошла у прилику да шутне ка Козачику, а како је Смолов то урадио прилично себично, усред контре 3-на-3 у којој никоме није хтео да да лопту, саиграчи Дјуба, а нарочито Шатов, били су бесни због таквог понашања.

Смолов се није много обазирао на то, па је сам решио и следећу ситуацију у којој је, у 27. минуту, врло лукаво шутирао са 25 метара, а лопту послао на мање од метар од стативе гола ривала.

A онда, казна. Играо се 32. минут када је Владимир Вајс примио од Хамшика савршено упућену лопту, па на левом крилу покретом тела преварио обојицу чувара.

Трен касније послао је дијагоналан ниски шут за који голман Aкинфејев није имао решење – 0:1. На трибинама, на којима су до тада распеванији били Руси, одједном су загрмели и Словаци, славећи вођство а и подижући атмосферу на сјајан ниво.

Руси су после примљеног гола кренули нешто агилније ка супарничкој половини терена, само што су ти напади имали и одлике неорганизованости, па Козачик није имао разлога за стрепњу као у периоду пре вођства. Зато су словачки навијачи имали итекако разлога за задовољство у 45. минуту.

Тада је асистент код првог гола, Марек Хамшик, прихватио лопту после кратко изведеног корнера са леве стране, ослободио се лако једног супарника па упутио прави пројектил. Лопта сему високом луку, од даље стативе одбила у мрежу, са великих 0:2.

Друго полувреме: Руси се пробудили тек у 80. минуту

Није Словачка имала много разлога да се троши у нападу, вреба контру док Руси без много креативности покушавају да нађу пут до гола.

Нису помогле ни стартне промене, пошто су друго полувреме почели Мамајев и Глушаков уместо Головина и Нојштадера, тек у 65. минуту је Смолов на муке бацио Козачика, али је преслабо шутирао с обзиром на то да је био на 10 метара од гола.

Упорност се Русима исплатила тек у 80. минуту, Глушаков је после убацивања са левог бока сместио лопту ниско у малу мрежу, тако да Козачик није имао ни најмању шансу да спречи погодак.

Унервозили су се Словаци и повукли у потпуни бункер, већ им је у глави био енглески сценарио у ком су Руси „горди албион“ растужили у надокнади.

Стрепели су у новим ударцима Глушакова и Џјубе, који су ипак изблокирани, онда су дочекали са нестрпљењем последњи судијски звиждук за историјско славље са навијачима.