Прочитај ми чланак

ИЖИВЉАВАЊЕ Ево ко је 2. пут одбио Новака: Пореклом је с Балкана

0

Иако је најбољи тенисер на свету, Новак Ђоковић, победио државу Аустралију на суду, депортован је и ту одлуку је по 2. пут донео министар за имиграције, Алекс Хок.

Новак Ђоковић победио је Владу Аустралије на суду и одлука од укидању визе је поништена, а судија је наредио његово моментално пуштање.

Након пет дана боравка у хотелу за мигранте, где је био смештен до доношења одлуке, Ђоковић је изашао на слободу, тренирао је, а онда је министар чекао до последњег момента да донесе одлуку о депортацији.

Новакови адвокати су аргументовано представили случај одбране и изнели су потребну документацију о медицинском изузећу. Ентони Кели је пресудио у Новакову корист и Ђоковићу су отворена врата Аустралијан опена.

Међутим, министар за имиграциону политику Алекс Хок искористио је дискреционо право и депортовао је Ђоковића.

Ипак, постоји опција да Новак остане јер има право на жалбу, сада следи наставак саге у којој је могућ бизаран сценарио, да Новак из административног притвора иде на терен.

Ко је Алекс Хок

Александар Џорж Хок, како гласи пуно име аустралијског министра, постао је члан тамошњег парламента 24. новембра 2007., као члан Либералне партије, у којој је од 1995. године. Те 2007., кад је постао парламентарац, почиње и његов политички успон.

Након искуства стеченог у парламенту, Хок је постепено напредовао и добијао све важније функције у држави. Био је помоћник министра за имиграцију између 19. јула 2016. и 20. децембра 2017. године.

У мају 2019. именован је за министра за међународни развој и помоћник министра одбране, да би годину дана касније, у децембру 2020. постао министар за имиграцију, држављанство, мигрантске услуге и мултикултурална питања.

Води порекло са Балкана

Баба и деда министра за имиграције у Аустралији, како се наводи у његовој биографији, емигрирали су из Грчке у Аустралију 1953. године, као део миграције из Европе у Аустралију након Другог светског рата. Хокова мајка је умрла кад је имао свега 10 година, те је бригу у њему у потпуности преузео отац, наводи се у биографији.

Похађао је Хилс гимназију, а затим средњу школу Камберленд. Хок је затим студирао на Универзитету у Сиднеју, где дипломирао уметности и магистрирао државне и јавне послове. У биографији се додаје да се на универзитету придружио резервном саставу аустралијске војске, где је служио шест година, након чега је био ангажован у Краљевском аустралијском оклопном корпусу и то као као поручник.

Од одлуке Алекса Хока зависи да ли ће Новак кренути по 21. титулу на Аустралијан опену

Победу Новака Ђоковића на суду, као што је напоменуто, поништио је управо Алекс Хок. Од одлуке министра за миграцију, држављанство, мигрантске услуге и мултикултурална питања, зависиће и евентуално учешће најбољег тенисера у историји на првом гренд слему у сезони, који је освајао 9. пута, јер је мало времена остало за расплет.

Нема сумње да ће, у случају учешћа на турниру у Мелбурну, како су то већ лепо описали Ник Кирјос и Матс Виландер, Ђоковић бити веома мотивисан да ће његови противници бити у великом проблему кад се светски број један појави с друге стране мреже.