Прочитај ми чланак

Како је Ноле коначно победио западне медије

0

Новак Ђоковић успео је да промени наратив западних медија захваљујући победи на Ролан Гаросу.

Скоро да нема Гренд слема који је освојио, а да није прошао кроз медијског „топлог зеца“, где су се многи „хватали“ чак и за баналности и минорне детаље.

На последњем Аустралијан опену, био је жртва сулуде теорије да фолира повреду при вођству од 2-0 у сетовима, а тек тријумф на Ролан Гаросу представљао је потпуно разоружавање медијске „опозиције“.

Новак је током врхунца каријере Ендија Марија био жртва лешинарења острвских таблоида, иако сам са Ендијем има сјајан однос и Мари управо у овим тренуцима задаје додатни ударац фановима Надала и Федерера.

Енди, коме су повреде уништиле каријеру, и који је и сам претрпео много болних пораза од Новака, нема проблем да каже ко је најбољи и ко ће ускоро бити „највећи свих времена“ и званично, када се погледа укупна статистика по окончању три највеће каријере у историји овог спорта.

Енди је можда мало и помогао медијима да слободније напишу да је један момак из Србије оборио све рекорде који се оборити могу, да му је остала само још „сува“ цифра по броју Гренд слемова уз Олимпијске игре. Саме Игре чак више делују као ствар престижа, али Новак је већ кроз Мастерсе и минимум од два Гренд слема са сваког турнира од Америке до Аустралије потврдио да је најкомплетнији играч у историји.

Чак су и енглески таблоиди, који су му „паковали“ афере, окренули другу страну плоче.

Писало се како је Новак режирао Циципасу „грчку трагедију“, Дејли Мирор је париском подвигу дао наслов „Васкрс“, а Дејли Мејл донео је поруку „Да ли ико може да заустави Новака на путу да буде… највећи?“

Тајмс чак није имао ни дилему, њихов наслов после финала био је следећи: Још доказа, ако су уопште били потребни, да је Србин највећи икада.

Све је кулминирало причом Њујорк Тајмса, и то недељу дана после финала.

„Годинама се чинило да је мушки тенис дефинисан једним ривалством, Федерер против Надала. Два велика шампиона и два контрастна стила. Њихова трајна веза дефинисала је доба овог спорта. Тада је Ђоковић упао и малтретирао их. Он је трећи точак, различит од Федерера и Надала у сваком погледу, укључујући и чињеницу да не потиче из добростојећих земаља као што су Швајцарска и Шпанија, већ из источноевропске земље коју навијачи не могу да пронађу на мапи. За његове мрзитеље све је ово горка таблета, коју морају све чешће да гутају. Новак сада има предност у међусобним дуелима у односу на оба највећа ривала. Од 2011. године освојио је 18 Гренд слемова, седам више од Надала и 14 више од Федерера.“

И један од омиљених Новакових фанова који живе у Енглеској, Пав Џил, за наш портал описао је како се све мења.

„Имали смо негативни медијски наратив који траје дуже од једне деценије, мислим да се то никада неће променити. Ипак, видим мало више позитивних реакција за оба меча, и против Надала и против Циципаса. У првом мечу је нашао начин да победи Краља шљаке од 0:5 и онда је победио Циципаса после 0-2 у сетовима. Мислим да ни његови најжешћи хејтери нису имали избора, осим да му укажу поштовање и скину капу за два класика која стају у ред највећих мечева у историји Ролан Гароса. Тако да ипак осећам да га медији поштују мало више после Ролан Гароса и надам се да ће то водити ка мало поштенијем извештавањем о Новаку. Лично, не могу бити поноснији на Новака. Један од његових спонзора је урадио врхунску рекламу у којој је Новак сам изнео све ‘хајлајте’ критика са којима се суочава, на крају је савршено рекао ‘нека их, нека причају’. Новак то ради на терену. Невероватна победа и не могу бити поноснији. Показао је да је један ментално најјачих спортиста свих времена, један од највећих које је тенис имао. Хејтерима није преостало ништа осим да му коначно укажу поштовање“, порука је коју је и Новак послао на терену.