Прочитај ми чланак

ИВИЦА ОСИМ УЗДРМАО РЕГИОН: Легендарни стручњак открива шта то ХРВАТИ имају, а СРБИ

0

Легендарни селектор Југославије Ивица Осим прокоментарисао је историјски успех који је направила фудбалска репрезентација Хрватске на Светском првенству у Русији.

Популарни „Штраус са Грбавице“ открио је за „Спутник“ да је Хрватска имала боље контакте са Западом и да је тамо више научила.

© AFP 2018 / Adek BERRY

Мбапе или Модрић – један од њих двојице ће вероватно бити проглашен за најбољег играча Мундијала.

„Медијски гледано, били су умеренији него многи други. Оно што Далиц́ често прича, та скромност је врло битна, бар на нашим просторима, да останемо на земљи. Ништа случајно не долази. Пуно је рада и талента кога су, хвала богу, Хрвати имали. Имали су неколико изванредних играча и добро су искористили политичку ситуацију на Балкану. Све је то њима у прилог ишло и на један мудар начин су то искористили. Од некадашњих непријатеља правили су себи пријатеље и врло паметно су поступали, без неке велике помпе“, сматра Осим.

Осми истиче да је фудбалски успех Хрватске покривен квалитетом и да су они извукли максимум из свега, укључујући и понашање фудбалера.

Стварали су увек једну позитивну климу и њихови играчи су васпитавани на један другачији начин. Нису завршавали каријеру са парама које добију у државама у којима играју, вец́ су ишли даље и то су радили на најбољи могуц́и начин — не потцењујуц́и никог и не прецењујуц́и никог. А то је најтеже, нац́и неку меру да знамо ко смо, где смо и шта можемо а шта не можемо. И то, објективно, треба изнети и они су то направили. Сад ц́е бити неке помпе, али то је заслужено. Ипак је терен тај који све показује. Успели су да направе једну екипу која је врло мотивисана и ту мотивацију су задржали дуги низ година“, објашњава најпопуларнији југословенски селектор.

Хрвати су много тога научили, истиче Осим и додаје да за остале Југословене важи да „ми знамо све, а не волимо да учимо“.

„Треба знати учити, што рече Далиц́, треба бити понизан и скроман и треба прихватити да неко нешто боље ради, а на то ми не пристајемо никада. Кад пристанемо на то да неко нешто боље ради и уради од нас и да нам то буде пример, а врло смо тешки на томе, то ц́е бити најбољи пут. Ово је доказ више зашто су Хрвати дошли до финала а, зашто не — Србија. Према томе, овде треба бити паметан и искористити искуства Хрватске која су свежа и преиспитати себе, играче и њихово понашање, као и медије, поштено да вам кажем“, оцењује „Штраус са Грбавице“.

Осим се нада да ће из хрватсог искуства цео Балкан извући поуку.