Прочитај ми чланак

Јокић ће бити МВП! Од 101 америчког новинара, чак 90 гласало за српског кошаркаша

0

Већина тих новинара ће за два месеца и одлучити да ли ће наш момак понети титулу најбољег

Дилеме нема, Никола Јокић је побрао све ловорике у америчкој јавности. Ако питате новинаре у колевци НБА кошарке, титула МВП-ја припада нашем кошаркашу, који држи час из овог спорта свима који му изађу на црту.

Чувени ЕСПН је направио велику анкету на тему ко је МВП досадашњег дела сезоне у НБА лиги. До званичне доделе тог признања остала су још само два месеца, али ако гледамо актуелне резултате, тешко да ће се било шта променити. Од 101 новинара који је учествовао у анкети, укупно 90 је гласало за Николу Јокићу, што је преседан који одавно није виђен.

Сваки новинар је гласао за петорицу, баш као што је случај код званичног гласања које ће се ускоро обавити, прво место доносило је највише бодова, а последње најмање. И Никола Јокић је био на листи код свакога, а укупно 90 њих га је ставила на прво место, осморица на друго, двојица на треће и један на четврто. Све када се сабере, центар Денвера је имао 969 бодова.

Шта онда рећи даље, када је Џоел Ембид као другопласирани остао на само 401 бод. Разлика је и више него двострука, тако да је реално за очекивати да новинари, који ће и гласати врло брзо за МВП-ја сезоне понове оно што су учинили данас.

Од преосталих 11 гласова за прво место, Ембид је добио укупно пет, Дејмијан Лилард је добио два, а толико је имао Крис Пол. По један су добили Кавај Ленард и Џејмс Харден. Све у свему, збирно далеко мање од Николе Јокића.

Подсетимо, у претходне две сезоне је МВП награду покупио Јанис Адетокунбо, а он у овом гласању није био стављен ниједном на прво место, што ће рећи да је мало вероватно да ће покупити титулу најкориснијег трећу годину у низу.

Када је реч о нашем Николи, он има фантастичну сезону и просечно долази до 26 поена уз 10,9 скокова и 8,8 асистенција по утакмици. Претходне ноћи је дошао до свог петнаестог трипл-дабла у сезони, а укупно 56. у НБА каријери, по чему је на деветом месту на вечној листи најбоље лиге на свету.