Прочитај ми чланак

Како Вучић зна више о фудбалу од Пиксија?!

0

Једна реченица Александра Вучића је у овој земљи довољна да изазове амнезију у Фудбалском савезу, Звезди, Партизану и репрезентацији, по којима се, између осталих, том истом реченицом гази.

Невероватно је колико председник Србије Александар Вучић уме да се прави невешт и блесав. Толико да вређа интелигенцију свима нама.

Још је горе што његове речи, које задиру у све живо од спољне и унутрашње политике, до питања школских тоалета и броја клубова у Суперлиги, увек имају већу тежину од тога шта сви остали заједно мисле.

Небитно је шта је здраворазумски избор, битно је само шта је Вучићев избор. Што би се онда и Суперлига разликовала?

Деловало је да ће такво решење бити смањење ове Суперлиге на 12 клубова. Бар је ишло у том смеру.

ФСС је тако мислио, Звезда и Партизан су тако мислили, чак и селектор Драган Стојковић Пикси рекао је да је боља мања лига.

„Па 16 је неки оптималан број, али и то је много за овај простор. Мислим да лигу треба смањити, па и на 12 екипа“, рекао је Пикси пре који месец за Журнал.

Додао је убрзо и да не треба да се бојимо промена, а да клубови тренутно не гледају ширу слику.

„Колико-толико би квалитет био сконцентрисанији на једном месту. Људи не треба да се боје промена. Треба све пробати, треба пробати други систем, па и да се мења сваке године док се не пронађе одговарајући“.

Осим Пиксија, и из Звезде и Партизана су издали заједничко саопштење и тражиили мању лигу, али се данас то заборавља, јер је Вучић рекао другачије.

„Сад ме брине ово што су Звезда и Партизан предложили Фудбалском савезу Србије, да се лига скрати на 12 клубова. Па шта то значи, да укинемо фудбал у Врању, Зајечару, Лесковцу, Лозници… Зашто градимо стадионе? Да игра пет клубова из Београда, три из Новог Сада и да укинемо све? Али, они знају боље него ми, шта ћете“, рекао је председник недавно.

И ми сад треба да поверујемо да је случајно ФСС експресно решио да 14, па 12 клубова није најбоље решење, већ је после седнице Одбора за хитна питања у уторак одлучено – остаје 16 клубова.

Иронија је што ниједан од градова које Вучић спомиње, ни нема суперлигаша. Имао га је Динамо из Врања, али о томе како Драган Рецко Антић води тај клуб излишно је и говорити.

Како се буса тиме да је Вучићев човек и како је правио циркус причама да ће цео клуб гласати за СНС.

Авај, сасвим случајно та странка је на власти, а на врху хијерархије је Вучић који је само тако наивно констатовао да га „брине“ што Звезда и Партизан траже мање клубова.

Као да га занима шта мисле у Звезди и Партизану. Или кад каже да „они можда знају боље него ми, шта ћете“. Али ипак буде онако како ми кажемо.

Зато је и Звездан Терзић, генерални директор Звезде констатовао да је можда ипак себично да се тражи мање клубова. Председник брине.

„Има аргумената и за и против. Ако гледамо из угла Црвене звезде, нама је интерес да буде што мање клубова, како би се концентрисао квалитет и да би се подигао износ за ТВ права, да би добили већи део ‘колача’. То је професионално аргументовано са наше стране, као и из угла Партизана, Војводине и Чукаричког који би да играју јачу лигу, а то нам доноси већу спремност за Европу. С друге стране, ако гледамо друштвени аспект, наш захтев може да делује себично и да подсети на покушај формирања Суперлиге у Европи. Барселона, Јувентус, Интер, Милан и енглески клубови су имали интерес да направе такмичење где би играле јаке екипе, али десио се бунт народа, јер фудбал има историју“, рекао је Терзић.

Да се бунио народ, па ‘ајде, него се бунио само један из народа и тиме аутоматски показао Звезди и Партизану где им је место.

Не на табели наравно. У хијерархији. Жалосно је, јер оваква одлука иде против свих значајних чинилаца у српском фудбалу из неколико разлога.

Прво, Вучић је згазио на ФСС јер је и Савез мењао иницијални курс који је зацртао, а то је да лига од 2023. надаље има 12 клубова.

Друго, показао је и непоштовање за селектора националног тима ове земље, јер је Пикси такође рекао да би пре бирао мању лигу.

Једино се Партизан огласио кроз заједничко саопштење са Звездом, али то смо већ констатовали. Притом, одлука да лига остане са 16 клубова да би се тобож сачувао српски фудбал, а онда дођете до тачке која се зове „број странаца“.

И онда видите да тамо пише да је клубовима дозвољено да имају неограничен број странаца у протоколу, а четворицу на терену.

Тотално је нејасно како тачно то позитивно утиче на српски фудбал кад директно води смањењу броја домаћих играча. Звезда и Партизан су то тражили и добили су.

Ако је замисао компромисног решења, онда боље да га није ни било. Најгоре је што је било очекивано да ће се овако десити.

Јер, кад председник каже „знате, брине ме што смањују лигу и укидају фудбал“, то значи у преводу „немој случајно да сте смањили лигу“.

Оно што се сада очекује је да нико не прича више о томе шта је било планирано пре месец, или два. Прогута се стање какво је и одлука оваква, каква је, па ком опанци, ком обојци.

Остаје бизарна још једна ствар – зашто се председник државе меша и у питања фудбала, која не да га се не тичу, него су светлосним годинама далеко од онога што треба да ради.

Али, онда се сетимо ко је председник и колико се у његовој глави и универзуму цени све што није његово мишљење и многе ствари буду јасније. То је данашња Србија, нажалост