Прочитај ми чланак

Каква ода аустралијског новинара Ђоковићу: Све време смо били слепи, он је најбољи

0

"Како уопште Роџер Федерер и Рафаел Надал могу да буду најбољи свих времена када нису најбољи ни у својој ери", пита се новинар Тајсон Ото који је заслужан за вероватно најбољи и најтачнији текст о ривалитету и "тријумвирату" у врху светског тениса

„Све време смо били слепи, Новак Ђоковић је највећи тенисер који се појавио и то не може бити очигледније“.

AP Photo

Овом реченицом почиње ауторски текст аустралијски новинар Тајсон Ото за портал news.com.au, и верујте, ово је нешто најбоље, најтачније и најискреније што ћете чути од неког страног новинара о актуелном тренутку мушког тениса у којем су до пре неколико година владали Федерер и Надал као недодирљиве силе, а данас и сутра, ако питате Отоа, владаће само један човек – Новак Ђоковић.

Преносимо комплетан тескт који погађа „у мету“ и у срце највише оне који се либе да признају да је Србин већ сада најбољи тенисер свих времена.

Нови број један пришао је рекордеру Роџеру Федереру на само три Гренд Слем трофеја освајањем 17. „мејџор“ титуле у Мелбурн парку, где делује недодирљиво са учинком 8-0 у финалима. Ђоковић је сад на само два Гренд Слема заостатка за Рафаелом Надалом (19).

Новак је шест година млађи од Федерера (38) и 15 месеци од Надала (33), а путања којом иде тренутно несумњиво га ставља у позицију да једног дана заврши испред највећих ривала по броју Гренд Слем титула. Његов успон до статуса најбољег свих времена (Греатест Оф Алл Тиме) је неизбежан.

Из неког разлога, ништа тако не може да узнемири тениске фанове као претходна реченица.

Седаманаест Гренд Слем титула касније, Ђоковић и даље не може са себе да скине неправедну етикету реметиоца у „ГОАТ“ дуелу Роџера Федерера и Рафаела Надала. Никад није било очигледније да се тениски свет огрешио о њега. И никад није било очигледније да тениски свет одбија то да прихвати.

Никада неће бити популарно мишљење, али Ђоковићев „ГОАТ“ статус је непорецив. Само то до сада нисмо схватили. Али неће проћи много времена када ће тениски навијачи морати да се суоче са непријатном мишљу која их одржава на стакленим ногама – мишљу да смо Ђоковића све време грубо третирали.

„ГОАТ“ једноставно не би смео да буде извиждан на његовом сопственом терену – „Род Лејвер Арени“ која је постала његова због осам освојених Аустралијан Опена. Навијачи су све време били против њега, до тренутка када је у још једном епском мечу после три сата 59 минута победио Тима. То једноставно не би смело да се ради најбољем свих времена.

То се не би десило Федереру или Надалу.

Пре само две године амерички тениски великан Џон Мекенро је изјавио да је Ђоковић „третиран као г****“ од стране организатора на Аустралијан Опену, јер су му мечеве заказивали у најгорем могућем термуну. Дању, по највећој врућини иако је и тада био шестоструки освајач Мелбурна. То су радили како би изашли у сусрет Федереру који је захтевао да игра у вечерњим терминима.

То није смело да се деси.

Ђоковић је вероватно најмање поштован „ГОАТ“ свих времена у ери модерних спортова.

Можете да се не слажете, али када Ђоковић буде окачио свој рекет о клин, многи ће схватити да су се огрешили о њега. Он је много више од „трећег фаворита“ у дебати за најбољег тенисера свих времена. Са пет година које су му преостале у професионалном тенису, Ђоковић би могао уздрмати свет тениса из корена поништавањем сваке даље приче „ГОАТ тријумвирату“.

Када се прашина слегне за пет година и Ђоковић надмаши Федерерових 20 Гренд Слем титула, тада ће само Србин остати у дебати тениских заљубљеника као најбољи свих времена. Тада, можда само тада, схватимо колико смо погрешили.

Надал је једном приликом савршено приближио колико грешимо са Ђоковићем.

– Не би било фер рећи да Федерер није најбољи играч против којег сам играо, јер његове титуле и резултати то доказују. Али на техничком нивоу, када је Ђоковић на врхунцу своје игре, морам рећи да тада играм против недодирљивог противника – рекао је пре неколико година Шпанац.

Чак и ако се Гренд Слем не рачуна, Ђоковић је свакако бољи у директним дуелима са обојицом највећих ривала. Против Федерера има 27-23, против Надала 29-26.

Како уопште Роџер Федерер и Рафаел Надал могу да буду најбољи свих времена када нису најбољи ни у својој ери?

То се неће десити пре него што се Федерер повуче, али постоји реална шанса да следећа генерација тениских навијача буде причала о Ђоковићевим годинама и како су Надал и Федерер били једини који су могли привремено да га зауставе у добу које ће бити перципирано као доминантна прича једне ере – и колико је недодирљив био Ђоковић.

„Џокер“ је заправо све време био краљ.

Док он не показује знаке да успорава, Федерер ће бити близу 39. године у време Ролан Гароса и Вимблдона – скоро две године старији од Кена Розвела, Аустралијанца који је постао најстарији Гренд Слем шампион са 37 година (Аустралијан Опен, 1972).

Федерер је последњу Гренд Слем титулу освојио пре две године. Можда швајцарски маестро има најелегантнији бекхенд икад виђен у тенису, у најскорије време лако би могао да буде упамћен по свом елегантном стилу пре него по рекордном броју Гренд Слем титула. Ту ће његови аргументи престати да важе.

Све нас је заварао.

Били смо пијани од лепоте његове игре, поезије његових покрета и величанствености става који је носио на терену и ван њега. Све те ствари чиниле су Федерера највољенијим играчем своје генерације, али оне га нису учиниле најбољим.

Ђоковић једноставно нема ту ауру, али оно што он има је најубојитији ум који је свет спорта икада видео. У ери када се тениски мечеви добијају и губе због најситнијих детаља, Ђоковић је недодирљивији више него било који играч на „туру“. Он нема Федерерову лепоту покрета, али његов мозак је брзо постао његово најјаче оружје коју је мушки тенис упознао.

У ери када физикалци попут Монфиса, Кирјоса и Изнера нису успели да дођу ни близу Гренд Слем титуле, Ђоковић, играч који наводно нема ниједан упечатљив сегмент игре у којем предњачи, све их побеђује, као да су ништа.

То је оно што раде најбољи свих времена – а то је управо Новак Ђоковић.