Прочитај ми чланак

Како је Ђоковић, опет, поделио свет

0

Новак Ђоковић је потврдио да је спреман да плати високу цену ако вакцина буде услов за Ролан Гарос и Вимблдон, неће играти на турнирима и пропустиће прилику да постане најуспешнији освајач на гренд слем турнирима у историји.

Ђоковић ништа ново практично није рекао у интервјуу за ББЦ, али опет никог није оставио равнодушним.

Најбољи тенисер света испунио је обећање и огласио се поводом депортације из Аустралије. Потврдио је да је остао при ставу да се не вакцинише и то је био само окидач за нове дебате и изјаве многобројних људи из света тениса, од легенди до коментатора и политичара.

Ђоковић је потврдио да је спреман да плати високу цену ако вакцина буде услов за Ролан Гарос и Вимблдон, неће играти на турнирима и пропустиће прилику да постане најуспешнији освајач на гренд слем турнирима у историји. У Аустралији га није било, па је Рафаел Надал дошао до 21. слема, Ђоковић и Роџер Федерер имају по 20 титула.

Новакова одлука да ризикује и стрепи од мера Енглеске и Француске, разочарала је Патрика Мекинроа, бившег тенисера и познатог консултанта.

„Јасно је да је Новак Ђоковић најбољи тенисер света, најбољи тенисер свих времена ког сам ја гледао. Али он је у Аустралији дозволио да не уради оно што је радио до сад. Гледајте, он је провео последњих 10-15 година у јурњави за Роџером Федерером, у јурњави за Рафаелом Надалом. Коначно их је стигао и био је спреман да пројури поред њих. А сада је заглављен у блату, јер је одлучио да се не вакцинише“, рекао је Патрик Мекинро.

Алекс Кореча, чувени шпански тенисер, разочаран је реакцијама на Новакове речи.

„Толико нам је дао у тенису. Можда вам се понекад не свиђа његово понашање на терену, можете бити против тога, његовог карактера, или било чега другог. Али не можемо заборавити да је он неко веома посебан за наш спорт. Људи само изађу и критикују га, труде се да буду строги према њему само зато што је одлучио да жели да има право да се не вакцинише – мислим да је то било превише. И мислим да треба да покажемо поштовање. Ако желите да се вакцинишете, у реду је. Ако не, мислим да треба да поштујете чак и ако неки људи мисле да не би требало да буду присиљени на то“, навео је Кореча.

Руперт Лоу, бивши власник Саутемптона и британски политичар који је био активан у Брегзиту, брани Новака.

„Шта Ђоковић бира да ставља у своје тело, његова је одлука. Оставите човека на миру и пустите га да се бави својим спортом“, рекао је Лоу, док је америчка тениска легенда Пем Шрајвер заузела став да је Новакова одлука ужасна за тенис.

Освајачица 22 гренд слем титуле у дублу рекла је да је барем било добро чути Ђоковиц́ево образложење за одбијање да прими вакцину.

„Да ли ц́е он заиста имати отворен ум да евентуално прими вакцину касније? Надам се да би права особа од поверења, стручњак за науку и медицину, вероватно морала да буде неко ко је Србин… Неко ко може да седне уз њега и да му покаже, да га проведе кроз све кораке који науку и медицину чине поузданима и безбеднима када је у питању стављање нечега у сопствено тело. Ово је ужасно за тенис, није добро за њега – и, заиста, он је предводник. Чињеница је да он у то не верује и његовим ставом се воде многи људи, у његовој земљи и широм света“, наводи Пем Шрајвер.

Новаку следи наступ на турниру у Дубаију од 21. фебруара, после чега ће наредни месеци бити пресудни у борби за статус најбољег тенисера свих времена. Ко би рекао да ће се о томе питати вирус корона.