Прочитај ми чланак

КАО ДА ЈЕ ГЛАДИЈАТОР: Организатори Аустралијан опена одговорили Новаку

0

Није прошло дуго, а организатори Аустралијан опена одговорили су на апел Новака Ђоковића о томе да је потребно побољшати услове у којима се одиграва турнир, у тренуцима када врућина постане неподношљива.

Док је код нас зима, на јужној хемисфери је лето, а у Мелбурну то ових дана значи да је температура око 40 степени. У хладу. И у четвртак, када је Новак играо против Гаела Монфиса, почев од три поподне по локалном времену, и овог петка, званично је измерено да је температура 39 степени на Целзијусовој скали. Али, знате и сами, то се мери у хладу. А Аустралијан опен се игра на бетону. Врелом бетону.

Примера за нелагоду, чак и озбиљне проблеме актера Отвореног првенства Аустралије, нема мало.

Док је Ализ Корне играла овог петка са Елизом Мертенс, меч је морао да буде прекинут да би јој доктори мерили притиск. Позлило јој је, а тек је почетак сезоне.

Хрватица Петра Мартић је признала да је морала да узима лекове против болова, јер од врелине тла „патике уопште није осећала“, па су јој стопала израњавана као да је ходала по врелом бетону.

Марија Шарапова је увила лед у дугачку платнену траку и хладила се на свакој паузу, признавши да је била у паници да ће њен меч са Анастасијом Севастовом ући у трећи сет. Срећом по Машу, није.
Шарапова током тренутака предаха.

Новаков ривал у другом колу, Гаел Монфис, који је познат по својим неуморним наступима, атракцијама чак и када мечеви оду у пети сет, признао је да је „умирао на терену“ и да су (он и Ноле, као и остали тенисери) „свакако ризиковали изашавши на терен“.

Све је више и новинара који јавно износе став да по огромној врућини спортисти не треба да се излажу огромним напорима. Тако је коментатор ББЦ-а Дејвид Лоу, истакао: „Питање је треба ли се играти у оваквим условима. Ако мечеви нису прекинути применом ‘Правила о врућини’ када је врућина оволика, када ће се то онда десити? Па, могли смо да видимо како се играчи целом тежином ослањају на своје рекете, повијени, и то у другом сету. Супер-спремни спортисти који једва да стоје на ногама… то баш и није спектакл“.

А Ђоковић?

Он је само апеловао да организатори размисле о томе да се можда мало промени „Правило о врућини“ (које укључује прекидање мечева али не само због температуре ваздуха, већ и када се у обзир узму влажност, ветер, субјективни осећај…). Истакао је то јер су, како је рекао, „услови брутални“, наглашавајући да је потребно у сваком тренутку бринути о здравственој безбедности актера Аустралијан опена. Иако је имао само речи хвале за организацију, а просто апеловао да се не игра баш по највећој врућини (Монфису је послао поруку „Чујем да је било скоро 70 степени на самом терену док смо нас двојица играли“), организатори, којима многи саветују да уведу кровове над главним теренима и тако заштите играче, нису имали слуха за Ђоковићеве речи.

Напротив.

„Ми желимо да останемо догађај на отвореном докле год је то могуће. Наравно, да истовремено обезбеђујемо и све што је потребно за здравље и добробит играча. Наше ‘Правило о врућини’ је донето баш после консултација са играчима. Уосталом, они су професионалци!“, поручио је шеф организационог одбора Аустралијан опена, Крег Тајли.

Бити професионалац у овом случају може да се преведе и као „играј док ти ми не кажемо да станеш“. Када бисмо тако „преводили“ све на право значење, ко зна… Можда бисмо уместо Род Лејвер арене угледали римски Колосеум. И видели неког лава, можда понеки прст на доле из централне ложе… Ко ће га знати.

Све на једном месту.