Прочитај ми чланак

КАКВА ДРЖАВА, ТАКАВ ФУДБАЛ: Ставите катанац на ФСС!

0

Мислили смо да не може дубље, али смо се јуче уверили да српски фудбал наставља да тоне и том слободном паду се не назире крај! Бациле су супротстављене струје у Фудбалском савезу Србије још једну мрљу на наш фудбал, али тако је то када се на руководеће позиције постављају подобни људи, страначки послушници. Онда су овакви догађаји логичан след околности.

У ФСС је на снази двовлашће. Сукобиле су се струје доскорашњег в.д. председника Савеза Марка Пантелића и Ненада Бјековића, новог заменика председника ФСС. Виђена је лудница, најпре је Пантелић сменио Бјековића, да би онда на седници Извршног одбора ФСС уследио контраудар – дужности је разрешен Пантелић и на исту је именован Ненад Бјековић. Дакле, у Кући фудбала се не зна ко пије, а ко плаћа.

ФОТО: ФСС

Све је дошло на наплату, многе нерегуларности су избиле на површину, сазнало се за непочинства Славише Кокезе и његових послушника, а када је тако – онда ни српски фудбал не може да очекује богзна шта лепо.

Па, да кренемо редом… Шта смо то јуче сазнали?

1. Пантелић нелегално изабран

Из Фудбалског савеза Србије су нам јуче суптилно поручили да су кршили закон, али сада су се, тобоже, променили, па неће више. О чему се тачно ради?

На званичном сајту ФСС обелодањено је да Марко Пантелић није могао да врши функцију потпредседника ФСС, самим тим није могао да буде ни в.д. председника после одласка Кокезе, јер је у то време био председник Фудбалског савеза Београда.

Ћутало се о томе дуго и ево сада је извучено из фиоке. То отвара ново питање – да ли је онда и избор селектора нелегалан, будући да је Пантелић претходно нелегално изабран, а управо је бивши репрезентативац био задужен за новог селектора.

2. Сме ли Бјековић да буде заменик председника ФСС?

У Статуту ФСС јасно стоји да председник не сме да буде старији од 70 година, па би то морало да се односи и на заменика председника, иако се не зна кога тачно замењује, будући да је чело ФСС већ дуже време упражњено.

Али, било како било, Ненад Бјековић тренутно има 73 година и јасно је да излази из оквира Статута. Па се и ту поставља питање да ли је његов избор регуларан и легитиман.

3. Случај Тончев

Посебна ставка приликом целе ове гунгуле је везана за Новицу Тончева. Наиме, функционер СПС је члан Извршног одбора Фудбалског савеза Србије, али је и министар без портфеља у Влади Србије.

Дакле, на делу је кршење закона. Међутим, историја нас је научила да мало ко у Кући фудбала мари за закон. Кршен је толико пута до сада, па зашто би овога пута било другачије.

4. Лазовић у сукобу интереса

Председник Фудбалског савеза Региона Западне Србије Драгомир Лазовић је био у сукобу интереса. Јер, први човек Јавора је поред тога што је на челу клуба из Ивањице, водио и Заједницу суперлигаша.

У нормалној земљи, у којој се држи до закона, ово би било немогуће и неко би морао да одговара. Али, ми смо се уверили да Србија у последњих девет година нема баш много додирних тачака са правном државом, већ је људима остало да нагађају шта је следеће што ће се догодити.

Било како било, сукоб Бјековић – Пантелић нанео је огромну штету српском фудбалу, талог у коме се налази ФСС све је дубљи и чини се да се излаз из тунела не налази. А оно што је најгоре – не назире се ни крај сукоба двеју струја. И док се Пантелић и Бјековић препуцавају и ратују саопштењима, испашта фудбал у нашој земљи…